Mistä on vuoden opettajat tehty? - Hämeen ammattikorkeakoulu
Mistä on vuoden opettajat tehty?
Kädet näkyvät tietokoneen näppäimistöllä

Mistä on vuoden opettajat tehty?

14.09.2022 10:06

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HAMKO palkitsi uuden lukuvuoden alussa vuoden HAMKilaiset. Opiskelijoiden mielestä ansioitunut opettaja hyödyntää etäopetuksen mahdollisuuksia ja muistaa ryhmäytymisen tärkeyden myös poikkeustilanteessa, jollaisessa opiskelijatkin elivät etäopetuksen kehitystä kiihdyttäneenä korona-aikana.

Array

Vuoden 2022 opettajiksi HAMKin opiskelijat valitsivat biotalouden tieto- ja viestintätekniikan lehtori Ari Hietalan, kestävän kehityksen lehtori Rauni Varkian ja rakennetun ympäristön lehtori Katja Virtasen.

Mennyt vuosi oli kaikin puolin poikkeuksellinen. Opetus vaihteli etäopetuksen, pienryhmien ja hybridiopetuksen välillä. Vuoden 2022 HAMKilaisten valinnoissa opiskelijakunta painottikin erityisesti opettajan kykyä luoda yhteisöjä ja yhteisöllisyyttä sekä digitaalisuuden monipuolisesta hyödyntämistä opetuksessa. Opiskelijat ehdottivat yhteensä 33 eri henkilöä, joista lopulliset valinnat tehtiin.

Ari HietalaOpiskelijat kehuivat, että Ari Hietala, biotalouden tieto- ja viestintätekniikan lehtori, “ymmärtää etäopetuksen hyödyt ja osaa hyödyntää käytettävissä olevaa teknologiaa. Auttaa opiskelijoita pääsemään ketterästi mukaan opetukseen hyvin tuotetuilla etätoteutuksilla. On jaksanut hienosti opastaa opiskelijoita ja luennoida mielenkiintoisilla aiheilla. Hän huomioi taidokkaasti erilaiset osallistumismahdollisuudet.”

Ari kommentoi palkintoaan, että se ”tuntui yllättävältä, mutta todella hyvältä näiden poikkeuksellisten ja haastavien aikojen jälkeen. Samalla sain myös luottamusta siitä, että olemme onnistuneet yhdistämään lähi- ja etäopetusta sopivassa suhteessa.”

Rauni VarkiaRauni Varkiaa, joka toimii Forssassa kestävä kehitys -koulutuksen lehtorina, opiskelijat kuvailivat seuraavilla sanoilla: ”Aivan ihana, sydämellinen ihminen, ja tuntee opettamansa asiat perinpohjaisesti. Keksi etänä toteutettavan Alias-pelin pelaamisen kurssin aiheisiin kuuluvalla sanastolla. Peli oli hauska, tuki ryhmäytymisen ja yhteisöllisyyden tunnetta luokan kanssa, ja oli samalla opettavainen kurssin aiheisiin liittyen. Peli oli etänä toteutetun ja loputtomalta tuntuneen yksinäisen moduulin kohokohta.”

Rauni kiittää kaikkia äänestäneitä opiskelijoita. ”Aivan ihana yllätys. Kiva huomata, että on voinut tuoda iloa etäilyn keskelle.”

Katja Virtanen Lepaan kampuksellaKatja Virtanen, Lepaalla toimiva rakennetun ympäristön pitkäaikainen lehtori, sai kiitosta tallenteista ja opetusvideoista, jotka ovat antaneet mahdollisuuden kaikenlaisille oppijoille. Opiskelijat ovat kokeneet hyötyvänsä nykypäivään soveltuvasta ja asiantuntevaksi kiitetystä otteesta opetukseen. Katja hallitsee tekniikan käytön opetuksessa, on selkeä ohjeissaan ja auttaa aina parhaan mahdollisen kykynsä mukaan.

Katjasta tunnustus tuntui myös hyvältä. ”Kyllä sitä aina yrittää asettua opiskelijan asemaan, kun tekee materiaaleja/ohjeistuksia tehtäviin. Käytän Zoomia nauhoitukseen aina, joten samalla sitten päiväopiskelijoiden tunnille voi osallistua muutkin halukkaat (kun kerran Zoom on joka tapauksessa päällä), vaikka mitään “erityistä” hybriditoteutusta en olekaan suunnitellut. Annetaan mahdollisuus olla kuulolla ja osallistua. Mielestäni se ei ole keneltäkään pois.”

Opettajien lisäksi HAMKO palkitsi HAMKin Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen palvelukoordinaattori Tuula Rauhamäen.