Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaalilla tutustutaan kaupunkiluonnon tutkimukseen
Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaalilla tutustutaan kaupunkiluonnon tutkimukseen, suunnitteluun ja rakentamiseen
ilmakuva Hämeenlinnan kaupunkivihreydestä

Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaalilla tutustutaan kaupunkiluonnon tutkimukseen, suunnitteluun ja rakentamiseen

25.05.2021 09:50

Touko-kesäkuun vaihteessa järjestettävä festivaali kutsuu oppimaan uutta hiiliviisaan kaupunkiluonnon merkityksestä, monimuotoisuudesta ja tutkimuksesta.

Array

Verkossa 24.5.–4.6. järjestettävän festivaalin aikana esitellään monipuolisesti kaupunkivihreän tutkimuksen teemoja sekä monitieteisen CO-CARBON-tutkimushankkeen tutkijoita, yhteistyökumppaneita ja kohdealueita. Yhteistyössä hankkeen kumppaneiden kanssa toteutettujen festivaalitapahtumien avulla herätetään keskustelua, tehdään tutkimustyötä tutuksi sekä jalkautetaan tuloksia.

– Kaupunkien viheralueilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja sen vaikutuksiin sopeutumisessa. Kaupunkivihreä tukee sekä ihmisten että ilmaston hyvinvointia, kertoo CO-CARBON-hankkeen johtaja, apulaisprofessori Leena Järvi Helsingin yliopistosta.

– Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaalin aikana haluamme jakaa erilaisille kohdeyleisöille tietoa hiiliviisaan kaupunkiluonnon merkityksestä tutkimuksen, suunnittelun, rakentamisen ja käytön näkökulmista.

HAMK on hankkeessa mukana viherympäristöjen rakentamisen ja kunnossapidon suunnittelussa ja neuvonnassa. Festivaalin aikana HAMK näkyy Tiedekulmassa järjestettävässä aloitustilaisuudessa, Sitran kanssa järjestettävässä Heräämö-tapahtumassa sekä hämeenlinnalaisten pihojen webinaarissa. Ohjelmaan sisältyy lisäksi esimerkiksi työpajoja, joihin kutsutaan kaupunkiympäristön suunnittelijoita työskentelemään hankkeen tutkijoiden kanssa.

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman CO-CARBON-hankkeen tavoitteena on mitata ja mallintaa kaupunkivihreän hiilensidontakykyä. Uusia ratkaisuja hiiliviisaan kaupunkivihreän suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon kehitetään paitsi tieteellisen tutkimuksen keinoin myös vuorovaikutteisesti yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupunkien ja muiden toimijoiden kanssa. Hanke toteutetaan Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Kööpenhaminan yliopiston yhteistyönä.

Asukkaita ja koululaisia varten järjestetään opastettuja kierroksia sekä keskustelevia kävelyitä tutkimuskohteissa ja niiden ympäristöissä, jos koronatilanne sallii.

Lisätietoja

Outi Tahvonen
Tutkijayliopettaja
Hämeen ammattikorkeakoulu, HAMK Bio
Puh. 040 351 9352
outi.tahvonen@hamk.fi

Leena Järvi
Apulaisprofessori, projektipäällikkö
Helsingin yliopisto
Puh. 050 311 0371
leena.jarvi@helsinki.fi

 

Festivaalin avaa kaikille avoin webinaari, joka lähetetään suorana Tiedekulmasta tiistaina 25.5.2021 klo 13–15. Festivaaliviikkojen päivittyvää ohjelmaa voi seurata hankkeen verkkosivuilla.