Oman tietokoneen käyttö opiskelussa - Hämeen ammattikorkeakoulu
Oman tietokoneen käyttö opiskelussa
Hämeen ammattikorkeakoulu
-

Oman tietokoneen käyttö opiskelussa

Opiskelu omalla tietokoneellasi

BYOD eli Bring Your Own Device merkitsee omien laitteiden käyttöä opiskelussa tai työnteossa korkeakoulun tiloissa. Oppiminen HAMKissa voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta. Opiskelussa käytetään sähköisiä oppimateriaaleja.

On toivottavaa, että opintonsa aloittavat HAMKin opiskelijat hankkisivat oman kannettavan tietokoneen. Syksystä 2020 lähtien kaikilla aloittavilla opiskelijoilla pitää olla oma kannettava tietokone. Sosiaali ja terveysalalla 1.1.2020 lähtien ja jatkavilla opiskelijoilla syksystä 2021. Etenkin vaativammassa tietojenkäsittelyssä ja tietyissä erityissovelluksissa käytetään myös korkeakoulun tietokoneita, joten oman koneen ei tarvitse olla erityisen tehokas. Kun olet hankkimassa tietokonetta, ota huomioon koulutusohjelmien suositukset tietokoneiden ominaisuuksista (ks. alempana).

Jos aiot käyttää opiskelussa työnantajan tietokonetta, tulee sinulla olla ylläpitäjän (admin-) oikeudet tietokoneeseen, jotta voit asentaa siihen opiskelussa käytettäviä ohjelmia.

Korkeakoulun omistamien tietokoneiden asetuksia, sovelluksia ja ennen kaikkea tietoturvaa hallitaan huolellisesti, mutta opiskelijoiden omien tietokoneiden asetuksista, sovelluksista ja tietoturvasta vastaavat opiskelijat itse. Pyrimme ohjeistamaan omien tietokoneiden käyttäjiä siten, että opiskelijat osaavat käyttää korkeakoulun it-palveluita omilla tietokoneillaan ja osaavat pitää huolta tietokoneidensa tietoturvasta.

Oman tietokoneen lisäksi tarvitset  kuulokkeet (videoiden katselu) ja ulkoisen hiiren (helpottaa sovellusten käyttöä). Tietokone liitetään dataprojektoriin hdmi-kaapelilla, joten varmista, että tietokoneestasi löytyy hdmi-liitäntä (tyyppi A) tai hanki tarvittaessa tietokoneeseesi sopiva  hdmi-adapteri (tyyppi A).

Millaisia vaatimuksia etäopiskelu tuo tietokonekokoonpanolle?

Nykyisessä Covid-19-virustilanteessa opiskelu on useissa tapauksissa kokonaan etäopiskelua ja verkko-opetusta. Normaalitilanteessa tietokoneluokassa oppilaitoksen tietokoneella järjestettävä opetus toteutetaan poikkeusaikana usein verkko-opetuksena . Opiskelija seuraa kotona opetusta omalla tietokoneellaan. Opiskelijalla on kotona käytössään oma tietokoneensa ja mahdolliset oheislaitteet. Etäopiskelua helpottaaa, jos on käytössä kaksi näyttöä ja riittävän tehokas tietokone. Teknisillä aloilla tietokoneen vaatimukset etäopiskelussa kasvavat: muistia vähintään 16 GB ja näytönohjaimen riittävän tehokas.

Muutamat tekniikan alan opettajat ovat yhdessä laatineet suosituksen tekniikan alan etäopiskelua varten. Kyse on Covid-19-poikkeusajan suosituksista, jotka helpottavat etäopiskelua. Alempana mainittujen suositusten mukaisilla tietokoneilla voi myös etäopiskella, mutta se on vähän hankalampaa.

Miten opiskelijat saavat apua oman tietokoneen käytön ongelmissa?

Opiskelijat saavat apua oman tietokoneen käytön ongelmissa, kun on kyse opiskeluun liittyvästä tietokoneen tai it-palveluiden käytöstä. Myös tietoturva- tai tietosuoja-asioissa opiskelijat voivat aina kysyä neuvoja ja apua.

Opiskelijat voivat yllä mainituissa tapauksessa ottaa yhteyttä ServiceDesk IT-palveluun joko puhelimella (03 646 3000) tai web-lomakkeella (https://servicedesk.hamk.fi). Lisäksi Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella (D-talon 1. kerroksessa) toimii IT-palvelupiste, johon opiskelijat voivat mennä paikanpäälle kysymään neuvoja tai apua tietokoneensa käytön ongelmiin.

Opiskelijat saavat kirjallisia ohjeita, päivystäjä soittaa opiskelijalle tai it-lähitukihenkilö sopii tapaamisen opiskelijan kanssa, jos asian hoitaminen tätä vaatii. Yleensä asia pyritään hoitamaan opiskelijaa ohjeistamalla.

