Oman tietokoneen käyttö opiskelussa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Oman tietokoneen käyttö opiskelussa
Hämeen ammattikorkeakoulu
-

Oman tietokoneen käyttö opiskelussa

Opiskelu omalla laitteellasi

BYOD eli Bring Your Own Device merkitsee omien laitteiden käyttöä opiskelussa tai työnteossa korkeakoulun tiloissa.

Oppiminen HAMKissa voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta. Onkin toivottavaa, että opintonsa aloittavat HAMKin opiskelijat hankkisivat oman kannettavan tietokoneen, jollei sitä jo ole. Etenkin vaativammassa tietojenkäsittelyssä ja tietyissä erityissovelluksissa käytetään myös korkeakoulun tietokoneita, joten oman koneen ei tarvitse olla erityisen tehokas.
Jos aiot käyttää opiskelussa työnantajan tietokonetta, tulee sinulla olla admin oikeudet tietokoneeseen jotta voit asentaa siihen opiskelussa käytettäviä ohjelmia.

Korkeakoulun omistamien tietokoneiden asetuksia, sovelluksia ja ennen kaikkea tietoturvaa hallitaan huolellisesti, mutta opiskelijoiden omien tietokoneiden asetuksista, sovelluksista ja tietoturvasta vastaavat opiskelijat itse. Pyrimme ohjeistamaan omien tietokoneiden käyttäjiä siten, että opiskelijat osaavat käyttää korkeakoulun it-palveluita omilla tietokoneillaan ja osaavat pitää huolta tietokoneidensa tietoturvasta.

Miten opiskelijat saavat apua oman tietokoneen käytön ongelmissa?

Opiskelijat saavat apua oman tietokoneen käytön ongelmissa, kun on kyse opiskeluun liittyvästä tietokoneen tai it-palveluiden käytöstä. Myös tietoturva- tai tietosuoja-asioissa opiskelijat voivat aina kysyä neuvoja ja apua.

Opiskelijat voivat yllä mainituissa tapauksessa ottaa yhteyttä ServiceDesk IT-palveluun joko puhelimella (03 646 3000) tai web-lomakkeella (https://servicedesk.hamk.fi). Lisäksi Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella (D-talon 1. kerroksessa) toimii IT-palvelupiste, johon opiskelijat voivat mennä paikanpäälle kysymään neuvoja tai apua tietokoneensa käytön ongelmiin.

Opiskelijat saavat kirjallisia ohjeita, päivystäjä soittaa opiskelijalle tai it-lähitukihenkilö sopii tapaamisen opiskelijan kanssa, jos asian hoitaminen tätä vaatii. Yleensä asia pyritään hoitamaan opiskelijaa ohjeistamalla.

Omalla tietokoneella käytettäviä IT-palveluita

Langaton verkko

HAMKissa on kattava langaton verkko (WLAN), johon opiskelija voi liittää oman kannettavan tietokoneensa. Käytettävissä on joko eduroam (suositus) tai HAMKvisitor, johon on erillinen salasana saatavissa ilmoitustauluilta. Eduroam-verkkoon opiskelija pääsee liittymään omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan. Eduroam-verkko on käytössä useimmissa Suomen korkeakouluissa ja monissa eurooppalaisissa korkeakouluissa.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Tietojen tallennus

Tallennustilaa on HAMKssa tarjolla sekä omaan henkilökohtaiseen käyttöön (ns. kotihakemisto) että yhteiseen käyttöön jaetuilla verkkolevyillä. Lisäksi käytettävissä on OneDrive for Business -pilvipalvelu. OneDrive palvelun synkronointi omalle tietokoneelle voi aiheuttaa paikallisen levytilan loppumisen, jos käyttäjä on ladannut pilvipalveluun suuria määriä tiedostoja.

Myfiles-palvelu tarjoaa HAMKin verkkolevyt käytettäväksi myös omilta laitteilta ja koulun verkon ulkopuolelta pelkän www-selaimen kautta.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Tulostaminen

Tulostaminen on mahdollista omilta laitteilta monille oppilaitoksen tulostimille. Myös väritulostus on mahdollista. Opiskelijoilla on tulostuskiintiö, jonka jälkeen tulostaminen on maksullista.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Ohjelmia omalle koneelle

Opiskelijat voivat ostaa muutamista paikoista ohjelmistoja opiskelijahintaan tai hankkia ohjelmistoja veloituksetta. Microsoft tarjoaa täyden Office ProPlus-paketin (mm. Word, Excel ja Powerpoint) maksutta opiskelijoille opiskelun ajaksi. Office-paketin voi asentaa viidelle PC:lle/Macille sekä viidelle tabletille.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Etäyhteydet

Opiskelijoilla on mahdollisuus opinnoissaan käyttää virtuaalikoneita (ns. vdi-työasema), joihin saa yhteyden myös HAMKin ulkopuolelta. Näin ollen käytettävissä on lähes kaikki palvelut ja sovellukset, jotka ovat käytettävissä HAMKin verkossa. Perustiedot virtuaalikoneiden käyttöön saa moduulin opettajalta.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Office 365-palvelut

Microsoftin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti opiskelijoilla on käytettävissään Outlook-sähköposti ja -kalenteri, Teams, OneDrive for Business, Yammer  ja Intra-sivustot sekä SharePoint -työtilat pilvipalveluna.

Lisätietoja

Moodle

Moodle on HAMKin oppimisalusta, joka toimii verkko-opetuksessa sekä lähiopetuksen tukena useissa opinnoissa. Moodlesta löytyy usein opintoihin liittyvä materiaali, virtuaaliset keskustelualueet, tehtävät sekä niiden palautukset.

Lisätietoja

Verkkotapaamiset

Opiskelijoilla on käytettävissään etätapaamisiin ja ryhmätyöskentelyyn Teams sekä Skype for Business. Etäopiskelussa käytetään lisäksi Zoom-pilvipalvelua, riippuen opintojaksosta. Teams ja Skype for Business vaativat omalle koneelle asennuksen, jotta kaikki ominaisuudet ovat käytössä, ja ne voi ladata verkosta.

Lisätietoja:
Teams
Skype
Zoom

MOT-kielikone

Opiskelijat voivat käyttää MOT-kielikonetta (pilvipalvelu), jossa on tarjolla sanakirja, kielentarkistimet ja konekääntäminen.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Minkälainen BYOD-laite kannattaa hankkia?

Yleensä kannettavan tietokoneen hintaluokka kertoo, millaiseen käyttöön kannettava soveltuu. Web-palveluiden ja HAMK:in vdi-työasemien (ks. Etäyhteydet) käyttöön soveltuva kannettava maksaa noin 400 euroa. Perusohjelmien, esim. tekstinkäsittely, taulukkolaskenta ja esitysgrafiikka, sujuvaan käyttöön riittävä kannettava maksaa noin 500 – eurosta ylöspäin. Graafiseen työskentelyyn soveltuvat kannettavat maksavat noin 600 eurosta ylöspäin ja tekniseen suunniteluun (CAD ja 3D) noin 750 eurosta ylöspäin.

Kannettavan tietokoneen käyttöjärjestelmäksi suosittelemme Windows 10 ja 64-bittistä Windows-versiota. HAMKissa käytettävät ammattiohjelmat ovat Windows-ohjelmia, joiden käytössä ei tarvita kosketusnäyttöä. Opiskelussa käytettävistä ohjelmista vain osaa voi käyttää opiskelijan omalla kannettavalla ja muita ohjelmia käytetään HAMKin tietokoneilla.

Opiskelussa voi myös käyttää Linux- ja Applen MacOS –koneita, mutta opiskeltavien Windows-pohjaisten ammatti­sovellusten ajaminen niissä vaatii erillisen virtualisointiohjelmiston käyttämistä ja omaa teknistä osaamista. Virtuaalikoneiden käyttö sujuu Linux- ja Applen MacOS-koneilla ilmaisen VMwaren VDI-asiakasohjelman avulla.

KäyttötapaProsessoriKeskusmuistiNäytönohjainNäytöntarkkuusLevytilaKäyttöjärjestelmä
Web-sovellusten ja virtuaalikoneen käyttöKaikki käyKaikki käyKaikki käyVähintään 1366 * 768Min. 32 GtWindows, (myös: Linux, Chrome, Mac)
Perusohjelmien käyttöIntel i3 tai AMD vastaavaMin. 4 GtKaikki käyMielellään 1920 * 1080Min. 256 GtWindows 7, 8 tai 10
Graafinen työskentelyIntel i5 tai AMD vastaavaMin. 6 GtVähintään Intel HD 4400 tai vastaavaVähintään 1920 * 1080Min. 500 GtWindows 10
Tekninen CAD ja 3D työskentelyIntel i5 tai AMD vastaavaMin. 8 GtOpenGL tuettuVähintään 1920 * 1080Min. 500 GtWindows 10

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU