Kampuksia kehitetään viihtyisämmiksi - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kampuksia kehitetään viihtyisämmiksi
kuvakollaasissa Valkeakosken uusia tiloja: kirjasto, kuntosali, pingispöytä

Kampuksia kehitetään viihtyisämmiksi

11.01.2022 07:30

Opiskelijoille halutaan rakentaa ja uudistaa HAMKin kampusten tiloja, joissa viihdytään myös opiskelun jälkeen. Ensimmäisenä uudet vapaa-ajantilat on saatu Valkeakoskelle, josta löytyy nyt huippuluokan kuntosali, hengailu- ja musisointitila, e-urheilu -pelitila, pingispöytä ja kirjasto.

Array

Teksti ja kuvat: Jaana Siljamäki

HAMKin Valkeakosken kampukselle nousivat viime syksynä upouudet vapaa-ajanviettotilat opiskelijoille. Tila on mietitty kokonaisuutena niin, että eri asioista kiinnostuneita opiskelijoita kokoontuisi sinne mahdollisimman luontevasti. Tiloista löytyy kirjasto, kuntosali, kalustoa e-urheilu -kilpapelaamiseen, älyvaatetutkimuksen laboratorio, käytetyn tavaran vaihtopiste, pingispöytä ja hengailuhuone, jossa voi syödä eväitä, soittaa tai pelata konsoli- ja lautapelejä. Lisäksi tilojen yhteyteen on siirretty Valkeakosken opiskelijayhdistysten toimistot sekä sähköisen tentin tekemiseen tarkoitettu EXAM-tila.

Tiloja on ollut puuhaamassa HAMKin kiinteistöpalvelujen lisäksi muun muassa Valkeakosken henkilökuntaa ja liikuntasuunnittelija Jari Virtanen. Ryhmän mukaan tarve vapaa-ajantiloille Valkeakoskelle on erityisen suuri, sillä siellä on paljon ulkomailta tulleita opiskelijoita, joiden on muuten vaikea löytää yhteisöllistä tekemistä vapaa-ajalleen.

”Muualta tulleet ovat kotimaissaan tottuneet siihen, että kampuksilla on hengailutilaa. Valkeakoski on hyvä avaus, ja sen idea olisi hyvä kopioida muillekin kampuksillemme”, kuntosalin suunnittelusta vastaava Jari Virtanen sanoo.

Kuntosali on upea ja sen rinnalla moni kaupallinen kuntosali kalpenee.

”Kuntosali on upea ja sen rinnalla moni kaupallinen kuntosali kalpenee”, kampusmanageri Nea Saarinen kehuu.

Tilojen suunnittelussa on kuultu opiskelijoiden toiveita. Heille teetettiin kysely, ja moni toiveista on toteutunut lopputuloksessa.

”Toivomme tiloille nyt ahkeraa käyttöä ja myös opiskelijoiden omaa aktiivisuutta järjestää niissä erilaista toimintaa. Siellä voi vaikka järjestää shakkikerhon tai mitä tahansa oman kiinnostuksen mukaan”, Valkeakosken International Business -koulutuksen päällikkö Merja Helin vinkkaa.

Valkeakosken vapaa-ajantilojen virallisia avajaisia vietetään viikolla 5 koronatilanteen salliessa. Tilat ovat auki arkisin ja viikonloppuisin iltakymmeneen saakka.

Uudistuksia seuraavat kaksi vuotta

Valkeakosken kampuksen uudistus on nyt esimerkki myös muille kampuksille. HAMKilla onkin tavoite tehdä kaikille seitsemälle kampukselleen tiloja, joissa opiskelijat voisivat viettää aikaa opiskelun ohessa ja sen ulkopuolella. Kaikilla kampuksilla on jo olemassa vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, mutta ne kaipaavat uudistuksia.

