Karjamestarista kokonaisarkkitehtiin – HAMKin ammattinimikkeissä riittää skaalaa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Karjamestarista kokonaisarkkitehtiin – HAMKin ammattinimikkeissä riittää skaalaa
Kuvakollaasissa Lasse Kokkala, Simo Pärssinen, Satu Korkeamäki, Lotta Mämmi, Eevä Niemelä, Henna Pirttilä, Mikko Uimonen, Annina Herala-Hemmilä, Mikko Tuomast

Karjamestarista kokonaisarkkitehtiin – HAMKin ammattinimikkeissä riittää skaalaa

05.04.2022 07:47

Työskentelet HAMKissa? Olet siis opettaja tai tutkija? Edellämainitut voivat olla todennäköisiä vaihtoehtoja, mutta vastaus voi olla myös joku muu kaikkiaan 155:sta ammattinimikkeestämme. Laajasta asiantuntijajoukostamme yhdeksän ammattilaista vastasi viiteen kysymykseen työstä.

Array

Teksti: Jaana Siljamäki ja haastatellut Kuvat: Haastatellut hamkilaiset

Mihin Hämeen ammattikorkeakoulussa tarvitaan mediatuottajaa? Mikä on mielenkiintoisinta karjamestarin työssä? Mitä osaamisen kehittämisen asiantuntija on oppinut viimeksi? Entä mitä riskienhallintapäällikön työstä ei tiedetä? HAMKin laajasta asiantuntijajoukosta yhdeksän eri ammattilaista vastasivat viiteen kysymykseen:

1. Mitä (työtitteli) tekee? Mihin sitä tarvitaan?
2. Miten pitkään olet toiminut tehtävässä?
3.
Mikä on työssäsi mielenkiintoisinta?
4. Nimeä työssä viimeksi oppimasi asia.
5.
Kerro jokin asia, jota työstäsi ei tiedetä.

Mikko Uimonen

Mikko Uimonen, mediatuottaja 

  1. Tuen opettajien digipedagogista osaamista, erityisesti liikkuvaan kuvaan liittyen. Toimin HAMKin videopalveluiden pääkäyttäjänä ja vastaan videointitilojen kehittämisestä Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella. Tuotan myös videosisältöjä ja erilaisia livestriimejä ja webinaareja yhteistyössä koulutusten ja hankkeiden kanssa. 
  2. Kesäkuun alussa tulee täyteen kaksi vuotta HAMKissa. 
  3. Parasta ovat asiakkaat, eli opettajat. He haastavat minua kehittämään digipalveluita käyttäjäystävällisempään suuntaan ja esittävät arjen ongelmia, joihin valmiiksi miettimäni patenttiratkaisut eivät aina sovi. Opettajat kehittävät opiskelijoiden luovan ajattelun lisäksi myös omaa ajatteluani, mikä on erittäin hyvä juttu! 
  4. Toteutin äskettäin ensi kertaa webinaarin, jossa kaksi viittomakielen tulkkia tulkkasivat esiintyjien puhetta osallistujille. Opin, että lepovuorossa olevan tulkin istumapaikka tulisi sijoittaa esiintymisvuorossa olevan tulkin kameran viereen niin, että heillä on katsekontakti. Tällöin lepovuorossa oleva tulkki voi ehdottaa viittomia, jos esiintyvä tulkki on epävarma tietyn lauseen tulkkauksesta. 
  5. Livestriimien toteutuksessa studiossa olevan teknisen henkilökunnan määrä on vähentynyt viime vuosina ja esimerkiksi hybriditilaisuutta voi realistisesti pyörittää jopa 1–2 henkilön voimin. Nykyinen tuotantotapa on kuitenkin melkoista moniajoa: täytyy olla muistilistoja, jotta asiat tulevat tarkistetuksi ennen livestriimin alkua. Viime tipassa asiakas saattaa vielä toimittaa uusia versioita lähetyksessä ajettavista videoista ja kertoa, että joku esiintyjä ei pystykään liittymään lähetykseen… Ja niin edelleen! 

Mikko Tuomas, riskienhallintapäällikkö

  1. Työnkuvaani kuuluu riskienhallinta, sisäinen tarkastus ja julkiset hankinnat. Riskienhallintaa tarvitaan tunnistamaan toimintaamme uhkaavat riskit ja myös mahdollisuudet. Sisäinen tarkastus varmistaa, että toimintamme on ohjeiden ja lakien mukaista. Julkisissa hankinnoissa tähdätään parhaisiin mahdollisiin hankintoihin parhaalla mahdollisella hinnalla unohtamatta kestävää kehitystä.
  2. Aloitin HAMKissa vuonna 2015 ja riskienhallintapäällikkönä vuonna 2018.
  3. Monipuolisuus ja ihmiset. Työnkuva on niin laaja, että pääsee tekemään hyvin erilaisia juttuja niin hamkilaisten kuin sidosryhmiin kuuluvien kanssa.
  4. Opin, että yllättävän harva tuntuu tykkäävän jazz-musiikista. Haluan kuitenkin alleviivata, että itse kyllä tykkään.
  5. Kuten varmaan kaikilla, niin työtehtäviini kuuluu monenlaista silppua. Olen esimerkiksi HAMK-leimasinten virallinen tilaaja ja portinvartija.
Mikko Tuomas fläppitaululla
Annina Herala-Hemmilä

Annina Herala-Hemmilä, kansainvälisten asioiden koordinaattori  

  1. Vastuullani on saapuvien vaihto-opiskelijoiden ja -harjoittelijoiden nominaatio- ja hakuprosessien koordinointi. Käytännössä ohjeistan partnerikoulujemme kontaktihenkilöitä heiltä lähtevien opiskelijoiden nominaatiossa (vaihto-opiskelijoiksi tai -harjoittelijoiksi nimeäminen), opiskelijoita hakemuksen tekemisessä ja opoja hakemusten käsittelyssä ja hyväksymisessä. Olen myös mukana kv-opiskelijoiden orientaatio-ohjelman suunnittelussa ja toteutuksessa ja vastailen kaikenlaisiin käytännön kysymyksiin. Työnkuvani toinen puolikas on Talent Boost -tiimissä, jossa tehtäviini kuuluu mm. ulkomaisten opiskelijoiden saapumisprosessin kehittäminen ja integroinnin edistäminen.  
  2. Siirryin kv-toimistoon Hämeenlinnaan loppuvuodesta 2019, mutta olen koordinoinut saapuvia ja lähteviä vaihto-opiskelijoita Valkeakosken yksikössä vuodesta 2011 lähtien. 
  3. Kansainvälisten opiskelijoiden kanssa toimiminen on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Palveluprosessien kehittäminenkin innostaa.  
  4. Viimeisimpänä olen tutustunut Talent Boost -ohjelmaan, joka lisää kansainvälisten osaajien työelämään ja yhteiskuntaan integroitumista.    
  5. Meille usein ohjataan kaikki ulkomaihin liittyvät yhteydenotot tai henkilöt. Autamme toki parhaamme mukaan, mutta vaikka olemme niitä ”kv-tyyppejä”, niin vastuualueisiimme kuuluu pääosin vaihto- ja harjoitteluliikkuvuusasiat. Talent Boost -toiminnan siirtyminen kv-toimistoon toki laajensi palvelujamme.  

Simo Pärssinen, karjamestari

  1. Vastaan opetusmaatilan navetasta. Siihen kuuluu navetan tuotannollisen toiminnan johtaminen, lähiesimiestyöt, opiskelijoiden ohjaaminen navettatyöskentelyssä ja itsenäiset karjanhoitotyöt. Päivittäiset navettatyöt teemme yhdessä opiskelijoiden kanssa.  
  2. Olen tullut HAMKiin joulukuussa 1995. Mustiala oli minulle tuttu paikka sillä olin valmistunut sieltä agrologiksi kaksi vuotta aikaisemmin. 
  3. Lehmät. Olen aina ollut lehmähullu ja haluan tartuttaa sitä intoa myös opiskelijoihin. Ilman aitoa kiinnostusta eläimiin ei tätä työtä voi eikä jaksa tehdä. Suurimmalla osalla opiskelijoistamme ei ole aikaisempaa kokemusta lehmistä. On jo paljon voittaa pelkonsa ja mennä isojen eläinten kanssa samaan tilaan ja koskea niitä. Saan myös laittaa päivittäin oman osaamiseni testiin, kun tavoittelemme hyvää tulosta niin tuotantoluvuissa, taloudessa tai eläimen hyvinvoinnissa.       
  4. Lehmien kanssa ei ole olemassa kahta samanlaista päivää. Ne ovat äärettömän oppivaisia ja uteliaita. Roduista oma suomenkarjamme on sitä vielä potenssiin sata. Tuo uteliaisuus pistää ne välillä menemään paikkoihin tai tilanteisiin, joissa sattuu ja tapahtuu. Niistä selviää, kun osaa puhua niiden kanssa samaa kieltä ja oppii tunnistamaan korvien asennosta, onko niillä kaikki hyvin. 
  5. Karjamestarin työssä ei riitä, että osaa navetan perustyöt kuten kolata sontaa, talikoida rehua tai lypsää koneella. Erityisesti nautojen terveydenhoidossa on monta erityistä osaamista vaativaa työtä kuten penisilliinin antaminen, juottaminen letkuttamalla suoraan pötsiin, sorkkapaiseen puhkaiseminen… Olen myös keinosiementänyt meidän karjan, auttanut monta poikimista maaliin ja lopettanutkin lehmiä. Nykyisin pitää myös hallita dataa, jota navetan automaatio tuottaa.  
Simo Pärissinen keinosiementää lehmää
Eeva Niemelä istuu pöydällä

Eeva Niemelä, opetusteknologia-asiantuntija  

  1. Työskentelen HAMKin tietohallinnon Learning Design -tiimissä (LeaD), joka digitalisoi koulutusta ja edistää opetusteknologioiden sujuvaa käyttöä. Toimimme opettajien, koulutuspäälliköiden ja opetuksen tuen kumppanina määrittelemässä parhaita toimintatapoja ja konseptoimme niitä koko HAMKin tasolle. Omalle tontilleni kuuluvat muun muassa saavutettavuus, opetusmateriaalit ja M365-ympäristön opetuskäyttö. 
  2. Olen tuore hamkilainen, aloitin tehtävässä vasta noin kuukausi sitten. 
  3. Tällä hetkellä uutta ja opittavaa riittää! Mukavinta on kuitenkin ollut päästä työskentelemään erilaisissa yhteistyöryhmissä ja tapaamaan uusia ihmisiä. 
  4. Haha, tämä vaihtuu vielä useamman kerran päivässä. Mainittakoon vaikkapa Laadukas moduulitoteutus -valmennus, jonka materiaaleihin tutustuin viime viikolla. 
  5. Kuten kuvasta näkyy, toimin myös projektipäällikkönä uuden hybriditilan suunnittelussa Hämeenlinnan korkeakoulukeskukselle. Siitä tulee helppokäyttöinen, monipuolista oppimista ja hyvinvointia tukeva tila. Valmista ratkaisua päästään toivottavasti pilotoimaan jo ennen kesälomia. 

Lasse Kokkala, tiedolla johtamisen asiantuntija

  1. Työtäni voisi verrata kullankaivajaan. Kaivan datamassoja huuhtoen esille mielestäni merkitsevimmät tiedonmuruset, joiden pohjalta eri yksiköt ja johto voivat tehdä kehittämistyötä. Käyn myös eri asiantuntijoiden kanssa keskustelua tiedosta ja sen tarpeesta.
  2. Joulukuusta 2021 lähtien. Vastaavassa tehtävässä on kuitenkin tullut toimittua jo muualla.
  3. Ymmärtää ihmisten mielenliikkeitä datan perusteella ja tehdä sen pohjalta ratkaisuja. Kannattaako henkilön noutaa aamukahvi vai aamutee ennen töiden aloitusta sekä kuinka se heijastuu aamupäivän töihin? Tietenkin tätä intohimoa häiritsee hiukan, se että selvitettävien ilmiöiden täytyy olla sekä eettisesti hyväksyttäviä että liiketoiminnallisesti merkittäviä.
  4. Yritettäessä ymmärtää mitä pinnan alla todellisuudessa tapahtuu, uusia asioita on tähän mennessä löytynyt viikoittain. Korkeakoulumaailma näyttää kuitenkin varsin erilaiselta verrattuna opiskelijaelämään.
  5. Työhöni saatetaan yhdistää mielikuva pimeässä kopissa istuvasta hakkerista. Toistaiseksi rooli onneksi keskittyy ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja ilmiöiden ymmärtämiseen. Data ja koodaus tulevat vasta hyvänä kakkosena.
Lasse Kokkala
Lotta Mämmi

Lotta Mämmi, IAM-asiantuntija

  1. Työskentelen tietohallinnossa. IAM-asiantuntijana toimin puolet työajastani, mikä tarkoittaa HAMKin, HAMIn ja HAMK Akatemian käyttäjien (henkilökunnan, opiskelijoiden, ulkopuolisten jne.) tunnuksien eli identiteetin sekä eri sovellusten sekä verkkolevyjen ym. pääsynhallintaa. Muu aika kuluu mm. HAMKin projektikäytäntöjen kehittämisessä ja ylläpitämisessä.
  2. Reilut 13 vuotta. Työskentelin ensin ServiceDeskissä n.10 vuotta ja nykyisissä tehtävissä nyt kohta kolme vuotta.
  3. Uuden oppiminen, monessa uudessa asiassa mukana oleminen ja ihmisten kanssa yhdessä tekeminen. Mahtavinta on se, että pääsee olemaan alusta asti mukana uusissa tulevissa IT- ym. projekteissa ja kehittämään uutta.
  4. Viimeisimmissä koulutuksissa HAMKissa olen oppinut yhteisöohjautuvuuden sekä kokonaisketterän konseptin periaatteita. Projektinhallinnan koulutus on myös menossa Aalto Prolla, jossa on pääsääntöisesti tuttua asiaa, mutta aina sieltä jotain uutta tarttuu hihaan.
  5. Käytän työtehtävissäni joka päivä reilut 250 eri ohjelmistoa ja järjestelmää.

