Vastuullisuuskilpailussa kaksi kunniamainintaa HAMKin bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoille - Hämeen ammattikorkeakoulu
Vastuullisuuskilpailussa kaksi kunniamainintaa HAMKin bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoille

Vastuullisuuskilpailussa kaksi kunniamainintaa HAMKin bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoille

13.03.2020 12:06

Tuomaristo arvosti tiimien asennetta ja innovatiivista lähestymistapaa.

Hämeen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat osallistuivat PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordicin 2020 järjestämään vastuullisuuskilpailuun osana opintojaan. Kilpailussa etsittiin uusia tuotteita, palveluita tai tuotantomenetelmiä, jotka edistävät alan vastuullisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. 

Tulevaisuuden biohajoava aromipakkaus

Jussi Eskonen, Satu Hautamäki, Marika Heljoranta, Sinna Lavikainen, Janne Ramstadium ja Niina Väistö saivat kunniamaininnan ideastaan tuottaa ympäristöystävällinen biohajoava aromipakkaus ja tuoksullinen myyntiosasto jälleenmyynti kohteessa. Pakkauksessa on mukana indikaattoreita, jotka kertovat tuotteen tuoreuden ja säilömislämpötilan. Aromipakkaus pitää sisällään varsinaisen raaka-aineen, joka on maustettu. Näiden mausteiden tuoksut on myös eristetty erilliseen tuoksutaskuun, josta asiakas voi taskun avaamalla varmistaa tuoksun. Aromipakkauksessa on myös tuoreus-takuu-indikaattori. Indikaattorit muuttavat väriään lämpötilan ja kaasuyhdisteiden avulla esimerkiksi pakkauksessa tapahtuvan pH-muutoksen avulla. Näiden indikaattorien toiminta edesauttaa tuotelaadun ja kylmäketjun valvontaa.

 

Freggies ratkaisu pakastevihannesten annosteluun

Sari Könnömäki, Riku Myrttinen, Jenny Schulz ja Tenho Talvensaari ideoivat uudenlaisen pakastekasviksien automatisoidun annostelijan nimeltä Freggies. Freggiesin toimintaperiaate perustuu siihen, että asiakas voi valita haluamansa pakastekasvikset ja niiden määrän laitteesta. Innovaatio vähentää pakkausmateriaalien käyttöä sekä ruokahävikin syntyä. Tiimi ideoi, että asiakaskohderyhmänä olisivat 20-45 vuotiaat. Asiakasryhmille kohdennettuna lisämyyntiä voisi olla mausteita, reseptejä, sekä kestorasioita.

Plastexpo

Kuvassa tiimien kunniamainintaa vastaanottamassa (oik.) Niina Väistö, Riku Myrttinen ja Tenho Talvensaari

Lisätiedot: Susanna Peltonen,
lehtori, Bio- ja elintarviketekniikka
susanna.peltonen@hamk.fi,
040-3522651