”Ajatus on tarjota monipuolisia vapaa-ajantiloja, jotta kampuksilla viihdytään myös iltaisin. Se lisää yhteisöllisyyttä ja opiskelijoiden hyvinvointia, sekä lisää myös kiinnostusta asua kampuksella tai sen läheisyydessä”, kiinteistöjohtaja Tuomas Salonen sanoo.

Salonen huomauttaa, että HAMKin kampukset ovat kaikki erilaisia, ja vapaa-ajantilojen suunnittelu lähtee kunkin kampuksen olosuhteista ja ominaispiirteistä.

Ideoita on heitelty sen mukaan, mitä opiskelijoiden kiinnostuksesta jo tiedetään.

”Ideoita on heitelty sen mukaan, mitä opiskelijoiden kiinnostuksesta jo tiedetään. Esimerkiksi Mustialassa korjataan autoja ja Evolla käydään kampuksen ampumaradalla”, Salonen kertoo.

Etenkin HAMKin luonnonvara-alan kampuksilla (Lepaa, Mustiala, Evo) on kaikkiin Suomen muihin korkeakouluihin verrattuna poikkeukselliset mahdollisuudet ympäristönsä ansiosta. Metsien ja järvien ympäröimällä Evolla on päivittäin lämpiävä rantasauna, vaellusmaastoja, lenkkipolkuja ja hiihtolatuja, samoin Lepaan ja Mustialan maalaismiljööt houkuttelevat frisbeegolfradalle tai muuhun ulkoiluun. Toisaalta esimerkiksi niiden kuntosalit kaipaavat päivittämistä.

Kaupunkikampuksilla Hämeenlinna, Forssa ja Riihimäki on tarvetta olemassa olevien mahdollisuuksien uudelleenorganisoinnille ja kokonaan uuden rakentamiselle. Tavoite on uudistaa kampusten vapaa-ajantilat seuraavan kahden vuoden aikana.

Opiskelupäiviin tulisi saada fyysistä aktiivisuutta

Liikuntasuunnittelija Jari Virtanen pitää luonnollisesti huolta etenkin liikuntamahdollisuuksista.

”Liikuntapaikkojen rakentamisessa ja uudistamisessa on edelleen tekemistä, vaikka ajan myötä yhä suurempi osa kampuksista saadaan entistä paremmin liikunnallistettua. Tämä on tärkeää myös opiskelijoiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta, Virtanen sanoo.

Viime vuoden lopulla puhutti kansallisen Move!-mittauksen tulokset, joissa todettiin peruskouluikäisten kunnon laskevan edelleen ja varusmiesten painon nousevan. Virtanen sanoo, että erot fyysisessä kunnossa näkyvät voimakkaasti myös korkeakoulussa.

”Osa opiskelijoista liikkuu hyvinkin aktiivisesti, osalle liikunnallinen elämäntapa on vieras. Etenkin näitä vähän tai ei ollenkaan liikkuvia opiskelijoita korkeakoululiikunta yrittää saada toimintaansa mukaan.”

Virtasen mukaan harrastetilat ja Urheiluakatemia-yhteistyö ovat tärkeitä, mutta korkeakoululiikunta panostaa myös siihen, että fyysistä aktiivisuutta on jo opiskelupäivien aikana.

”Jos istuu kahdeksan tuntia näyttöpäätteen äärellä, vaurioita ei korjata tunnin, parin liikkumisella illalla. Luokkahuoneessa vietettyjä aikoja tulisi saada aktiivisemmiksi. Myös aulatiloihin voisi laittaa muuhun kuin istumiseen aktivoivia juttuja.”

Liikuntapalvelut ovat tarttuneet asiaan painottamalla opettajille taukojen pitämisen tärkeyttä. Vuoden alussa aloittaa myös uusi liikuntatuutoreiden ryhmä, joka tekee täsmäiskuja luokkiin ja pitää taukojumppia. Erilaiset kampanjat, kuten portaiden käyttämiseen kannustava porrasviikko, ovat myös keinovalikoimassa.

Lisätietoa kampusten liikuntamahdollisuuksista.

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU