HAMK Afrikassa
Mannerten välistä TKI-yhteistyötä
HAMK luo verkostoja ja osaamista yhdessä afrikkalaisten yliopistojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Hämeen ammattikorkeakoulu panostaa kansainväliseen TKI-yhteistyöhön, joka auttaa kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Kansainvälinen toiminta ja tiedon jakaminen ovat avainasemassa globaalien haasteiden kohtaamisessa.
HAMKin Afrikka-yhteistyöhön kuuluu muun muassa koulutuksen kapasiteetin vahvistaminen, yrittäjyyskoulutuksen kehittäminen, kiertotalouden ratkaisujen soveltaminen sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen niin koulutuksessa kuin työelämässä. Monipuolinen yhteistyö näkyy HAMKissa kaikilla eri tasoilla:
- Tutkimusyhteistyöllä luodaan paikallisiin olosuhteisiin sopivia ratkaisuja, jotka lisäävät työllisyyttä ja vaurautta. Lisäksi tutkimuksen avulla edistetään kestävää kehitystä ja lievennetään ilmastonmuutoksen haittavaikutuksia. Yhteistä tutkimusta tehdään parhaillaan viidessä Afrikan maassa, 14 yliopiston kanssa.
- Opiskelijat ovat korkeakoulujen välisen yhteistyön keskiössä. Sekä HAMKin että afrikkalaisten yhteistyöyliopistojen opiskelijoille avautuu uusia mahdollisuuksia monialaisiin, kansainvälisiin projekteihin ja vaihto-ohjelmiin. HAMKin opiskelijat ovat olleet mukana mm. kestävään kaakaonviljelyyn, nestemäisten biopolttoaineiden tuotantoon ja kestävään metsätalouteen liittyvissä projekteissa Ghanassa, Keniassa ja Etelä-Afrikassa. Tutkimusyhteistyön ohessa on syntynyt myös useita opinnäytetöitä.
- HAMKin henkilökunta pääsee myös kartuttamaan kansainvälistä kokemustaan niin vierailemalla yhteistyöyliopistoissa kuin toivottamalla afrikkalaiset opettajat tervetulleiksi HAMKiin.
- “Tuhoamaton” vieraslaji vesihyasintti voisi taipua hyötykäyttöön uusilla tavoilla01.12.2022
- Biotalousyrittäjyys tutuksi, lisää yritysprojekteja Afrikkaan – työpaja afrikkalaisten kanssa tuotti tuloksia04.10.2022
- Kestävää kehitystä ja osaamisen kehittämistä Afrikkaan – asiantuntijat koolla HAMKissa ja Aalto-yliopistossa syyskuussa 15.09.2022
- Kulttuurienvälityskoulutuksella varmuutta vuorovaikutukseen07.02.2022
- Eija Laitinen: ”Toisessa tilanteessa naurat ja toisessa itket”02.02.2022
- Sambian markkinoista kiinnostuneita yrityksiä haetaan mukaan innovaatio-ohjelmaan23.11.2021
- HAMKille ja Arctic Kultasuklaalle liikekumppanuustukea kaakaobisneksen kehittämiseen11.11.2021
- Suklaaviikkoa vietetään myös HAMKissa 11.–15.10.202108.10.2021
- Etäopetustaitoja Kenian, Sambian ja Ugandan opettajille29.09.2021
- Opiskelijat ryhtyvät ratkomaan kiertotalousalan yrityshaasteita Afrikassa06.09.2021
HAMKin käynnissä olevat hankkeet Afrikassa
21st Forestry TVET-TZ
https://www.hamk.fi/projects/21st-forestry-tvet-tz/
21st Forestry TVET-TZ hanke edistää Tansanian metsäsektorin ekologista, taloudellista ja sosiaalista kehitystä koulutusyhteistyön ja koulutusvalmiuksien kehittämisen kautta. Pääpaino on kehittää metsäsektorin kiertotaloutta, ilmastokestävyyttä ja metsäresurssien kestävää käyttöä, sekä yrittäjyyttä, työllisyyttä ja taloudellista kasvua nykyaikaisen opetuksen avulla.
Hanke vahvistaa metsäalan teknisten ja ammatillisten oppilaitosten sekä neuvontapalveluiden valmiutta tarjota osallistavaa sekä työelämälähtöistä ja relevanttia opetusta ja koulutusta.
Kesto: 10/2022 – 9/2023
Hanketta rahoittaa Suomen ulkoministeriö ja Indufor Oy toimii alihankkijana ja palveluntilaajana. HAMK vastaa hankkeen toteuttamisesta yhteistyössä paikallisten kumppaneidensa (Forest Industries Training Institute (FITI), Forest Training Institute, Forestry and Wood Industries Training Centre, Participatory Plantation Forestry Programme) kanssa.