Omalla tietokoneella käytettäviä IT-palveluita

Langaton verkko

HAMKissa on kattava langaton verkko (WLAN), johon opiskelija voi liittää oman kannettavan tietokoneensa. Käytettävissä on joko eduroam (suositus) tai HAMKvisitor, johon on erillinen salasana saatavissa ilmoitustauluilta. Eduroam-verkkoon opiskelija pääsee liittymään omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan. Eduroam-verkko on käytössä useimmissa Suomen korkeakouluissa ja monissa eurooppalaisissa korkeakouluissa.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Tietojen tallennus

Tallennustilaa on HAMKssa tarjolla sekä omaan henkilökohtaiseen käyttöön (ns. kotihakemisto) että yhteiseen käyttöön jaetuilla verkkolevyillä. Lisäksi käytettävissä on OneDrive for Business -pilvipalvelu. OneDrive palvelun synkronointi omalle tietokoneelle voi aiheuttaa paikallisen levytilan loppumisen, jos käyttäjä on ladannut pilvipalveluun suuria määriä tiedostoja.

Myfiles-palvelu tarjoaa HAMKin verkkolevyt käytettäväksi myös omilta laitteilta ja koulun verkon ulkopuolelta pelkän www-selaimen kautta. Verkkolevyt ovat lisäksi käytettävissä myös etäyhteydellä käyttämällä vdi-clientia. Kts. etäyhteydet.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Tulostaminen

Tulostaminen on mahdollista omilta laitteilta monille oppilaitoksen tulostimille. Myös väritulostus on mahdollista. Opiskelijoilla on tulostuskiintiö, jonka jälkeen tulostaminen on maksullista.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Ohjelmia omalle koneelle

Opiskelijat voivat ostaa muutamista paikoista ohjelmistoja opiskelijahintaan tai hankkia ohjelmistoja veloituksetta. Microsoft tarjoaa täyden Office ProPlus-paketin (mm. Word, Excel ja Powerpoint) maksutta opiskelijoille opiskelun ajaksi. Office-paketin voi asentaa viidelle PC:lle/Macille sekä viidelle tabletille. Liskäsi omalle koneelle voi asentaa muutamia ammattialaohjelmia tietyin rajoituksin. Esim. ohjelmaa ei voi käyttää kaupalliseen toimintaan. Opiskelussa tarvittavat ohjelmat on kerrottu opintojen tiedoissa Pakissa.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Etäyhteydet

Opiskelijoilla on mahdollisuus opinnoissaan käyttää virtuaalikoneita (ns. vdi-työasema), joihin saa yhteyden myös HAMKin ulkopuolelta. Näin ollen käytettävissä on lähes kaikki palvelut ja sovellukset, jotka ovat käytettävissä HAMKin verkossa. Perustiedot virtuaalikoneiden käyttöön saa moduulin opettajalta.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Office 365-palvelut

Microsoftin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti opiskelijoilla on käytettävissään Office 365 pilvipalveluna. Office 365 on kokoelma erilaisia sovelluksia ja palveluita, jotka ovat pilvipalveluita. Pääset käyttämään niitä verkon kautta missä vaan:

 • Outlook-sposti ja kalenteri
 • Henkilöt
 • Oma sivu / My Page
 • OneDrive for Business
 • Sivustot
 • Tehtävät
 • Office WebApps eli Word, Excel, PowerPoint, OneNote
 • Yammer
 • Delve
 • Sway
 • Class Notebook
 • Groups
 • Planner
 • Forms
 • Teams
 • PowerApps ja Flow

Lisätietoja

Moodle

Moodle on HAMKin oppimisalusta, joka toimii verkko-opetuksessa sekä lähiopetuksen tukena useissa opinnoissa. Moodlesta löytyy usein opintoihin liittyvä materiaali, virtuaaliset keskustelualueet, tehtävät sekä niiden palautukset.

Lisätietoja

Verkkotapaamiset

Opiskelijoilla on käytettävissään etätapaamisiin ja ryhmätyöskentelyyn Teams sekä Skype for Business. Etäopiskelussa käytetään lisäksi Zoom-pilvipalvelua, riippuen opintojaksosta. Teams ja Skype for Business vaativat omalle koneelle asennuksen, jotta kaikki ominaisuudet ovat käytössä, ja ne voi ladata verkosta.

Lisätietoja:
Teams
Skype
Zoom

MOT-kielikone

Opiskelijat voivat käyttää MOT-kielikonetta (pilvipalvelu), jossa on tarjolla sanakirja, kielentarkistimet ja konekääntäminen.

Lisätietoja (vaatii kirjautumisen)

Minkälainen kannettava tietokone kannattaa hankkia?

Yleensä kannettavan tietokoneen hintaluokka määrää millaiseen käyttöön kannettava soveltuu. Kannettavassa tietokoneessa ei tarvita kosketusnäyttöä. Alla kannettavat tietokoneet on jaoteltu kolmeen kategoriaan käyttötarkoituksen mukaan. Erilaisissa suunnittelutehtävissä tehokkaasta näytönohjaimesta ja isommasta muistista on hyötyä. Mitä tehokkaampi tietokone sinulla on sen suuremman osan tehtävistä voit sillä tehdä. Kaikkein raskaimmat tehtävät pitää tehdä korkeakoulun tietokoneilla. Tarkasta oman koulutusohjelmasi suosittelema kategoria ”koulutusohjelmakohtaiset tietokonesuositukset” välilehdeltä.

