Luonnontilaista metsämaata pihoille? Opiskelijat koostivat ainutlaatuisen kuntan hoito-oppaan
Luonnontilaista havupuumetsän pohjakasvillisuutta eli kunttaa voidaan siirtää ja asentaa siirtonurmen tavoin. Siitä on tullut viime vuosina vaihtoehto nurmikolle omakotitalojen, mökkien, kaupunkien ja esimerkiksi kerrostaloyhtiöiden ympäristöön. HAMKin hortonomiopiskelijat koostivat kuntalle hoito-oppaan.
Hämeen ammattikorkeakoulun Rakennettu ympäristö -koulutuksen hortonomiopiskelijat Riina Raitio, Mari Ylikauppila, Leena Hämäläinen ja Eeva-Kaisa Oksanen koostivat ”Kuntan ABC – apuna kestävän kunttaympäristön toteuttamiseksi” -hoito-oppaan yhteistyössä HAMK Design Factoryn kanssa, osana European Platform for Urban Greening -hanketta.
Laajuudeltaan Kuntan ABC on ensimmäinen laatuaan eikä vastaavaa opasta löydy kaikille avoimesta lähteestä. Nyt tehty opas mahdollisesti julkaistaan myöhemmin kaikkien nähtäväksi, ja esimerkiksi Viherympäristöliitto ry on osoittanut mielenkiintoa opasta kohtaan.
”Opiskelijat lähtivät miettimään ratkaisuja asukaslähtöisesti kohteeseen, jossa kuntta ei ollut lähtenyt kasvamaan toivotulla tavalla. Prosessissa motivoituneet opiskelijat hakivat tietoa eri lähteistä, jotta perusteltuja ratkaisuja voitiin esittää. Kuntan ABC syntyi innostuksen, perehtymisen sekä keskinäisen pohdiskelun perusteella”, kertoo Rakennettu ympäristö -koulutuksen lehtori Sari Suomalainen.
Hoito-opas on tarkoitettu avuksi niin taloyhtiöille, kaupungeille, kunnille kuin muillekin kiinnostuneille. Kuntan ABC luo läpinäkyvyyttä kuntan kokonaisketjulle aina nostosta ja käytöstä ympäristövaikutuksiin asti.
Kuntan eli metsänpohjamaton luonnollisuus sekä helppohoitoisuus kiehtookin monia. Haasteena kuntan istutuksessa on mm. oikean kunttamaan valinta sekä kuntan selviytyminen ensimmäisestä vuodesta, jotta se ei kuivu ja kuole asennuksen jälkeen. Kuntan nostaminen on myös luvanvaraista työtä, jota ohjaa määritellyt laatuvaatimukset. Jotta kuntan voi määritellä kestäväksi sekä ekologiseksi materiaaliksi, on otettava huomioon monia nostamiseen, kuljetukseen, asennukseen ja hoitoon liittyviä seikkoja.
Käyttäjälähtöisyys luo uusia tuotteita
Opetuksen näkökulmasta aidot yhteistyöprojektit tuovat sekä opiskelijoille että opettajille uutta näkemystä ja osaamista, samalla kytkien koulutuksen myös tehokkaasti verkostojen toimintaan.
”Asiakas- ja käyttäjälähtöisten mallien kautta voidaan parhaimmillaan luoda alalle täysin uudenlaisia tuotteita tai palveluita. Näin myös Kuntan ABC:n tapauksessa”, toteaa HAMK Design Factoryn yhteisömanageri Jukka Raitanen.
European Platform for Urban Greening -hankkeen tavoitteena on monipuolistaa kaupunkien viherympäristöjä sekä parantaa ympäristön tilaa huomioiden ulkonäön ja toiminnallisuuden lisäksi mm. ilmanlaadun parantaminen, ilmastonmuutoksen ehkäiseminen ja hulevesien hoito.
Lisätietoja:
Sari Suomalainen
lehtori, Rakennettu ympäristö -koulutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
+358505743617
sari.suomalainen@hamk.fi
Jukka Raitanen
yhteisömanageri
HAMK Design Factory
Hämeen ammattikorkeakoulu
+358408368807
jukka.raitanen@hamk.fi