Uuden AMK-valintakokeen toteutus onnistui erinomaisesti - Hämeen ammattikorkeakoulu
Uuden AMK-valintakokeen toteutus onnistui erinomaisesti

Uuden AMK-valintakokeen toteutus onnistui erinomaisesti

05.11.2019 10:34

Kokemus ensimmäisen, ammattikorkeakoulujen yhteisen digitaalisen valintakokeen järjestämisestä on myönteinen. Uusi yhteinen AMK-valintakoe järjestettiin ensimmäisen kerran 29.10.-1.11.2019. Digitaaliseen AMK-valintakokeeseen osallistui 17 441 hakijaa ja osallistumisprosentti oli 70 %.

Valintakoetilaisuuksia oli tarjolla yhteensä 151, ja ne järjestettiin 20 ammattikorkeakoulussa 27 paikkakunnalla. Yhteishaun yhteydessä hakijat saivat valita mieleisensä kokeen suorituspaikan ja -ajan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Samassa koetilaisuudessa hakija pystyi suorittamaan valintakokeen useiden eri alojen ja ammattikorkeakoulujen koulutuksiin.

Ammattikorkeakoulut olivat valmistautuneet AMK-valintakokeen järjestämiseen huolellisesti. Päivien aikana ilmeni muutamia yksittäisiä teknisiä ongelmatapauksia. Tapaukset onnistuttiin kuitenkin ratkaisemaan ja hakijat pystyivät suorittamaan kokeen. Koejärjestelmään liittyvän käytettävyyskyselyn perusteella (n=7972) hakijat kokivat järjestelmän käytön helpoksi (ka 4.2, asteikolla 1-5, jossa 5=täysin samaa mieltä).

”Kyseessä on historiallisesti erittäin laaja ja merkittävä ammattikorkeakoulujen yhteistyö, jonka tuloksena AMK-valintakoe on syntynyt ja nyt onnistuneesti järjestetty ensimmäisen kerran”, toteaa AMK-opiskelijavalinnat kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin.

Kohti kevään yhteishakua

Hämeen ammattikorkeakoulussa koe järjestettiin Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella ja Riihimäen kampuksella.

”Koe meni myös HAMKissa erittäin hyvin. Pieniä teknisiä pulmia ratkottiin IT-tuen avustuksella, eikä mitään isompaa teknistä vaikeutta ollut. Kaikki hakijat olivat hyvissä ajoin paikalla, tietokone mukanaan, oikeassa koepaikassa ja oikeana koepäivänä. Kokeet saatiin käyntiin ajaillaan eikä kokeita jouduttu keskeyttämään. Näin ollen kokeet myös päättyivät ajaillaan”, kertoo suunnittelija Satu Lohtander HAMKin koulutuksen tukipalveluista.

Kevään yhteishaussa hakijamäärä tulee olemaan merkittävästi suurempi, sillä tänä syksynä koepaikkoja tarjottiin 720, kun keväälle niitä on noin 5700. Nyt koetun perusteella järjestelyihin kuitenkin lähdetään luottavaisin mielin.

”Joitain ohjeistuksia tullaan tarkentamaan kevättä varten, mutta mitään isompaa muutostarvetta ei ole. Hämeenlinnan ja Riihimäen lisäksi koe pidetään keväällä myös Valkeakoskella”, Lohtander kertoo.

Tulokset 29.11. mennessä

Ammattikorkeakouluissa on tarjolla syksyn yhteishaussa 6324 aloituspaikkaa ja AMK-valintakoe on pääasiallinen valintatapa koulutukseen syksyn yhteishaussa. AMK-valintakokeen tulokset julkaistaan 29.11.2019 mennessä. AMK-valintakokeen käyttöönotto on osa opiskelijavalintauudistusta, johon kuuluu myös yhteisen todistusvalinnan käyttöönotto kaikissa ammattikorkeakouluissa. Uudistukset on valmisteltu ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.

AMK-valintakoe järjestetään seuraavan kerran kevään 2020 toisessa yhteishaussa. Ammattikorkeakoulujen kevään 2020 toisen yhteishaun hakukohteet on julkaistu ammattikorkeakouluun.fi -sivustolla. AMK-valintakoetilaisuudet sijoittuvat ajalle 1.-5.6.2020. Tarkemmat ammattikorkeakoulujen tarjoamat koepaikat ja ajankohdat julkaistaan vuoden loppuun mennessä.

Lisätietoja ja yhteyshenkilöt:

Marko Borodavkin
Projektipäällikkö, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
040 662 5046
marko.borodavkin@metropolia.fi

Satu Lohtander
Suunnittelija
Koulutuksen tukipalvelut
Hämeen ammattikorkeakoulu
040 654 9403
satu.lohtander@hamk.fi

Tapio Rimpioja
Ohjausryhmän puheenjohtaja, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
050 376 4063
tapio.rimpioja@metropolia.fi

Petri Lempinen
Toiminnanjohtaja, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
040 766 7805
petri.lempinen@arene.fi

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU