Kolme uutta tutkijayliopettajaa aloittanut HAMK Smart -tutkimusyksikössä - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kolme uutta tutkijayliopettajaa aloittanut HAMK Smart -tutkimusyksikössä
Tutkijayliopettajat Satu Jumisko-Pyykkö, Kimmo Vänni ja Markus Sihvonen

Kolme uutta tutkijayliopettajaa aloittanut HAMK Smart -tutkimusyksikössä

18.02.2020 07:28

HAMK Smart -tutkimusyksikkö on saanut joukkoonsa peräti kolme uutta tutkijayliopettajaa. HAMK Smartin tutkimuksen ja kehittämistyön kantava teema on digitalisaatio. Yksikkö koostuu monialaisista asiantuntijoista, joiden osaamisalueet liikkuvat aina hyvinvoinnista teollisuuteen ja kiertotaloudesta liiketoiminnan kehittämiseen. Uusien tutkijayliopettajien erityisosaamisalueet löytyvät muotoilun, robotiikan ja alustalouden parista.

Array

Satu Jumisko-Pyykkö – älykäs muotoilu

Satu Jumisko-Pyyköllä on monipuolinen tausta. Hän on väitellyt käyttäjäkokemuksesta Tampereen teknillisestä yliopistosta 2011, valmistunut tietotekniikan diplomi-insinööriksi 2005, sekä psykologian aineenopettajaksi 2013. Lisäksi häneltä löytyy opintoja vaatetus- ja tekstiilialalta, käsityötieteestä, tilastotieteestä ja yhteiskuntatieteistä.

– Ennen HAMKiin tuloani olen toiminut tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä ja palvelumuotoilijana Vincitillä, tutkijatohtorina ja lehtorina Eindhovenin teknillisessä yliopistossa Hollannissa ja dosenttina Tampereen teknillisessä yliopistossa, kertoo Jumisko-Pyykkö työkokemuksestaan.

Hänen keskeisimpiä tutkimusalueitaan ovat tunteille muotoilu, käyttäjäkokemus ja älykäs muotoilu. Jumisko-Pyykön tavoitteena on kasvattaa kansallisesti ja kansainvälisesti vahva kestävän ja älykkään muotoilun tutkimusryhmä. Tähtäimessä on yhdistää HAMKin vankka muotoiluosaaminen, tulevaisuuden digitaaliset palvelut sekä arvopohjainen muotoilu. HAMKissa Jumisko-Pyykkö on erityisen inspiroitunut siitä, että palvelumuotoilusta on syntymässä yhteinen ihmislähtöinen ongelmaratkaisukieli eri alojen välille.

Kimmo Vänni – robotiikka

Kimmo Vännillä on yli 20 vuoden kokemus soveltavasta ja akateemisesta tutkimuksesta sekä yritysmaailmasta. Hän on suorittanut nuoruudessaan rakennusinsinöörin tutkinnon Tampereella sekä laatu- ja ympäristöjohtamisen M.Sc tutkinnon Walesissa. Lisäksi hänellä on liikuntatieteiden maisterin tutkinto (biomekaniikka) Jyväskylän yliopistosta sekä EMBA kansainvälisestä liiketoiminnasta.

Vänni on suorittanut tohtorin tutkinnon työterveyden/terveystaloustieteen alalta Tampereen yliopistossa. Merkittävimmät tutkimustyönsä hän on tehnyt työntekijöiden työkyvyn ja tuottavuuden välisen yhteyden selvittämisessä sekä sosiaalisen ja avustavan robotiikan kehittämisessä, joissa molemmissa hän on ollut alan pioneeri. Hänen muita tutkimusintressejään ovat mm. eksoskeletonit, teknostressi ja datatiede. Vännillä on hyvät suhteet kotimaisiin ja ulkomaisiin robottitutkijoihin ja erityisesti Japaniin, jossa hän oli vaihtotutkijana 2009-2010. Nykyisessä tehtävässään hänen tavoitteenaan on kehittää HAMKista kansainvälisesti tunnettu älyvaatteiden ja puettavien robottien tutkimus- kehitys- ja innovaatiokeskus.

Markus Sihvonen – alustatalous

Markuksella on vahva ICT -alan soveltavan tutkimuksen osaaminen ja tutkimustulosten kaupallistamisen kokemus. Hän on suorittanut tietotekniikan tohtorin ja maisterin tutkinnot Oulun Yliopistossa ja ekonomin tutkinnon Miamin yliopistossa.  Yrittäjänä hän on toiminut yhteensä 12 vuotta tuottaen mm. tutkimus- ja kehityspalveluita teollisuuden tarpeisiin. VTT:n palveluksessa hän oli yli 10 vuotta toimien eurooppalaisissa hankkeissa yhteistyössä ICT alan suurteollisuuden kanssa ja viimeisinä palvelusvuosinaan VTT:n Etelä-Korean toimipisteen vetäjänä. 2010-luvun alussa hän oli kehittämässä IoT -teknologiaratkaisuita ja niihin liittyviä tietoturvainnovaatioita, joita sovellettiin mm. hyvinvointipalveluihin. Nyt hänen tutkimusfokus on älykkäiden palveluiden innovoimisessa tekoälyratkaisuiden avulla.

– Tavoitteenani on kehittää HAMKin älykkään ympäristön soveltavan tutkimuksen osaamista kansainväliselle huipputasolle, Sihvonen linjaa.

 

Lisätietoja: Vesa Salminen, johtaja, HAMK Smart -tutkimusyksikkö. Puh. +358 50 469 9945. vesa.salminen@hamk.fi 

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU