Kiinnostavaa tietoa luomusta: kaikille avoin webinaarisarja alkaa
Lähiviikkoina on tarjolla kolme kaikille avointa luomuun liittyvää webinaaria. Ensimmäisessä valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen kertoo luomun valtakunnallisista tavoitteista, kuullaan puheenvuoroja eri näkökulmista ja julkaistaan suunnitelma luomun käytön kehittämisestä Hämeessä. Toisessa tarkastellaan mitä ilmastonmuutos tarkoittaa luomun laji- ja lajikevalinnassa ja kolmannessa esitellään Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan kampuksen luomutilan luomuviljojen lajikevertailujen sekä rikkakasvikokeiden tuloksia.
Webinaarien sisältö, aikataulu ja osallistumislinkit:
11.11.2020 LuomuHäme Visio 2030 -tiekartan julkistaminen
Hämäläisen luomun tiekartta on suunnitelma luomun kehittämiseksi Hämeessä. Nykytilan selvitys perustuu hämäläisen luomun tuotantotilastoihin sekä luomun jatkojalostajien ja julkisten ammattikeittiöiden edustajien haastatteluihin. Selvitykset nostivat esiin luomun käytön esteitä ja pellolta pöytään -ketjun heikkoja lenkkejä tuoteryhmittäin. Suunnitelmaa työstettiin työpajoissa eri toimijaryhmien kanssa viime ja tämän vuoden aikana.
Tiekartta julkistetaan webinaarissa. Avauksessa valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen kertoo luomun valtakunnallisesta tavoitteista ja luomun merkityksestä tulevaisuudessa. Kommenttipuheenvuoroissa luomun tulevaisuutta tarkastellaan eri näkökulmista. Viljan vientinäkymistä kertoo Fazer Myllyn toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki. Luomuviljelijän kokemuksia kuvailee Hakolan Marjatilan luomuviljelijä Outi Koskinen. Julkisten ammattikeittiöiden näkökulmaa tuovat Jukka Turta, Päijät-Hämeen ateriapalvelusta ja Marko Viljamaa koulutuskeskus Salpauksesta. Tuoreverkko Oy:n markkinointipäällikkö Ulla Kojonkoski valottaa yhteistyön tekemisen merkitystä toiminnan kehittämisessä. Lopuksi pohditaan HAMK Bion johtaja Annukka Pakarisen ja MTK:n ohjelmapäällikkö Päivi Rönnin dialogina, miten tästä edetään. Hämäläisen luomun tiekartan esittelee Luomussa vara parempi -hankkeen projektipäällikkö Outi Vahtila HAMKista. Tilaisuus välitetään YouTube-striimauksena osoitteessa https://youtu.be/qesnm590A1c klo 10-12.15.
19.11.2020 Crop Breeding, Diversity and Climate Change -webinar
Ilmastonmuutos tuo uusia haasteita viljelyyn. Sääolosuhteiden muuttuessa laji- ja lajikevalinnoilla on suuri merkitys. Kasvinviljelytiloilla viljelykierron ja välikasvien tärkeys korostuu. Tanskalainen luomuviljelijä ja viljanjalostaja Anders Borgen Agrologicasta kertoo omasta jalostustyöstään ja tulevaisuuden kasveista. Anders Borgenilla on pitkä kokemus luomuviljojen ja maatiaiskasvien jalostuksesta. Hänet valittiin vuonna 2016 Tanskan luomuviljelijöiden edelläkävijäksi. Viron kasvintutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Ilmar Tamm kertoo luomuviljojen siementuotannosta, välikasveista sekä biopreparaattien käytöstä. Tilaisuus järjestetään Zoom -ympäristössä osoitteessa http://bit.ly/luomuwebinaarit klo 12.30-14.30. Webinaari on englanniksi.
8.12.2020 Lajike- ja rikkakasvikokeiden tuloswebinaari
HAMKin Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla jatkettiin luomuviljojen lajikevertailuja sekä rikkakasvikoetta. Syksyllä 2019 perustettiin syysviljojen koekenttä. Kuluvan vuoden lajikevertailussa kasvoi kevät- ja syysvehnää, kauraa ja ohraa. Kevätviljoista oli kymmenen eri lajiketta neljässä kerranteessa. Koealoilla oli sekä lannoittamaton että lannoitettu koejäsen. Rikkakasvikoe on pitkäkestoinen koe, jossa tutkitaan eri käsittelymenetelmien vaikutuksia kestorikkakasvien esiintymiseen.
Lajikevertailujen tuloksia esittelevät tutkija Sakari Raiskio Luonnonvarakeskuksesta ja luomuasiantuntija Kaija Hinkkanen ProAgria Etelä-Hämeestä, rikkakasvitutkimuksen tuloksia erikoistutkija Jukka Salonen Lukesta ja talousviljelyn tuloksia koulutuspäällikkö Jukka Korhonen HAMKista. Tilaisuus järjestetään Zoom -ympäristössä osoitteessa http://bit.ly/luomuwebinaarit klo 12.30-14.00
Lisätietoja:
Outi Vahtila
projektipäällikkö
outi.vahtila@hamk.fi
0500-121261
http://bit.ly/luomuhame
Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) toteuttaa yhteistyössä LUKEn, ProAgria Etelä-Suomen ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa Luomussa vara parempi -hankkeen (2019-2021). Rahoituslähteenä on EU-osarahoitteinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014-2020). Hankkeen tavoitteena on edistää hämäläisen luomun tuotantoa, jalostusta ja käyttöä.