NASAn astronautti kurssinvetäjänä HAMKilla
NASAn entinen astronautti ja tutkimusjohtaja, tohtori Charles Camarda (kuvassa virtuaalilaseissa) vetää Rapid Product Development (RDP) -kurssin Hämeen ammattikorkeakoulussa. Camarda on luonut kurssin yhteistyössä HAMKin ja TAMKin kanssa.
Avaruusjärjestö NASAn entinen astronautti ja tutkimusjohtaja, tohtori Charles Camarda vetää Rapid Product Development (RDP) -kurssin Hämeen ammattikorkeakoulussa. Camarda on luonut kurssin yhteistyössä Hämeen ja Tampereen ammattikorkeakoulujen kanssa. HAMKissa kurssi järjestetään uuden Design Factoryn puitteissa. Design Factory on tarkoitettu kaikille HAMKilaisille, niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin.
“Design Factoryn toiminta tarkoittaa käytännössä tekemistä poikkitieteellisten opiskelijatiimien kanssa, rohkeita kokeiluja ja uudenlaisen tiedon luomista sekä jatkuvaa oppimista,” kertoo Design Factoryn Community Manager Jukka Raitanen.
Camardan vetämälle RPD-kurssille osallistuu noin 15 henkilöä, joista valtaosa työskentelee teknologiayritysten tuotekehityksessä. Mukana on lisäksi HAMKin ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) opiskelijoita. Lisäksi mukana oli benchmarkingin merkeissä kaksi henkilöä Metropolia Ammattikorkeakoulusta.
Camarda käynnisti kurssin Design Factoryn avajaisissa 29.8. Vierailun tarkoituksena oli myös suunnitella tutkimukseen ja koulutukseen liittyvää yhteistyötä HAMKin ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa, hyödyntäen olemassa olevia ja kehittyviä kansainvälisiä tutkimusverkostoja. HAMKissa Camarda kävi läpi NASAn tapoja ratkoa haasteita nopealla aikataululla ja antoi kurssilaisille tehtäväksi lähteä soveltamaan ongelmanratkaisun menetelmiä NASAsta tuomiinsa todellisiin haasteisiin. Camarda jatkaa vastuuopettajan roolissa loppukurssin ajan ja opastaa opiskelijoita etäyhteyksien avulla.
67-vuotias Camarda on tehnyt mittavan uran NASAn palveluksessa. Camarda valittiin astronauttien koulutusohjelmaan vuonna 1996, ja hän osallistui avaruuslennolle STS-114 vuonna 2005. STS-114 oli ensimmäinen avaruuslento Columbia-sukkulan räjähdyksen jälkeen. Camarda oli keskeisessä roolissa Columbia-katastrofin syiden selvittämisessä ennen seuraavaa lentoa. Hän mm. kehitti tiiminsä kanssa tavan korjata avaruussukkula painottomassa tilassa.
Camarda on ollut suomalaisen koulutuksen puolestapuhuja jo pitkään ja tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten korkeakoulujen ja yritysten kanssa. Hän on tuonut Suomeen kehittämänsä Epic Challenge -ohjelman, jossa kehitetään tiimityönä keinoja äärimmäisten ongelmien ratkaisuun ja hyödynnetään mm. NASAssa käytössä olevaa innovatiivista ongelmanratkaisumetodia. Epic Challenge -kursseja on tähän mennessä suoritettu Suomessa niin Joensuussa kuin Tampereellakin.
Camarda tapasi vierailullaan Hämeenlinnan kaupungin johtoa sekä HAMKin tutkimusyksiköiden edustajia. Vierailuun sisältyi myös käynti Saabin tehtaalla Linköpingissä, Ruotsissa. Vierailun järjesti Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Smart -tutkimusyksikkö yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Camarda pistäytyi nopeasti HAMKilla jo keväällä 2018, minkä jälkeen hän on pitänyt yhteyttä silloin tapaamiensa henkilöiden kanssa ja kirjoittanut mm. konferenssijulkaisun HAMK Smartin tutkijayliopettajan, Iivari Kuntun kanssa. Toinen artikkeli on parhaillaan työn alla.
Lisätietoja:
Iivari Kunttu, tutkijayliopettaja,
HAMK Smart -tutkimusyksikkö,
Hämeen ammattikorkeakoulu
iivari.kunttu@hamk.fi
p. 0504622692