HAMK vahvistaa biotalousyrittäjyyden koulutusta Keniassa ja Sambiassa - Hämeen ammattikorkeakoulu
HAMK vahvistaa biotalousyrittäjyyden koulutusta Keniassa ja Sambiassa
Afrikkalaisia opiskelijoita

HAMK vahvistaa biotalousyrittäjyyden koulutusta Keniassa ja Sambiassa

06.11.2020 12:56

HAMKin koordinoiman uuden yhteistyöhankkeen keskiössä ovat ongelmaperustainen oppiminen, yrittäjyys, innovaatiot ja digitaaliset oppimismenetelmät, joilla vahvistetaan biotalouden koulutusta yhdessä afrikkalaisten yliopistokumppaneiden kanssa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Array

Hämeen ammattikorkeakoulu on saanut lähes 1,5 miljoonan euron suuruisen rahoituksen Suomen ulkoministeriöltä nelivuotiseen PBL-BioAfrica (Problem-Based Learning Bioeconomy Entrepreneurship and Capacity-Building Programme) -hankkeeseen, jonka aloitusseminaari pidettiin virtuaalisesti 4–5.11.2020.

“PBL-BioAfrica uudistaa biotalouden opetussuunnitelmia ja edistää työelämän tarpeiden kannalta relevanttia osaamista. Tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden ja yliopistojen valmiuksia tarttua globaaleihin kestävän kehityksen haasteisiin”, kertoi hankkeen projektipäällikkö, tutkijayliopettaja Eija Laitinen HAMKin biotalousosaamisen yksiköstä.

Digitaalinen opetus mahdollistaa koulutuksen suurelle määrälle afrikkalaisia nuoria. Koulutuksen kehittäminen aloitetaan yhdessä viiden kumppaniyliopiston kanssa Keniassa ja Sambiassa.
“Toimivia oppimismenetelmiä voidaan laajentaa muihin Saharan eteläpuolisen Afrikan maihin maatalouskorkeakoulujen yhteistyöverkoston RUFORUMin kautta. Verkostossa on mukana 129 korkeakoulua 38 Afrikan maasta”, kertoi RUFORUMin varapääsihteeri Florence Nakayiwa.

Suomen yhteistyö Sambiassa on siirtymässä poliittisten ja taloudellisten suhteiden kehittämiseen kehitysyhteistyön lisäksi.

“PBL-BioAfrica tukee hyvin teemoja, jotka ovat Suomen prioriteetteja Sambiassa, kuten yrittäjyys, nuorten työllistyminen, ilmastonmuutos, ruokaturva, korkeakouluyhteistyö sekä poikkileikkaavasti tasa-arvo ja ihmisoikeudet”, sanoi suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury tervehdyspuheessaan Lusakasta, Sambiasta.

Keniassa yksi yliopistokumppaneista on Egerton University, jonka maatalousalan opintoihin sisältyy yrittäjyyskurssi kaikille opiskelijoille. Dekaani Abdul Farajin mukaan opiskelijan rooli on muuttunut työn hakemisesta työn luomiseen.

“Ongelmaperustainen oppiminen, yrittäjyys, ympäristö ja ilmastonmuutos ovat keskeisiä osia Egertonin maatalousopetusohjelmien kehittämisessä”, Faraji lisäsi.

PBL-BioAfricassa opiskelijat ovat keskiössä. Egertonin opiskelija Issah Rahman on innoissaan kenttäkursseista, sillä hänen mukaansa yrityksiltä tulevista käytännön liiketoimintahaasteita oppii paljon paremmin kuin opetuksesta luokkahuoneessa. Haasteita ratkotaan monitieteisissä tiimeissä, joissa on mukana opiskelijoita afrikkalaisista ja suomalaisista kumppaniyliopistoista.

PBL-BioAfrica on osa ulkoministeriön HEI ICI -ohjelmaa korkeakoulujen kapasiteetin vahvistamiseksi. Toteuttajina ovat Egerton University, South Eastern Kenya University ja University of Nairobi Keniasta, University of Zambia ja Mulungushi University Sambiasta sekä Aalto-yliopisto ja Hämeen ammattikorkeakoulu Suomesta.

Lisäksi kumppaneina ovat suomalaisten yliopistojen yhteistyöverkosto UniPID, Afrikan maiden maatalouskorkeakoulujen verkosto RUFORUM, Suomen ulkoministeriön rahoittama AGS-ohjelma (Accelerated Growth for SME’s Zambia) sekä joukko paikallisia toimijoita Keniassa ja Sambiassa.

Lisätiedot:
Eija Laitinen
projektipäällikkö, HAMK Bio -tutkimusyksikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu
+358 505 853 933
etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tutustu myös hankkeen nettisivuihin.