Maidontuotanto luomuun – mitä muutos edellytti maatilalta? - Hämeen ammattikorkeakoulu
Maidontuotanto luomuun – mitä muutos edellytti maatilalta?
Hämeen ammattikorkeakoulu

Maidontuotanto luomuun – mitä muutos edellytti maatilalta?

14.01.2020 12:09

Luomuun siirtyminen ei välttämättä ole helppoa. Maatilatasolla on monia tarkistettavia ja varmistettavia asioita, jotta kaikki luomuehdot täyttyvät. Mustialan kampuksen opetus- ja tutkimusmaatilan luomuun siirtymisen edellyttämiä toimenpiteitä esitellään torstaina 23.1.2020 pidettävässä seminaarissa.

Array

Maidontuotannon luomuun siirtäminen on tarkoittanut useita muutoksia maatilalla. Eläinten hyvinvointiin, esimerkiksi navettaolosuhteisiin, eläinten ruokintaan ja hoitoon liittyen on lukuisia ehtoja. Luomussa on pidettävä päivittäistä kirjanpitoa. Joka hetki pystyttävä osoittamaan ajantasainen dokumentointi.

Mustialan navetta on vasta muutaman vuoden ikäinen, mutta muutostarpeita ilmennyt myös siellä: kiinteän lattian pinta-alaa on pitänyt lisätä ja laitumille kulkuja on pitänyt järjestellä uudelleen. Ruokintaan tarvittavat muutokset ovat vaikuttaneet myös kasvinviljelyyn ja ostorehuihin. Pellosta on entistä suurempi osa nurmella ja oman valkuiskasvituotannon merkitys on kasvanut.

Luomussa vara parempi -hankkeessa keskeisessä roolissa on koe- ja kokeilutoiminta. Vuonna 2019 tehtiin useita laiduntamiseen ja nurmiin liittyviä kokeiluja. Tulevana vuonna on tarkoitus rakentaa myös navettaan liittyvää tutkimustoimintaa.

Maidontuotanto luomuun -seminaari

Aika: Torstai 23.1.2020 klo 12:00-15:00
Paikka: HAMK Mustialan kampus, Mustialantie 105, 31310 Mustiala (Tammela)

Ohjelma:

12.00 Avaus, Outi Vahtila, HAMK
12.05 Mustialan navetasta luomunavetta, video
12.30 Luomuun siirtymisen suunnittelu: huomioita ja kokemuksia tiloilta, Leena Kukkula, ProAgria
Kahvitauko
13.45 Case Mustiala
– Lähtötilanne, Jari Heikkonen, HAMK
– Rehuntuotanto, Jukka Korhonen, HAMK
– Ruokinnan suunnittelu ja toteutus, Simo Pärssinen, HAMK
– Kotieläintuotannon talouskehitys, Jukka Korhonen, HAMK
14.30 Loppukeskustelu

Tilaisuus on avoin kaikille kiinostuneille. Sitä voi seurata myös verkossa täältä

Seminaari on osa kolmevuotista Luomussa vara parempi –yhteistyöhanketta, jonka toteuttajina toimivat Luke, ProAgria Etelä-Suomi, Koulutuskeskus Salpaus sekä Hämeen ammattikorkeakoulu. Hankkeen tavoitteena on edistää hämäläisen luomun tuotantoa, jalostusta ja käyttöä. Mustiala on avoin luomututkimusalusta, jossa tutkimuksen, neuvonnan, koulutuksen sekä yritysten yhteistyö konkretisoituu.

Lisätietoja:

Outi Vahtila
projektipäällikkö, Luomussa vara parempi –hanke
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 0500-121261
outi.vahtila@hamk.fi

Lisätietoa hankkeesta

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) toteuttaa yhteistyössä LUKEn, ProAgria Etelä-Suomen ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa Luomussa vara parempi – hankkeen (2019-2021). Rahoituslähteenä on EU-osarahoitteinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014-2020). Hankkeen tavoitteena on edistää hämäläisen luomun tuotantoa, jalostusta ja käyttöä.

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU