Kaikille avoin webinaarisarja kotipuutarhureille – asiaa mm. hiiliviljelystä - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kaikille avoin webinaarisarja kotipuutarhureille – asiaa mm. hiiliviljelystä
Hämeen ammattikorkeakoulu

Kaikille avoin webinaarisarja kotipuutarhureille – asiaa mm. hiiliviljelystä

22.04.2020 15:47

Huhti-toukokuussa järjestetään kaikille avoin webinaarisarja, jossa kerrotaan ajankohtaisia ja käytännönläheisiä vinkkejä mm. omatarveviljelyyn sekä kerrotaan hiiliviljelyn (hiilen varastoitumista maaperään sitovan viljelyn) mahdollisuuksista omassa kotipuutarhassa. Webinaarit järjestää Hämeen ammattikorkeakoulu ja asiantuntijana toimii HAMK Bio -tutkimusyksikön tutkijayliopettaja, viheralan moniosaaja Outi Tahvonen.

Array

Webinaarit järjestetään kolmena torstaina 30.4., 7.5. ja 14.5. klo 14 alkaen.

Kotipuutarhan suunnittelu ja hoito – webinaarisarjan aiheet:

To 30.4. klo 14.00-14.40 Oma piha työleirinä vai henkireikänä? Katso tallenne.
To 7.5. klo 14.00-14.40 Kasvien paikat tontilla – miten sovittaa elinvoimainen kasvillisuus yhteen salaojien ja routasuojausten kanssa? Katso tallenne.
To 14.5. klo 14.00-14.40 Ravinne- ja hiilikierrot puutarhassa – mitä yksittäisellä pihalla voi tehdä ravinnekuorman vähentämiseksi ja hiilen sitomiseksi? (tallenne tulossa)

Webinaarit alkavat Outi Tahvosen alustuksella aiheeseen, minkä jälkeen yleisö voi esittää kysymyksiä aiheesta. Webinaarit ovat kaikille avoimia, maksuttomia ja niihin voi vapaasti osallistua ilman erillistä ilmoittautumista. Linkki tapahtumaan täällä.

Webinaariin mahtuu 500 osallistujaa, mutta sen voi katsoa myöhemminkin tallenteena (ks. linkit edellä).

Webinaarisarja on osa HAMKin Kaupunkiviljelystä järkiruokaa ja Carbon 4.0 -hankkeita.

Kysely hämeenlinnalaisille: Pientaloasukkaiden ajatuksia puutarhanhoidosta

Parhaillaan hankkeissa on myös käynnissä piha- ja puutarhaharrastuksen kyselytutkimus. Kyselyssä selvitetään Hämeenlinnan alueen pientaloalueiden asukkaiden ajatuksia pihan ja puutarhan käyttötarkoituksista, kaupunkiviljelystä ja hiilen sidonnasta puutarhassa. Lisäksi kartoitetaan vastaajien ajatuksia luonnosta ja kestävyydestä. Tavoitteena on ymmärtää paremmin oman pihan merkitystä ja tehtäviä asukkaille. Lisäksi kyselyn tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä toimintatapoja, joilla kaupunkiviljelyä ja yksityisten pihojen hiilensidontaa voidaan tulevaisuudessa tukea. Kyselyyn pääsee vastaamaan täällä.

Lisäksi Hämeenlinnan kantakaupungissa asuvilla pientaloasukkailla on mahdollisuus osallistua laajempaan seurantatutkimukseen. Seurantatutkimuksessa seurataan yksityiskohtaisemmin pihaan liittyvää päätöksentekoa ja tietopohjaa ja seurantatutkimukseen osallistuville tarjotaan ilmaista pihaneuvontaa sekä pihapuuntaimi. Seurantatutkimukseen on mahdollista ottaa mukaan n. 25 pihaa. Osallistumishalukkuudesta voi kertoa kyselyn lopussa 17.5.2020 mennessä. Seurantatutkimuksessa yhdistyy ihmistieteinen ja biologinen lähestymistapa ja se toteutetaan HAMKin tutkimusyksiköiden HAMK Bion ja HAMK Edun yhteistyönä.

Kaupunkiviljelystä järkiruokaa -hankkeen tavoitteena on luoda kaupunkiviljelyyn toimintamalli, joka kehittää hajautetun ruuan tuotannon tapoja, tiloja ja paikkoja kaupunkirakenteessa. Hankkeen toteuttajat ovat Hämeen ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja), Hämeenlinnan kaupunki, Hämeen Martat ja Kauppapuutarhaliitto. Hanke on ympäristöministeriön rahoittama ravinteiden kierrätyksen edistämiseksi ja Saaristomeren tilan parantamiseksi.

Carbon 4.0 -hankkeessa tutkitaan monialaisesti mahdollisuuksia tehostaa hiilen ja ravinteiden sidontaa. Carbon 4.0 koostuu osaprojekteista, joista yksi on Hiili kaupunkivihreässä. Hanke toteutetaan yhteistyössä HAMKin neljän eri tutkimusyksikön kanssa ja sen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja
Outi Tahvonen
Tutkijayliopettaja,
HAMK Bio -tutkimusyksikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu
0403519352
outi.tahvonen@hamk.fi

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU