Ravinteiden kierrätyksestä tarvitaan lisää tietoa ja koulutusta – seminaari aiheesta 2.11.
Ravinteiden kierrätyksestä tarvitaan lisää tietoa ja koulutusta – seminaari aiheesta 2.11.
ORAS-hankkeen logo

Ravinteiden kierrätyksestä tarvitaan lisää tietoa ja koulutusta – seminaari aiheesta 2.11.

30.10.2020 12:50

Opi Ravinteista! -hanke tekee ravinnekierrätystä tunnetuksi ja avaa aiheeseen liittyvän uuden verkkosivuston. 2.11. järjestetään seminaari, jossa kuullaan hankkeen tuloksia ja puheenvuoro mm. ravinnekierrätyksestä tulevaisuuden avaruussiirtokunnissa. 

Array

Ravinteista pitäisi puhua yhtä paljon kuin ilmastonmuutoksesta, sillä ne ovat kaiken elollisen elämän kasvun edellytys. Ravinteita – esimerkiksi fosforia ja typpeä –tarvitaan, jotta kasvit kasvavat ruuaksemme.  

Kasvien lannoitteet puolestaan ovat nykyään pitkälle teollisesti valmistettuja. Lannoitetuotantoa varten ehtyvää luonnonvaraa, fosforia, louhitaan maaperästä ja typpeä sidotaan ilmasta, mikä kasvattaa energialaskua ja aiheuttaa ilmastovaikutuksia. Järkevää siis olisi saada käyttöönotetut fosfori- ja typpivarat pysymään käytössä mahdollisimman pitkään. Tästä syystä nautittu ruoka, joka jätöksenä poistuu, on arvokasta raaka-ainetta, jolla voidaan korvata teollisesti valmistettuja lannoitteita.  

Jotta ravinteiden ja niiden kierrätyksen merkitys avautuisi, Hämeen ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu, Suomen ympäristöopisto Sykli ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat rakentaneet yhdessä Opi ravinteista! -verkkosivuston, joka julkaistaan vuoden 2020 lopussa. Sivuston oppimateriaalit tulevat toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen opettajien ja opiskelijoiden vapaaseen käyttöön. Lisäksi sivustolle on koottu mittava ravinnekierrätyksen tutkimus- ja kehityshankepankki, jonka avulla voi hakea syventävää tietoa eri aiheista. Sivuston avulla opiskelija, opettaja ja kuka tahansa aiheesta kiinnostunut voi perehtyä ravinteisiin 

Loppuseminaari 2.11.2020 

Hankkeen loppuseminaari pidetään maanantaina 2.11.2020 klo 9.00–10.35 Teamsissä. Webinaari on maksuton ja kaikille avoin, ilmoittautuminen tapahtuu tästä linkistäOpiskelijaryhmille suositellaan osallistumista maanantaina 9.11.2020 klo 12.30–13.35 pidettävään seminaariin, jonka pääpuhuja Mikko “Peltsi” Peltola kertoo vesistöistä, ravinteista, ravinnekierrosta ja Itämerestä. Ilmoittautuminen 9.11. tapahtumaan.

Tapahtumaesite

Ohjelma  

 9–9.30 Avaruus ja ravinnekierto: Tulevaisuuden avaruussiirtokuntien ravinnekierto. Sarjayrittäjä, diplomi-insinööri ja “ilmastohaukka” Robert Nemlander  

Hankkeiden puheenvuorot 9.30–10.35  

Sivukierto: Elintarvikeprosessien erilleen kerättyjen sivujakeiden hyödyntäminen. Marja Lehto, LUKE 

Pysti: Pyrolyysituotteet lietelannan ravinnearvon turvaajina. Riikka Keskinen, LUKE  

Ranku 3: Ravinneneutraali toiminta käytännöksi kunnissa. Anni Karhunen, Varsinais-Suomen ELY-keskus  

Norma: Jätevesien ravinteet kiertoon turvallisesti ja tehokkaasti. Suvi Lehtoranta, SYKE  

Oras: Opi ravinteista! Eija Raimovaara, HAMK  

Lisätiedot

Eija Raimovaara  
Projektipäällikkö  
Biotalouden tutkimusyksikkö, Hämeen ammattikorkeakoulu  
046 922 6388  
etunimi.sukunimi@hamk.fi 

Opi Ravinteista! on osa ympäristöministeriön Raki-ohjelmaa ravinteiden kierrätyksen edistämiseksi ja Saaristomeren tilan parantamiseksi.