Mistä teknologiateollisuus saa osaajansa jatkossa? - Hämeen ammattikorkeakoulu
Mistä teknologiateollisuus saa osaajansa jatkossa?

Mistä teknologiateollisuus saa osaajansa jatkossa?

03.05.2019 12:53

Hämeen ammattikorkeakoulu on kokoamassa kone- ja tuotantotekniikan ammattiosaamiseen keskittyvää valtakunnallista tapaamista.

Meriteollisuudessa hitsaajapula! Osaajakato! Työvoimapula! Valmistuneet revitään kouluista!

Tällaisilla otsikoilla on viime aikoina uutisoitu todelliseksi kansantaloudelliseksi haasteeksi noussutta työntekijäpulaa teknologiateollisuuden aloilla. Teknologiateollisuus ry on laskenut, että vuoteen 2021 mennessä ala tarvitsee noin 53 000 uutta osaavaa työntekijää.

”Suomen koulutusjärjestelmä pystyy nykyisellään tuottamaan teknologiateollisuuden korkeakoulutettujen osaajatarpeesta määrällisesti 70 prosenttia ja ammattiosaajien tarpeesta vain alle puolet. Työelämän uudet osaamistarpeet muuttavat tilannetta nopeasti. Tilanne on erittäin huolestuttava ja sen ratkaiseminen edellyttää tiivistä yhteistyötä ja todellisia tekoja koko toimijakentältä”, summaa Teknologiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Anne Ahkola-Lehtinen työvoimapulan taustat.

Tällä lähtökohdalla ja tekemisen haasteella on Hämeen ammattikorkeakoulu kokoamassa kone- ja tuotantotekniikan ammattiosaamiseen keskittyvää valtakunnallista tapaamista. KOTU 2019 järjestetään 4.–5.6.2019 Lahdessa yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen, Teknologiateollisuus ry:n, Opetushallituksen ja Teollisuusliitto ry:n kanssa.

Kaksipäiväiseen kokoontumiseen odotetaan runsaasti osallistujia oppilaitoksista, työelämästä ja järjestökentältä.

Päivien keskeisenä teemana on hitsaaminen. Teemaa lähestytään ja käsitellään sekä osaamisen varmistamisen, alan rajusti modernisoituneiden työyhteisöjen ja alan toimijoiden yhteistyön näkökulmista.

”Ilman kasvokkain tapahtuvaa jakamista ja toinen toiseltamme oppimista ei mikään kehity. Koulutus on koulujen ja työpaikkojen yhteistyötä tulevaisuudessa yhä enemmän. Odotukseni onkin, että KOTUun saapuisi tänä vuonna myös moni työpaikalla tapahtuvaa oppimista ohjaava kone- ja tuotantotekniikan alan työntekijä, esimies ja HR-suunnittelija. Alan sisäinen yhteistyö osaamisen kehittämisen ympäriltä olisi saatava hitsattua yhä tiiviimmäksi Lahdessa tänä kesänä”, kiteyttää tapaamisen fasilitaattori Tauno Tertsunen työelämälle suunnatun viestinsä. 

KOTU 2019 -tapahtumaan voi ilmoittautua mukaan toukokuun ajan. Lisätietoja tapahtumasta osoitteessa www.hamk.fi/kotu.

Lisätietoja:

Anne Ahkola-Lehtinen
Teknologiateollisuus ry
Johtaja asiantuntija
Puh. +358 44 055 3345
anne.ahkola-lehtinen@teknologiateollisuus.ry

Tauno Tertsunen
Hämeen ammattikorkeakoulu
KOTU-fasilitaattori, lehtori
Puh. +358 40 089 1725
tauno.tertsunen@hamk.fi