Saako leanilla töitä? - Hämeen ammattikorkeakoulu
Saako leanilla töitä?
Lean Asiantuntija

Saako leanilla töitä?

10.09.2019 12:55

Leanista puhutaan paljon. Lean-osaajia haetaan ja hakijat puolestaan todistavat osaamistaan eri keinoin, raidallisen vyön sertifikaateista aina järeisiin SixSigma BlackBelt-suorituksiin asti. Mitä osaamista leanista puhuttaessa oikeastaan haetaan tai tarjotaan? Ja auttaako lean-osaaminen saamaan töitä?

 

Array

Lean on organisaatioiden laadun ja toiminnan johtamiseen ja jatkuvaan parantamiseen tähtäävä systemaattinen ja kokonaisvaltainen ajattelutapa. Ytimeltään se on yksinkertaista ja maanläheistä. Sanonta Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä kiteyttää jotain leanin perusajatuksesta. Määrätietoisesti ja taidokkaasti sovellettu lean auttaa organisaatioita kasvamaan eroon hulluista ja tehottomista toimintatavoista, kohti viisaampaa, sujuvampaa toimintaa. Viisaus voi konkretisoitua taloudellisina säästöinä, henkilöstön hyvinvoinnin vahvistumisena, ajansäästöinä, prosessien sujuvuuden lisääntymisenä… Usein kaikkina näinä yhtä aikaa.

Vaan miten temppu käytännössä tehdään? Lean tarjoaa tähän koeteltuja työkaluja ja menetelmiä, mutta niitä soveltavan tulisi ymmärtää myös leanin filosofinen ydin luotsatakseen toimintaa hullusta kohti viisasta. Tästä monikerroksisesta kokonaisuudesta lean-osaamisessa lienee kyse. Sen hankkimiseksi tarvitaan käytännön tekemistä, kokeilun ja erehtymisen harjoittelua ja suostumista myös syvällisempään pohdintaan ja kyseenalaistamiseen: miksi organisaatio toimii näin? Mikä estää sitä toimimasta toisin? Tämän osaamisen hankkimiseen HAMKin Lean Asiantuntija- koulutus tarjoaa korkealaatuisen mahdollisuuden.

HAMK tuottaa työttömille ja lomautetuille suunnattua Lean Asiantuntija -koulutusta yhteistyössä Pirkanmaan ELYn ja TE-palveluiden kanssa. Sen kautta Lean Asiantuntijaksi pätevöityneitä on maailmalla jo kymmeniä. Lean-osaamisen arvo näkyy myös työllistymisessä; esimerkiksi keväällä 2019 päättyneestä ryhmästä 70% on työllistynyt koulutuksen jälkeen. Eräs Lean Asiantuntija -alumneista, Viivi Värpiö, työskentelee laatuasiantuntijana Puhdistamo Real Foods Oy:ssä. Lue, miten Viivi on leania urallaan hyödyntänyt!

 

Viivi Värpiö, laatuasiantuntija, Puhdistamo Real Foods Oy. Lean-Asiantuntija -koulutuksessa 2017-2018

Viivi Värpiö on Lean-asiantuntija.“Työnimikkeeni ei täysin kuvaa rooliani, sillä se on rekrytoinnissa käytetty nimike, jolla haettiin raaka-aineiden ja tuotteiden laatua valvovaa henkilöä. Roolini on muotoutunut oman osaamiseni ja kiinnostukseni mukaan erittäin paljon laajemmaksi. Suurimman osan ajastani käytän koko yrityksen toiminnan kehittämiseen.”

Kuvaile, miten hyödynnät leania työssäsi nyt?

“Lean on niin vahvasti osa ajattelumaailmaani, että on vaikea arvioida mikä on leania ja mikä jotain muuta. Näitä on vaikea erottaa, enkä oikeastaan tiedä millainen työskentelijä olisin ilman leania.

Päivittäin tai ainakin viikoittain ajatuksissa on virtaustehokkuus, näkyväksi tekeminen, mittaaminen, kanban, vaihtelun vähentäminen, Poka-Yoke, työn standardointi, visuaaliset ohjeet ja moni muu. Monet muutkin työkalut tulevat vielä varmasti käyttöön tulevina vuosina.”

Mitä sellaista sait Lean Asiantuntija -koulutuksesta, mitä erityisesti arvostat tehdessäsi nykyistä työtäsi?

“Jo ennen koulutusta olin jonkin verran itse opiskellut Leania ja se tuntui omalta jutulta. En kuitenkaan usko, että ilman Lean Asiantuntija -koulutusta olisin koskaan saanut tällaista asiantuntemusta yrityksen toiminnan kehittämiseen. Lyhyestä työkokemuksestani huolimatta koen olevani asiantuntija, joka pystyy vakuuttavasti perustelemaan näkemyksiään. Mielestäni ei ole ongelmaa, jota ei Leanin ja SixSigman työkaluilla voisi ratkaista.”

Mitä arvioit, mikä osuus Lean Asiantuntijakoulutuksella oli siinä, että sinut valittiin nykyiseen työhösi?

“Uskon, että koulutuksesta saamallani osaamisella oli iso vaikutus valintaani. Tiesin, mitä haluan tehdä ja miten voin osaamisellani kehittää yrityksen toimintaa. Pystyin antamaan konkreettisia esimerkkejä Leanin työkaluista. Ennen koulutusta en oikein edes tiennyt mitä haluaisin tehdä. Olisi ollut vaikea nousta esiin hakijajoukosta, jos ns. kaikki käy.”

 

Jos sinä olet YT-prosessin pyörteissä, työtön tai lomautettuna ja sinulla on aikaisempi korkeakoulututkinto, Lean Asiantuntija -koulutus tarjoaa mahdollisuuden syventää aikaisempaa osaamistasi. Hakeutuminen koulutukseen on parhaillaan käynnissä ja tapahtuu Pirkanmaan TE-palveluiden kautta, ( sähköinen hakulomake), hakukoodilla 686859. Aikaisempaa lean-kokemusta et koulutukseen hakeutuessa tarvitse.