Tutkimus: Luonnonindigo pärjää puun pinnoitteissa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Tutkimus: Luonnonindigo pärjää puun pinnoitteissa

Tutkimus: Luonnonindigo pärjää puun pinnoitteissa

02.11.2021 07:45

Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Tech -tutkimusyksikössä tutkittiin osana Juha Jordanin väitöskirjaa luonnonindigon säänkestoa puun pinnoitteissa ja verrattiin tuloksia synteettisten ja kaupallisten väriaineiden kestävyyteen. Tulokset ovat lupaavia.

Väriaineet ja pigmentit ovat osa elinympäristöämme, ja niitä tuotetaan vuosittain yli kaksi miljoonaa tonnia. Suurin osa näistä väriaineista on kuitenkin peräisin tai syntetisoitu uusiutumattomista lähteistä. Näin ollen niiden tuotantoprosessit rasittavat luontoa, kuluttavat fossiilisia raaka-aineita ja tuottavat päästöjä.

Ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona synteettisille ja mineraalipohjaisille väriaineille pidetään uusiutuvista raaka-ainelähteistä saatavia väriaineita, eli bioväriaineita. Bioväriaineiden hyödyntäminen on painottunut paljon tekstiilin ja muodin alueelle, mutta nyt kotimainen bioväriainetutkimus alkaa tuottaa tuloksia myös rakennetun ympäristön materiaalien kehittämiseen.

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin kotimaisesta värimorsinko-kasvista saadun luonnonindigon säänkestoa puun pinnoitteissa. Tutkimuksessa luonnonindigosta värinsä saaneita maali- ja lakkapinnoitteita rasitettiin kiihdytetyissä olosuhdetesteissä luonnollista säärasitusta jäljittelevillä menetelmillä, ja pinnoitteessa tapahtuvia muutoksia verrattiin kaupallista väriainetta ja synteettisesti tuotettua indigoa sisältäviin pinnoitteisiin.

Lopputuloksena nähtiin kaikkien väriaineiden muuttavan väriä rasituksesta johtuen, mutta luonnonindigopinnoitteet antoivat puulle vähintään yhtä hyvän suojan kuin pinnoitteet, joissa oli kaupallista tai ei lainkaan värillistä pigmenttiä. Indigossa onkin paljon potentiaalia pinnoitesovelluksiin juuri sen kauniin ulkonäön ja hyvän valonkeston ansiosta.

Tutkimus toteutettiin Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Tech -tutkimusyksikössä ja se on osa DI Juha Jordanin väitöskirjaa.

Tutkimus on luettavissa Coloration Technology -julkaisussa ja sen kirjoittajina toimivat Juha Jordan, Roosa Helander ja Päivi Laaksonen.

Lisätietoja:

Juha Jordan
Tutkija, DI
HAMK Tech -tutkimusyksikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu
juha.jordan@hamk.fi
Puh. +358503235354