Materiaalit kiertoon - työpaja organisaatioille 15.11.2022 - Hämeen ammattikorkeakoulu
Materiaalit kiertoon – työpaja organisaatioille 15.11.2022
piirroskuvitus kierrätyksestä

Materiaalit kiertoon – työpaja organisaatioille 15.11.2022

17.10.2022 10:42

Materiaalitori edistää yritysten ja organisaatioiden sivuvirtojen ja jätteiden hyötykäyttöä. Se auttaa jätteen tuottajan ja hyödyntäjän löytämään toisensa tarjoamalla maksuttoman ja avoimen kohtaamispaikan. HAMK järjestää ensimmäisen Materiaalitorin käyttöön opastavan työpajan 15.11.2022.

 

Array

Kiertotalouden toteuttaminen edellyttää materiaalien tehokasta hyödyntämistä niin, että materiaalit pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään. Tätä tarkoitusta palvelee Materiaalitori, keräämällä Suomessa syntyvät materiaalivirrat näkyviin yhteen paikkaan ja mahdollistamalla niiden hyödyntämisen arvokkaina raaka-aineina.

Hyödynnettävät resurssit ovat esimerkiksi jätteitä tai sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluita. Tunnistamalla hyödynnettäviä materiaalivirtoja voidaan edistää teollisia symbiooseja, joissa organisaatiot hyödyntävät tehokkaasti toistensa resursseja. Symbioosi voi säästää toimijoiden kustannuksia ja vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia sekä luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Materiaalitorin käyttö on jätelain mukaan myös velvoittavaa sellaisille yrityksille, jotka tarvitsevat kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua (TSV) yli 2000 € arvosta vuodessa.

Työpaja verkossa 15.11.

Verkossa järjestettävässä työpajassa 15.11.2022 klo 9.30–11.30 esitellään Materiaalitorin käyttöä ja autetaan organisaatioita tekemään sinne omia ilmoituksiaan. Tilaisuus on suunnattu kaikille jätettä tai sivuvirtaa tuottaville, jätettä hyödyntäville tai niihin liittyviä palveluita tarjoaville organisaatioille. Materiaalitorin käyttäjäksi pääsee Y-tunnuksen omaavat organisaatiot, jotka tuottavat jätettä, hyödyntävät jätettä tai tarjoavat näihin liittyviä palveluita. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 8.11.2022.

Materiaalitori-palvelun tuottaa ympäristöministeriö ja sitä ylläpitää Motiva Oy. Motivan kehittämän FISS -toimintamalliin (Finnish Industrial Symbiosis System) kuuluu alueellisten koordinaattoreiden verkosto, jotka edistävät jätteen tuottajien ja hyödyntäjien kohtaamista ja yhteistyösuhteiden syntymistä. Hämeen ammattikorkeakoulu on ollut vuodesta 2020 lähtien alueellinen FISS -koordinaattori Kanta-Hämeessä.

Lisätiedot:

Työpajasta:
Anne-Mari Järvenpää
lehtori
Hämeen ammattikorkeakoulu
Puh. +358400534131
anne-mari.jarvenpaa@hamk.fi

Materiaalitori-sivut.

FISS-aluekoordinaattorit.