Cocoa Business Development
Kaakaoliiketoiminnan kehittämishankkeen tavoitteena on luoda kestävä liiketoimintamalli, joka tarjoaa paremman toimeentulon viljelijäyhteisöille ja hyödyntää kaakaohedelmän sivuvirtoja ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestävällä tavalla sekä tukee paikallista yritystoimintaa.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Kultasuklaan ja University of Cape Coastin kanssa. Kultasuklaa identifioi paikallisia kumppaneita ja tekee alustavan liiketoimintasuunnitelman. HAMK tukee hanketta tekemällä selvitykset kaakaoliiketoimintaympäristöstä, tuotantoprosesseista ja logistiikasta sekä kaakaohedelmän sivuvirtojen hyödyntämisestä. Hankkeen perusteella Kultasuklaa tekee päätöksen yhteistyöyrityksen perustamisesta ja investoinnista Ghanaan.
AgriSCALE
AgriSCALEn tavoitteena on uudistaa maatalousyrittäjyyden koulutusta Keniassa, Sambiassa ja Ugandassa. Valmistuneet saavat työllistymistä tukevat taidot. Maatalousyrittäjyyden koulutuksen uudistaminen on merkittävässä roolissa sekä työpaikkojen ja vaurauden lisäämisessä että ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.
Tutustu myös hankevideoon ja hanke-esitteeseen.
Kesto: 2020–2023
Rahoitus: Erasmus+/EACEA
FOREST21
FOREST21-hankkessa uudistetaan metsätalousyrittäjyyden koulutusta Etelä-Afrikassa työelämälähtöisemmäksi, ja ilmastoviisasta metsätaloutta korostetaan koulutuksen ja työelämän eri vaiheissa. Opetussuunnitelmia uudistetaan yhteistyössä opetushenkilöstön ja yliopistojen johdon kanssa painottaen yrittäjyyskoulutusta ja ongelmalähtöistä oppimisen (engl. PBL, problem-based learning) menetelmiä, joissa opiskelijat oppivat käytännön taitoja ratkomalla työelämän todellisia ongelmia.
Kesto: 2021–2024
Rahoitus: Erasmus+/EACEA
PBL-BioAfrica
PBL-BioAfricassa vahvistetaan biotalousyrittäjyyden koulutuksen kapasiteettia Keniassa ja Sambiassa korkeakoulujen välisenä yhteistyönä. Ongelmalähtöisen oppimisen menetelmien ja digitaalisten välineiden hyödyntämistä koulutuksessa kehitetään yhdessä opetushenkilöstön ja yrityskumppaneiden kanssa. Tuloksia sovelletaan myös laajemmin Afrikassa hankkeen loppuvaiheessa ja sen jälkeen.
Tutustu myös hankkeen esitteeseen (PDF).
Kesto: 2020–2024
Rahoitus: HEI ICI/MFA (the Ministry for Foreign Affairs of Finland)
RAJO
Kesto: 2021–2022
Rahoitus: Ulkoministeriö
Vesihyasintti
Kesto: 2022–2023
Rahoitus: Business Finland
Zambia for agroforestry, biodiversity and climate (Z4ABC)
Hankkeen kesto: 4 vuotta, 04/2022 – 03/2026
Rahoittaja: EU, GCCA+/DeSIRA
Kolmen vuoden aikana 75 HAMKin opiskelijaa pääsee matkustamaan Afrikan maihin kansainvälisten opiskelijaprojektien parissa. Lisäksi yhteisiä projekteja Afrikan kumppaniyliopistojen kanssa toteutaan verkossa.
Lisää tietoa kursseista ja ilmoittautumisesta löydät HAMK in Africa -sivulta (englanniksi). Myös koulutuspäälliköt ja opinto-ohjaajat kertovat mielellään tarjolla olevista mahdollisuuksista.
- Annukka Pakarinen
- Tutkimusyksikön johtaja, HAMK Bio
- Puh. +358 503001 827
- annukka.pakarinen@hamk.fi
- Martti Majuri
- Tutkimusyksikön päällikkö, HAMK Edu
- Puh. +358 405879 883
- martti.majuri@hamk.fi
- Eija Laitinen
- Tutkijayliopettaja
- Puh. +358 505853 933
- eija.laitinen@hamk.fi
- Maaret Viskari
- Myyntipäällikkö, HAMK Global Education
- Puh. +358 505745 943
- maaret.viskari@hamk.fi
Blogi
- The land where Mountains meet the SeaLUE LISÄÄ
By Iida Taavela, Emma-Kaarina Uusitalo, Erja Eskelinen & Saara Junikka Our team consisting of 4 people plus our mentor left from Helsinki on 14th October and 24 hours later we were in George, […]
- STUDENT POST: Digitalizing Cooking in Rural AfricaLUE LISÄÄ
We are pleased to introduce our student challenge in Zambia in this blog but first let’s introduce our team. We are four students representing HAMK in this collaborative challenge with Aalto, […]
- STUDENT POST: Our first impressionLUE LISÄÄ
We are students in the Global Sustainability course and participating in the student project of Forest21, which is joint project for the strengthening capacity in South Africa higher education in […]