Korkeakoulujen ympäristöystävällisyyttä mitattiin – HAMKilla suomalaisittain hyvä sijoitus  - Hämeen ammattikorkeakoulu
Korkeakoulujen ympäristöystävällisyyttä mitattiin – HAMKilla suomalaisittain hyvä sijoitus 
Green Metric logo

Korkeakoulujen ympäristöystävällisyyttä mitattiin – HAMKilla suomalaisittain hyvä sijoitus 

09.12.2019 14:10

Hämeen ammattikorkeakoulu on sijoittunut sijalle 87. kansainvälisessä GreenMetric World University rankings -vertailussa, jossa mitataan korkeakoulujen toiminnan ja toimintaympäristön ekologista kestävyyttä.

Array

Suomesta mukana oli viisi korkeakoulua, joista HAMKin edelle ylsivät Aalto yliopisto (sija 30.) ja Itä-Suomen yliopisto (67.). Vertailussa oli mukana yhteensä 780 korkeakoulua. 

Indonesian yliopisto hallinnoi GreenMetric World University rankings –vertailua, joka otettiin käyttöön vuonna 2017. Se on ainoa vertailu, joka mittaa maailmanlaajuisesti mukaan osallistuvien korkeakoulujen sitoutumista ympäristöystävällisemmän toiminnan kehittämiseen. Tarkastelussa on kuusi osa-aluetta: miljöö ja infrastruktuuri, energiankäytön ilmastovaikutukset, jätehuolto, vedenkäyttö, liikenne sekä koulutus ympäristönäkökulmasta.  

Vararehtori Janne Salmisen mukaan sijoitus yllätti positiivisesti, sillä kriteerit olivat tiukentuneet viime vuodesta.  

”Kestävän kehityksen näkökulma on ollut meillä pitkään mukana sekä koulutuksessa että tutkimuksessa. Näissä osiossa menestyimmekin parhaiten”, Salminen sanoo.  

Vastuullisuusasiat ovat erityisen vahvasti esillä luonnonvara-alan ja kestävän kehityksen koulutuksissa. 

“Lisäksi kestävä kehitys on integroitu myös muiden alojen koulutuksiin. Petrattavaa meillä on tapahtumajärjestämisessä ja liikenteessä, johon hajallaan oleva kampusrakenteemme vaikuttaa”, tutkimuspäällikkö Mervi Friman HAMK Edu -tutkimusyksiköstä huomauttaa.  

Kiinteistöjohtaja Tuomas Salosen mukaan vertailuun osallistuminen tuo tietoa siitä, miten kestävää kehitystä kannattaa viedä eteenpäin. 

“Seuraavaksi kestävän kehityksen periaatteet onkin tarkoitus linjata koko organisaation osalta”, Salonen kertoo. 

Vertailussa ensimmäiseksi sijoittui maailman parhaaksi maatalousalan yliopistoksi valittu Wageningen University & Research Alankomaista. Oxfordin yliopisto Iso-Britanniasta on sijalla kaksi ja kolmantena on Kalifornian Davisin yliopisto Yhdysvalloista. Suomalaiskorkeakouluista HAMKin perässä olivat Tampereen teknillinen yliopisto (98.) ja Metropolia ammattikorkeakoulu (267.) 

Lisätietoja 
Janne Salminen 
vararehtori 
Hämeen ammattikorkeakoulu 
p. 0503429569 
etunimi.sukunimi@hamk.fi