Vegaani ja raskaana – opinnäytetyönä syntyi ruokavalio-opas neuvoloihin - Hämeen ammattikorkeakoulu
Vegaani ja raskaana – opinnäytetyönä syntyi ruokavalio-opas neuvoloihin
Vegaani raskaana

Vegaani ja raskaana – opinnäytetyönä syntyi ruokavalio-opas neuvoloihin

08.01.2020 09:33

Yhä useammin terveydenhoitajan vastaanotolle tulee vegaanista ruokavaliota noudattava, raskaana oleva asiakas. Vegaaniruokavalion erityispiirteet saattavat haastaa terveydenhoitajaa ravitsemusohjauksen antajana, sillä vegaanin ravitsemustarpeet eroavat sekaruokavaliota noudattavan tarpeista raskauden ja imetyksen aikana.

Array

Yhä useammin terveydenhoitajan vastaanotolle tulee vegaanista ruokavaliota noudattava, raskaana oleva asiakas. Vegaaniruokavalion erityispiirteet saattavat haastaa terveydenhoitajaa ravitsemusohjauksen antajana, sillä vegaanin ravitsemustarpeet eroavat sekaruokavaliota noudattavan tarpeista raskauden ja imetyksen aikana. Tämä käy ilmi Hämeen ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusohjelman opinnäytetyössä, jonka Niko Maukonen ja Emilia Parkkinen ovat tehneet osana terveydenhoitajan tutkintoa.

Neuvolassa terveydenhoitajan keskeisenä tehtävänä on terveysneuvonnan antaminen ja ravitsemusohjaus osana sitä. Ruokavalioon voivat vaikuttaa esimerkiksi terveydelliset, ekologiset, eettiset tai uskonnolliset tekijät ja siten ruokavalio voi olla asiakkaalle hyvin henkilökohtainen valinta. Valtioneuvoston tilaaman selvityksen (2019) mukaan yksi prosentti väestöstä noudattaa vegaanista ruokavaliota ja määrä on kasvussa. Erilaisten ruokavalioiden yleistyessä terveydenhoitajan voi olla haastavaa pysytellä trendien tasalla.

Maukosen ja Parkkisen toiminnallisen opinnäytetyön tuloksena on ruokavalio-opas vegaanisesta ruokavaliosta raskauden ja imetyksen aikana terveydenhoitajien ohjauksen tueksi. Oppaaseen on koostettu monipuolisen vegaaniruokavalion tarkistuslista, jota terveydenhoitaja voi käyttää yhdessä asiakkaan kanssa ravitsemuksen riittävyyden arvioinnissa. Opas on suunniteltu siten, että sitä voi lukea työn lomassa viemättä paljon aikaa.

Opinnäytetyön tilaajana toimi Hämeenlinnan ennaltaehkäisevät terveyspalvelut ja opas menee alkuvuodesta 2020 Hämeenlinnan äitiys- ja lastenneuvoloiden terveydenhoitajien käyttöön. Opas on laillistettujen ravitsemusterapeuttien tarkastama.

Lisätiedot:

Niko Maukonen,
opiskelija
Hoitotyön koulutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
p. 040 8389816
n.maukonen@gmail.com

Emilia Parkkinen
opiskelija
Hoitotyön koulutus
p. 040 7098781
parkkinen.emilia@gmail.com

Linkki opinnäytetyöhön.

Kaisa Seppälä
Hoitotyön lehtori
Hämeen ammattikorkeakoulu
kaisa.seppala@hamk.fi