Henna Pirttilä, kokonaisarkkitehti

  1. Tehtäväni on auttaa HAMKin eri toimijoita selkeyttämään kehittämistarpeitaan sekä hahmotella, miten toiminnan ja IT:n kehittäminen voivat tukea niiden toteutumista. Tätä kokonaisarkkitehtuurityötä tarvitaan, jotta pystymme konkretisoimaan tavoitteiden vaatimia muutoksia kehittämisen askeliksi eli vastaamaan kysymykseen: Miten me tää tehtäis?
  2. Olen toiminut tehtävässä osa-aikaisesti syksystä 2018 ja päätoimisesti kohta kaksi vuotta.
  3. Toiminnan muutoksen tunnistaminen ja konkreettisten muutosprojektien määrittely niin hamkilaisten kuin yhteistyöverkostojen kanssa.
  4. Korkeakoulujen toimintakenttä ja toimijoiden vaatimukset ovat erittäin laajat, joten tavoitteiden saavuttaminen ei useinkaan ole ihan suoraviivaista. Viimeisin oppi onkin, että halutun muutoksen syvälliselle ymmärtämiselle pitää antaa aikaa.
  5. Välillä törmään mielikuvaan, että kokonaisarkkitehtuuri on jokin IT-juttu. Se on kuitenkin koko organisaation asia, missä tekemistä tarkastellaan eri näkökulmista yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Työ vaatii osaamista, tietämystä ja uteliaisuuttakin organisaation eri toiminnoista, kehittämistavoitteista, mittareista, menetelmistä ja teknisistä vaatimuksista, jotta sidosryhmien kanssa tehtävässä yhteistyössä voi onnistua.
Henna Pirttilä
Satu Korkeamäki

Satu Korkeamäki, osaamisen kehittämisen asiantuntija

  1. Tehtäväni on rakentaa hamkilaista osaamista niin, että se vastaa strategian tavoitteisiin ja tukee henkilöstöä jatkuvasti muuttuvassa työssä. Käytännössä katseen on oltava vahvasti tulevaisuudessa. Nyt ajankohtaista on esimerkiksi koordinoida henkilöstön valmennuskonseptin toimintaa.
  2. Noin neljä kuukautta.
  3. Jatkuva oppiminen ja luovuus työssä inspiroivat minua. Kiinnostavaa on, kuinka organisaatiokulttuuri on sidoksissa myös oppimiskulttuuriin. YAMK-opinnäytetyössäni selvitin, miten luodaan kestävää ja innostavaa työkulttuuria ja miten sitä voidaan ylläpitää. Näin uutena työntekijänä mielenkiintoista on oppia uutta organisaatiostamme ja sen ihmisistä. Meillä on huippujoukko asiantuntevia, innostavia ja hauskoja työkavereita. Innostaa myös mahdollisuus vaikuttaa kestävään ja hyvään työelämään.
  4. Opin meillä järjestetystä webinaarista, kuinka merkittävä vaikutus yöuneen voi olla valveillaoloajan mikrotauoilla, joissa toteutuu aito tietoinen läsnäolon ja pysähtymisen hetki. Eli päivällä pidetyt lyhyet mielen tankkaushetket takaavat palauttavan ja hyvän yöunen. Olin ajatellut tämän tekevän hyvää ajattelun selkeyttämiselle, mutta en yhdistänyt sen vaikutusta palauttavaan uneen. Utelias oppii aina!
  5. Koska olen fasilitaattori, kulkee työkassissa mukana toisinaan voimaeläinkorttipakka – kannattaa siis olla varuillaan, sillä koskaan ei tiedä, milloin pakasta vedetään päivän kortit!

