Miten estää katujen tulviminen rankkasateiden jälkeen? - uusi Luomuhule-täydennyskoulutus keskittyy luonnonmukaiseen huleveden hallintaan - Hämeen ammattikorkeakoulu
Miten estää katujen tulviminen rankkasateiden jälkeen? – uusi Luomuhule-täydennyskoulutus keskittyy luonnonmukaiseen huleveden hallintaan
keltaisilla kumisaappailla tulvivassa lätäkössä

Miten estää katujen tulviminen rankkasateiden jälkeen? – uusi Luomuhule-täydennyskoulutus keskittyy luonnonmukaiseen huleveden hallintaan

31.08.2020 13:01

Hämeen ammattikorkeakoulussa tarjotaan uutta täydennyskoulutusta, jossa syvennytään hulevesien hallintaan. Osaamiselle on tarvetta rankkasateiden ja tulvien yleistyessä.

Array

Tiivistynyt kaupunkirakentaminen ja viime vuosina yleistyneet voimakkaat sateet saavat hulevedet jäämään runsaina asfaltoiduille pinnoille. Tavalliselle kadunkulkijalle tämä näkyy teiden ja katujen tulvimisena, josta pahimmillaan on seurauksena vaaratilanteita.

Hämeen ammattikorkeakoulussa alkaa lokakuussa uusi Luomuhule – pinnantasaussuunnittelun mahdollisuudet luonnonmukaiseen huleveden hallintaan rakennetussa ympäristössä -täydennyskoulutus, jossa syvennytään hulevesien hallintaan huomioimalla pinnantasaussuunnittelussa mm. alusrakenteiden ja maapohjan vaikutukset sekä huleveden varastointiin ja hyödyntämiseen liittyvät tekijät.

Koulutus on suunnattu hortonomeille, maisemasuunnittelijoille ja muille ammattilaisille, jotka työskentelevät toteutussuunnitelmien, hulevesisuunnittelun ja pinnantasaussuunnittelun parissa.

”Uskon, että tämän tyyppiselle osaamiselle on tarvetta tulevaisuudessa entistä enemmän. Ilmastonmuutokseen liittyen on ennustettu, että tulevaisuudessa sateiden määrä pysyy vuositasolla samana, mutta ne tulevat harvemmin ja rankempina. Siksi hulevesisuunnittelussa on tärkeää huomioida monet eri tekijät”, koulutuksen vastuuopettaja Outi Tahvonen Hämeen ammattikorkeakoulusta sanoo. Tahvonen on tutkijayliopettaja HAMK Bio -tutkimusyksikössä ja väitellyt Aalto-yliopistosta aiheenaan skaalautuva vihreä infrastruktuuri.

Esimerkiksi ylärinteelle rakennetut talot ja tiet katkaisevat veden luontaisen kulun alarinteelle ja siten muuttavat kasvuolosuhteita. Myös läpäisemättömän pinnan lisääntyminen aiheuttaa sadeveden syöksymisen kertarysäyksellä sadevesiverkostoon.

”Kun pidetään mielessä veden luontainen kiertokulku ja jäljitellään sitä, hulevesiä voidaan hallita fiksusti eri keinoin”, Tahvonen sanoo.

Luomuhule – pinnantasaussuunnittelun mahdollisuudet luonnonmukaiseen huleveden hallintaan rakennetussa ympäristössä (5 op) -koulutus järjestetään 19.10.-1.12.2020. Koulutuspäivät ovat 19.10., 3.11., 17.11. ja 1.12.2020. Koulutuksen hinta on 552 € + alv 24 %. Ilmoittautumiset 09.10.2020 mennessä. Lisätiedot koulutuksesta.