HAMK uudistaa maatalousyrittäjyyden koulutusta Afrikassa - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK uudistaa maatalousyrittäjyyden koulutusta Afrikassa
Vehreä piha Sambiassa

HAMK uudistaa maatalousyrittäjyyden koulutusta Afrikassa

09.10.2020 12:26

HAMKin koordinoimassa hankkeessa uudistetaan maatalousyrittäjyyden koulutusta Keniassa, Sambiassa ja Ugandassa yhteistyössä paikallisten korkeakoulujen kanssa. Opetussuunnitelmien uudistaminen tukee opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksia ja työllistymistä.

Array

AgriSCALE (Collaborative Action for Scaling Agri-Entrepreneurship and Industry Engagement in Food and Agribusiness Training in Sub-Saharan Africa) käynnistettiin virtuaalisesti 7.–8.10. Tavoitteena on uudistaa yhteistyökorkeakoulujen maatalousyrittäjyyden opetussuunnitelmia Keniassa, Sambiassa ja Ugandassa. Aloitusseminaariin osallistui yli 70 osanottajaa kaikista kumppanimaista.

“Yrittäjyysvalmiudet, ongelmanratkaisutaidot ja innovatiivisuus ovat keskeisiä tekijöitä nuorten työllisyyden tukemisessa Afrikassa”, sanoi Suomen suurlähettiläs Erik Lundberg tervehdyspuheessaan Nairobista. “AgriSCALEssa opetuksen kehittäminen, joka vastaa työelämän tarpeita ja luo uusia työpaikkoja nuorille, linkittyy hyvin Suomen tavoitteisiin Keniassa.”

Opetussuunnitelmia uudistettaessa aiotaan vahvistaa myös yliopistojen ja yrityssektorin yhteistyötä. Opiskelijat ratkovat yrityksiltä tulevia käytännön liiketoiminnan haasteita kenttäkursseilla Keniassa, Ugandassa ja Sambiassa. “Globaalien kestävän kehityksen haasteisiin paneutuvat monitieteiset opiskelijakurssit edistävät opiskelijoiden oppimista ja opetuksen kehittämistä myös HAMKissa”, kertoi biotalousosaamisen yksikön johtaja Mona-Anitta Riihimäki.

“Muutos ei tule, vaan se tehdään”, totesi dekaani K.E. Yambayamba Mulungushin yliopistosta Sambiasta. “Opettajien koulutuksen kehittäminen ja yhteistyön rakentaminen yritysten kanssa vahvistavat yliopiston valmiuksia tarjota relevanttia opetusta.” Myös muiden yliopistojen edustajat kertoivat pitävänsä verkostoitumista ja toisilta oppimista tärkeinä.

Projektipäällikkö Eija Laitisen mukaan ”opimme parhaiten kokeilemalla ja tekemällä itse. Opetuksen tukemiseksi kehitetään ongelmalähtöisen oppimisen (engl. PBL, problem-based learning) mentelmiä, joissa opiskelijat ovat keskiössä”. HAMKissa ensimmäiset opiskelijahankkeet käynnistetään olosuhteiden salliessa keväällä 2021.

AgriSCALE on Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman rahoittama hanke, jonka budjetti on noin miljoona euroa kolmelle vuodelle 2020–2023. HAMKin lisäksi mukana ovat seuraavat yliopistot:

Lisätiedot:

Eija Laitinen
Projektipäällikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu, Biotalouden tutkimusyksikkö
etunimi.sukunimi@hamk.fi
+358 505 853 933

Kuva: Chewe Nkonde, University of Zambia