Näillä korkeakoulu pyörii

Asiakkuuspäällikkö, Asiantuntija, Assistentti, AV-teknikko, Controller, Data-analyytikko, Designer, Erityisasiantuntija, Hakuneuvoja, Hallintopalvelupäällikkö, Hallintopäällikkö, Hallintosihteeri, Hankeasiantuntija, Henkilöstöasiantuntija, Henkilöstökoordinaattori, Henkilöstöpäällikkö,
HR-sovellusasiantuntija, IAM-asiantuntija, ICT-asiantuntija, ICT-palvelupäällikkö, IT-palveluasiantuntija, It-palvelupäällikkö, It-tukihenkilö,
It-vastaava, Jatkuvan oppimisen päällikkö, Johdon assistentti, Johtaja, Johtava asiantuntija,  Johtava BI-asiantuntija, Johtava hankeasiantuntija, Johtava tutkijayliopettaja, Julkaisusuunnittelija, Järjestelmäasiantuntija,Kampusmanageri, Kampusohjaaja, Kansainvälisen markkinoinnin suunnittelija, Kansainvälisten asioiden asiantuntija, Kansainvälisten asioiden koordinaattori, Kansainvälisten asioiden suunnittelija, Kansainvälisyyspäällikkö, Karjamestari, Kehittämisasiantuntija, Kehittämispäällikkö, Kehitysinsinööri, Kiinteistöinsinööri, Kiinteistöjohtaja, Kiinteistömestari, Kiinteistönhoitaja, Kiinteistöpalvelukoordinaattori, Kirjanpitopäällikkö, Kirjanpitäjä, Kokki, Kokonaisarkkitehti, Korkeakoulupedagogiikan asiantuntija, Koulutuksen kehittämisen asiantuntija, Koulutuksen kehittämispäällikkö, Koulutusasiantuntija, Koulutusassistentti, Koulutuskoordinaattori, Koulutuspäällikkö, Koulutussuunnittelija, Kulttuurialan assistentti, Laatupäällikkö, Laboratorioinsinööri, Laboratorioteknikko, Lehtori, Liiketalouden harjoittelija,
Liikuntasuunnittelija, Maatalousteknikko, Maataloustyönohjaaja, Markkinointiasiantuntija, Markkinointiassistentti, Markkinointiharjoittelija,
Markkinointisuunnittelija, Markkinointiviestinnän suunnittelija, Media-alan harjoittelija, Mediatuottaja, Metsätyönjohtaja, Muotoilun assistentti, Myyntipäällikkö, Opetusassistentti, Opetusteknologia-asiantuntija, Opinto-ohjaaja, Opintopsykologi, Opintosihteeri, Opiskelija-assistentti, Opiskelijapalvelupäällikkö, Osaamisen kehittämisen asiantuntija, Palkkasihteeri, Palveluasiantuntija, Palvelukoordinaattori, Palvelusihteeri, Projektiasiantuntija, Projektiassistentti, Projektiharjoittelija, Projekti-insinööri, Projektikoordinaattori, Projektipäällikkö, Projektitutkija, Projektityöntekijä, Puutarhuri, Rahoituspäällikkö, Rakennusmestari, Ratkaisuarkkitehti, Ratkaisuasiantuntija, Rehtori-toimitusjohtaja, Reskontranhoitaja, Riskienhallintapäällikkö, Ruokapalvelutyöntekijä, Ruokapalveluvastaava, Siivooja, Siivooja-keittiötyöntekijä, Sovelluskehittäjä, Strategisen viestinnän päällikkö, Suunnittelija, Talous- ja hallintojohtaja, Tekninen asiantuntija, Testausinsinööri, Testauspäällikkö, Tiedolla johtamisen asiantuntija, Tietoarkkitehti, Tietoasiantuntija, Tietojärjestelmäasiantuntija, Tietojärjestelmäpäällikkö, Tietopalveluneuvoja, Tietopalvelupäällikkö, Tietopalvelusihteeri,
Tiimiesimies, Toimistosihteeri, Tuntiopettaja (sivutoiminen), Tuotantopäällikkö, Turvallisuusasiantuntija, Tutkija, Tutkijayliopettaja, Tutkijayliopettaja, tenure track, Tutkimusassistentti, Tutkimusharjoittelija, Tutkimusinsinööri, Tutkimuspalvelupäällikkö, Tutkimuspäällikkö, Tutkimusviestinnän suunnittelija, Tutkimusyksikön johtaja, Tutkimusyksikön koordinaattori, Työhyvinvointiasiantuntija, Vahtimestari, Vanhempi tutkimusinsinööri,
Vararehtori, Verkko-opetuksen asiantuntija, Verkko-opetuksen suunnittelija, Viestintäasiantuntija, Visuaalinen suunnittelija,  Webmaster, Yhteistyökoordinaattori, Yksikön johtaja, Yliopettaja.