Kanta-Hämeen pyöräilyohjelma on valmistunut - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kanta-Hämeen pyöräilyohjelma on valmistunut
pyöräileviä ihmisiä piirroskuvassa

Kanta-Hämeen pyöräilyohjelma on valmistunut

02.11.2021 07:46

Kanta-Hämeen maakunnalle on valmistunut pyöräilyn edistämisohjelma, jonka tarkoituksena on vauhdittaa ja optimoida tarvittavia toimenpiteitä pyöräilyn kehittämiseksi Kanta-Hämeen maakunnassa.

Array

Ohjelma tuotettiin Kanta-Hämeen pyöräilyohjelma -hankkeessa, jonka toteutti Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Smart -tutkimusyksikkö tiiviissä yhteistyössä Tawast Cycling Clubin kanssa.

Edistämisohjelma tarjoaa konkreettista tietoa pyöräliikenteen kehittämiseen. Tiedon keräämisessä hyödynnettiin haastatteluita, työpajoja ja benchmarkkausta sekä muun muassa sensoriteknologian avulla kerättyä dataa pyöräteiden kunnosta. Hanke tuotti myös tietoa Hämeen liiton vuosille 2021–2040 suunnattuun liikennejärjestelmäsuunnitelmaan, joka linjaa tulevaisuuden liikenteen kehitystä Kanta-Hämeessä.

Vaikka tavoitteet Suomessa toteutetuissa pyöräilyn edistämissuunnitelmissa ovat olleet korkealla jo vuosien ajan, vallitsee edelleen merkittävä epäsuhta tavoitteiden, investointien ja kehityskohteiden toteutuksen ja seurannan suhteen. Kanta-Hämeen pyöräilyohjelmaan kootun tiedon ja nykytilan analyysin mukaan Kanta-Hämeessä olisi vielä paljon tehtävää, jotta tavoitteisiin päästään. Hyviäkin asioita on kuitenkin tehty pyöräilyn edistämiseksi. Yleisesti ottaen maakunta tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet pyöräliikenteeseen ja -matkailuun. Maakunnassa on muun muassa tarjolla yhteiskäyttöpyöriä eri mallein toteutettuina, tehty erilaisia tiekokeiluja liikenteen sujuvoittamiseksi sekä edistetty pyöräreittien saavutettavuutta.

Edistämisohjelma edesauttaa myös valtioneuvoston sekä liikenne- ja viestintäministeriön kansallisia linjauksia kävelyn ja pyöräilyn sekä ilmastotavoitteiden edistämisestä, sekä tavoitteita älykkäistä ja ympäristöystävällisistä liikkumisratkaisuista maan eteläisellä työssäkäyntialueella.

Hanke toteutettiin 1.2.2020–30.6.2021 Traficomin rahoituksella.  

Lisätietoja:  

Heikki Ruohomaa  
lehtori  
Hämeen ammattikorkeakoulu  
0405800286  
heikki.ruohomaa@hamk.fi  

Hankkeen kotisivu.
Kanta-Hämeen pyöräilyohjelma.
Kanta-Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelma

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU