Täsmäviljelyteknologiaa Mustialassa – aiheen ympärille myös uusi tapahtuma
Hämeen ammattikorkeakoulussa on mahdollista kokeilla erilaisia täsmäviljelyn tasoja Mustialan kampuksella osana maatalouselinkeinojen koulutusta. Hamkilaisia on mukana järjestämässä ensimmäistä täsmäviljelyyn liittyvää tapahtumaa 5.3.
Maatalouden ja ruokaketjun digitalisaatio on mahdollistanut täsmäviljelyteknologian yleistymisen. Myös Hämeen ammattikorkeakoulussa on mahdollista kokeilla erilaisia täsmäviljelyn tasoja Mustialan kampuksella osana maatalouselinkeinojen koulutusta. Tarkoitukseen sopivia traktoreita on Mustialassa kaksi ja uusimalla laitehankinnalla pystytään demoamaan ns. Isobus-laitetta ja automaattiohjausta luokassa.
Täsmäviljelyllä tarkoitetaan aikaisempien vuosien tai reaaliaikaisten tietojen käyttämistä apuna työnteossa ja/tai viljelytoimien päätöksenteossa. Esimerkiksi traktoreita voidaan ohjata GPS-perusteisella teknologialla niin, että traktori kulkee itseohjautuvasti tallennettuja ajolinjoja. Kuskin ei tarvitse koskea rattiin, vaan traktori kulkee 1,5 cm:n tarkkuudella suunniteltua ajoreittiä, jota pystyy tarkkailemaan traktorissa olevan näytöstä. Tämä auttaa minimoimaan pellolla päällekkäisen ajon, joka nopeuttaa työtä, vähentää polttoaineen kulusta ja maan tiivistymistä.
”Polttoainekustannukset ovat maatilan merkittävin menoerä. Täsmäviljelyn avulla säästetään kustannuksissa ja myös ympäristö hyötyy. Automaattiohjauksella pystytään varmistamaan esimerkiksi se, ettei lannoitetta tai lantaa mene peltoon tarpeettomasti ja kaikki menevät oikeisiin kohtiin”, maaseutuelinkeinojen lehtori Timo Teinilä kertoo.
Täsmäviljelyteknologialla maataloustuottaja voi siis mitata ja havainnoida laajan kirjon erilaisia alkutuotantoon vaikuttavia tunnuslukuja, kuten lohkokohtaista peltomaan multavuutta, satotasoa tai sääolosuhteita. Tavoitteena on sujuvoittaa viljelyä ja tehdä siitä ennakoitavampaa.
Mustialassa opiskelijat ovat jo päässeet tutustumaan teknologiaan ja ohjelmoimaan traktoreita Teinilän opastuksella. Täsmäviljely perustuu aikaisempien vuosien tai kuluvan kasvukauden pelto-, sää- ja satotietoihin. Ja tämän datan määrä ja merkitys kasvaa vuosittain. Opetukseen on käytössä myös drooneja, joiden ottamat kasvustokuvat ovat täsmäviljelyn pohjana esimerkiksi lannoituksia suunniteltaessa.
Uusi tapahtuma täsmäviljelylle
HAMKin Teknologian hyödyntäminen maataloudessa -moduulin opiskelijat ovat mukana järjestämässä TäsmäViljely-foorumia, joka on ensimmäinen täsmäviljelyteknologiaan ja ruokaketjun digitalisaatioon keskittyvä näyttely- ja seminaaritapahtuma Pohjoismaissa. Tapahtuma järjestetään Salossa 5.3. Paikalla on 28 näytteilleasettajaa ja kahdeksan seminaaripuhujaa. Ammattitapahtumaan odotetaan 400–500 maatalous- ja ruoka-alan asiantuntijoita, maatilayrittäjiä ja ruokaketjun alojen opiskelijoita.
Maksuttoman tapahtuman tarkoitus on häivyttää uuden teknologian ja perinteisten viljelytoimien rajapintaa koko ruokaketjussa ja tuoda tunnettuutta eri täsmäviljelyratkaisuille. Foorumin uskotaan avaavan pitkälle tulevaisuuteen tähtäävän yhteistyön ruokaketjun toimijoiden välillä.
Täsmäviljely-foorumin kävijäilmoittautuminen ja lisätietoa näytteilleasettajista, seminaaripuhujista ja tapahtumaohjelmasta löytyvät täältä. Tapahtumaa voi seurata myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa tunnisteella @tvfoorumi.
Lisätietoja
Timo Teinilä
lehtori, Maaseutuelinkeinot
Hämeen ammattikorkeakoulu
0505632389
timo.teinila@hamk.fi