Muotoilun koulutus uudistuu: kärkenä kestävä ja älykäs muotoilu     - Hämeen ammattikorkeakoulu
Muotoilun koulutus uudistuu: kärkenä kestävä ja älykäs muotoilu    
Footwear Design studies

Muotoilun koulutus uudistuu: kärkenä kestävä ja älykäs muotoilu    

03.12.2019 16:05

Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutus uudistuu. Opetusta muokataan ja uudistetaan älykkään ja kestävän muotoilun lähtökohdista. Samalla opiskelijamäärä kasvaa neljästäkymmenestä kuuteenkymmeneen. 

Array

Koulutuksen profiilit säilyvät vaatetus-, jalkine- sekä lasi- ja keramiikkamuotoiluna. HAMKissa on Pohjoismaiden ainoa jalkinemuotoilun koulutus ja Suomen ainoa lasikeramiikan muotoilun koulutus ammattikorkeakoulutasolla.

”Uudistuksen taustalla vaikuttavat isot megatrendit. Muotoilijoidenkin on mietittävä entistä tarkemmin, millainen on tuotteen elinkaari ja miten siitä tehdään aikaa kestävä. Valmistuttuaan opiskelijat pystyvät vastuulliseen ja tiedostavaan muotoilutyöhön, joka huomioi ekologiset, sosiaaliset, eettiset ja taloudelliset ulottuvuudet. Opinnoissa hyödynnetään myös älykkään muotoilun ja teknologioiden tuomia mahdollisuuksia”, muotoilun yliopettaja Mirja Niemelä kertoo.

Uudistuneet koulutukset alkavat syksyllä 2020 ja ne ovat englanninkielinen Smart and Sustainable Design ja suomenkielinen Älykäs ja kestävä muotoilu. Molemmat koulutukset ovat yhteishaussa keväällä 2020: englanninkielinen koulutus ensimmäisessä haussa tammikuussa ja suomenkielinen koulutus toisessa haussa maalis-huhtikuussa. Ensimmäisenä opiskeluvuonna suomen- ja englanninkielisten koulutuksen opinnot toteutetaan osittain erikseen, toisena vuotena ne yhdistyvät. Vieraskielisille opiskelijoille tarjotaan suomen kielen opetusta. Tällä hetkellä muotoilua opiskelevat jatkavat opintonsa nykyisen suunnitelman mukaisesti, mutta myös heidän opetuksessaan uusi painotus näkyy.

HAMKin muotoilun koulutuksen juuret ovat pedagogi Fredrika Wetterhoffin lähes 135 vuotta sitten Hämeenlinnaan perustamassa työkoulussa.

Lisätietoja:

Juha Laurikainen
Koulutuspäällikkö, muotoilun koulutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 0405306323
juha.laurikainen@hamk.fi

Mirja Niemelä
Muotoilun yliopettaja
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 0505745281
mirja.niemela@hamk.fi