Pilvipaalain mullistaa kirjanpidon – ajantasainen satotieto suoraan älylaitteelle - Hämeen ammattikorkeakoulu
Pilvipaalain mullistaa kirjanpidon – ajantasainen satotieto suoraan älylaitteelle
Piirros peltolohkoista sovelluksessa

Pilvipaalain mullistaa kirjanpidon – ajantasainen satotieto suoraan älylaitteelle

30.11.2020 13:40

Hämeen ammattikorkeakoulussa on kehitetty Digipaali-hankkeen myötä pyöröpaalien digitaalinen seurantajärjestelmä, jota on seurattu viljelijöiden piireissä mielenkiinnolla.

Array

Digipaalin tuloksena on syntynyt laitteisto ja palvelinohjelma, joiden avulla viljelijä voi seurata paalausta esimerkiksi älypuhelimen ruudulle avautuvalta kartalta ”suorana lähetyksenä”. Traktoria kuvaava merkki liikkuu karttapohjalla, ja paalit ilmestyvät lohkolle erivärisinä palloina. Viljelijälle vielä hyödyllisempi ominaisuus on kuitenkin lohkoraportti, joka muodostuu heti paalauksen jälkeen. Raportti sisältää sekä peltolohkon kokonaispaalimäärän ominaisuuksineen että hehtaaria kohti lasketut vertailuluvut. Samalla pilveen muodostuu digitaalinen paalivarasto, josta viljelijä tietää tarkalleen, kuinka monta ja minkälaisia paaleja lohkolta saatiin. Luonnollisesti tietoihin pääsee käsiksi vain viljelijä itse, paalien omistaja. Paalien määrästä ja ominaisuuksista muodostuu heti ajantasainen kuva.

Digipaalista on kehitetty myös sovellus, jonka avulla digipaaleja voidaan helposti laittaa myyntiin. Muutamalla hiiren klikkauksella myytävistä paaleista muodostuu myyntierä keskeisine tunnuslukuineen ja sijaintitietoineen, ja paalierä ilmestyy sähköiseen kauppapaikkaan myytäväksi. Paalien ostajan ei tarvitse hankkia ”sikaa säkissä”, koska myynti-ilmoituksessa selkeästi listataan keskeiset paalien ominaisuudet ja taustatiedot. Palvelu on kehitetty yhdessä MTK:n kanssa.

Digipaali-laitteisto toimii täysin automaattisesti, mutta kuskilla on mahdollisuus merkata poikkeavia paaleja monitorilla, joka näkyy älypuhelimen näyttöruudulla. Viljelijän katsoessa paalejaan merkattu paali näkyy kartalla punaisena ja on helposti poimittavissa muista erikseen.

Yhteistyöpartnerina hankkeessa on ollut Luke, mutta erityisen kiitoksen saavat ne kolme hämäläistä karjatilaa paalaimineen, jotka lähtivät mukaan hankkeeseen ennakkoluulottomasti. Hanke on saanut myönteisen vastaanoton viljelijöiden keskuudessa ja huomattu myös kansainvälisesti. Projektipäällikkö Ilpo Pölönen uskoo, että digipaalille saadaan kansainvälinen jatkohanke ja kaupallinen sovellus. Aika näyttää, mikä kansainvälisistä paalainvalmistajista tuo pilvipaalaimen ensimmäisenä markkinoille.

Digipaalista ja Hyvää karjalle -hankkeesta kerrotaan lisää Säilörehua älykkäästi -webinaarissa 8.12. klo 13. Webinaari on osa Työtehoseura TTS:n järjestämää Digimaatalous-webikahvit-webinaarisarjaa.

Digipaali on yksi kahdestatoista EIP-Agri-innovaatiohankkeesta, joita rahoittavat Maaseudun kehittämisrahasto ja EU. HAMKista Digipaali-hankkeessa ovat mukana tutkimusyksiköt HAMK Bio, HAMK Smart ja HAMK Tech.

Lisätietoja

Ilpo Pölönen
Tutkijayliopettaja, MMT
HAMK Bio -tutkimusyksikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu
ilpo.polonen@hamk.fi

Tuomas Känsälä
Maanviljelijä, innovaatioryhmän jäsen
Pälkäne
puh. 040 565 4588

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU