Suunta luontoon johdattaa Hämeen järville ja metsiin - HAMK
Suunta luontoon johdattaa Hämeen järville ja metsiin
Maastopyörä pitkospuilla

Suunta luontoon johdattaa Hämeen järville ja metsiin

23.06.2021 08:47

Hämeen ammattikorkeakoulu ja Vanajavesikeskus kehittävät luontoaktiviteetteja Hämeen metsiin ja järville tukemaan luontoyrittäjien palvelutarjontaa ja laadukasta tuotteistusta.

Array

Suunnistusseurojen järjestämät viikkorastit ovat kasvattaneet suosiotaan jo pitkään, ja vuosi sitten syntyi paikallisen luontomatkailuyrittäjän toimesta innovaatio kiintorastiverkostosta myös vesille. Meillä Kanta-Hämeessä on nelisensataa järveä, joten mahdollisuuksia on rajattomasti. Otimme haasteen vastaan ja HAMK Smartissa tehtiin pilotti sovelluksesta, joka ilmoittaa rastitunnuksen melontasuunnistajan kännykkään, kun hän saapuu kartan määrittämälle rastipisteelle.

Kokeilusta innostuneena päätimme alkaa kehittää aktiviteettia. Kuluvan kesän aikana valitsemme kaksitoista järveä, joille rakennamme rastiverkoston. Melontasuunnistus lajina liukuu kestävän kehityksen aallonharjalla, koska kanootti ei jätä maastoon jälkiä ja rastitkin ovat avaruudessa, eikä näin mitään näkyvää ole vesillä.

Toinen luontoyrittäjien kehittämistoive oli maastopyöräreittien tuotteistaminen samaan tapaan kuin teimme melontareittien kohdalla. Valitsemme loppukesällä yhdessä harrastajien ja yrittäjien kanssa kuusi kehitettävää maastopyöräreittiä maakunnan kattavasti. Digitoimme valitut reitit, teemme kuva- ja videomateriaalit, reittikuvaukset, vaativuusluokitukset ja keräämme reittien varrelta palveluntarjoajien yhteystiedot käyttäjien saataville.

Suunta luontoon -hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä Hämeen virkistysalueyhdistyksen kanssa. Tarkoituksena on laajasti hyödyntää yhdistyksen ylläpitämää maakunnan Ilvesreitistöä ja sen varrella olevia rakenteita ja palveluja. Asiantuntijayhteistyö HAMK Smartin kanssa jatkuu, samoin yhteistyö alueen yrittäjien ja harrastajien kanssa. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Tavoitteenamme on, että keväällä 2023 meillä on kansainväliset kriteerit täyttävä maastopyöräreitistö ja maailman ensimmäisen järvimelontaan rakennettu kiintorastiverkosto.

Lisätiedot

Mika Soramäki
Projektipäällikkö, HAMK Bio
Hämeen ammattikorkeakoulu
050 4087441
mika.soramaki@hamk.fi