Afrikka-hankkeet siirtyivät verkkoon - HAMK
Afrikka-hankkeet siirtyivät verkkoon
Näyttökuva Zoom-kokouksesta

Afrikka-hankkeet siirtyivät verkkoon

08.03.2021 14:30

Afrikan kanssa toteutettavia laajan mittakaavan hankkeita johtava projektipäällikkö Eija Laitinen kertoo, miten koronapandemia on vaikuttanut kansainväliseen yhteistyöhön.

Array

Koronavirus on vaikuttanut merkittävästi hankkeiden toteuttamiseen. Kansainvälisissä hankkeissa ei päästä tapaamaan yhteistyökumppaneita ollenkaan kasvokkain, ja vaihteleva pandemiatilanne eri maissa on aiheuttanut kriisejä.

Afrikka-toimenpideohjelma hyväksyttiin osaksi HAMKin strategiaa keväällä 2020. HAMKissa on käynnistynyt useita mittavia hankkeita itäisessä ja eteläisessä Afrikassa. Ensimmäiseen hankkeeseen pyydettiin ja saatiin lykkäystä yllättävän koronatilanteen johdosta, mutta pian kävi selväksi, että oli löydettävä tavat toteuttaa yhteistyötä ja edistää hankkeita viruksesta huolimatta.

Verkkoyhteistyön toimivuus kumppaniyliopistoissa ei ole mikään itsestäänselvyys. Osa opettajista ja oppilaista asuvat verkon ulottumattomissa, eikä verkko-opetusta osata välttämättä tukea.

Toisaalta verkkokokouksiin on helppo osallistua ympäri maailmaa, eikä kustannuksia synny samalla tavalla. Hankkeisiin on siten saatu alusta asti opiskelijoita vahvemmin mukaan, samoin yhteistyökumppaneita. Tämä rakentaa vahvaa ja laajaa pohjaa.

Laitisen on koonnut pohdintojaan uudesta korona-arjesta blogipostaukseen.