Kannettavien tietokoneiden kategoriat

1. Perusohjelmien käyttö – alkaen 400 €

 • Prosessori : Intel i3 tai AMD:n vastaava
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 4 Gt
 • Näytönohjain : ei erityisiä vaatimuksia
 • Näytön tarkkuus : mielellään 1920×1080
 • Tallennustila : vähintään 250 Gt
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bittinen versio

2. Perustason graafinen suunnittelu – alkaen 650 €

 • Prosessori : Intel i5 tai AMD Ryzen 5
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 6 Gt
 • Näytönohjain : vähintään Intel HD/UHD Graphics tai AMD:n vastaava
 • Näytön tarkkuus : vähintään 1920×1080
 • Tallennustila : vähintään 500 Gt, SSD-levy
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bittinen versio

3. CAD- ja 3D-suunnittelu ja raskas graafinen suunnittelu – alkaen 1000 €

 • Prosessori : vähintään Intel i5 tai Intel i7 tai AMD Ryzen 5 tai AMD Ryzen 7
 • Keskusmuisti (RAM) : vähintään 8 Gt
 • Näytönohjain (tärkeä komponentti!) : tehokas NVIDIA Quadro tai NVIDIA GeForce GTX/RTX näytönohjain tai tehokkaat AMD:n vastaavat
 • Näytön tarkkuus : vähintään 1920×1080
 • Näytön koko : mielellään 15,6 tuumaa
 • Tallennustila : vähintään 500 Gt, SSD-levy
 • HDMI-liitäntä (tyyppi A) tietokoneessa tai HDMI-adapteri (tyyppi A)
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bittinen versio

Kannettavan tietokoneen käyttöjärjestelmäksi suosittelemme Windows 10 64-bittistä versiota, mutta versio Windows 10 S ei kelpaa. HAMKissa käytettävät ammattiohjelmat ovat Windows-ohjelmia, joiden käytössä ei tarvita kosketusnäyttöä. Opiskelussa käytettävistä ohjelmista vain osaa voi käyttää opiskelijan omalla kannettavalla ja muita ohjelmia käytetään HAMKin tietokoneilla.

Opiskelussa voi myös käyttää Linux- ja Applen MacOS –koneita. Opiskeltavien Windows-pohjaisten ammatti­sovellusten ajaminen niissä vaatii joko erillisen virtualisointiohjelmiston (usein maksullisia) käyttämistä tai Windows 10:n asentamisen Linuxin tai macOS:n rinnalle sekä omaa teknistä osaamista. MacOS-tietokoneeseen voi asentaa macOS:n rinnalle Windows 10:n, jolloin MacOS-tietokoneen voin käynnistää joko macOS:llä tai Windows 10:llä (katso Applen Boot Camp). Näin MacOS-koneella voi käyttää myös Windows 10-sovelluksia.

HAMKin virtuaalikoneiden käyttö sujuu Linux- ja Applen MacOS-koneilla ilmaisen VMwaren VDI-asiakasohjelman avulla. Kaikkia sovelluksia ei voida kuitenkaan tarjota virtuaalikoneiden kautta, koska valmistajien lisenssit tuovat tähän omat rajoitukset.

Alla koulutuksen suositettelemat kategoriat. Numeroa vastaavat ominaisuudet löydät ”tietokoneiden kategoriat ja ominaisuudet” välilehdeltä.

Tietokoneen lisäksi tarvitset kuulokemikrofonin ja erillisen hiiren. Varmista, että tietokoneessasi on hdmi-liitäntä, tai hanki tietokoneeseesi sopiva hdmi-adapteri.

 

KoulutusohjelmaTietokoneiden kategoriat
Ammatillinen opettajankoulutus1
Ammatillinen erityisopettajankoulutus1
Ammatillinen opinto-ohjaajankoulutus1
Bio- ja elintarviketekniikka, insinööri (AMK)2
Biotalouden liiketoiminnan kehittäminen, ylempi AMK1
Biotalous, insinööri (AMK)2
Hevosalan liiketoiminta, tradenomi (AMK)1
Hevostalous, agrologi (AMK)1
Kestävä kehitys, ympäristösuunnittelija (AMK)2-3
Konetekniikka, insinööri (AMK)1-3
Kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä, ylempi AMK1
Liikenneala, insinööri (AMK)3
Liiketalous, tradenomi (AMK)1
Liiketoiminnan kehittäminen, ylempi AMK1
Maaseutuelinkeinot, agrologi (AMK)1
Metsätalous, metsätalousinsinööri (AMK)2-3
Muotoilu, artenomi (AMK)2-3
Puutarhatalous, hortonomi (AMK)1
Rakennettu ympäristö, hortonomi (AMK)3
Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, insinööri (AMK)2-3
Rakennusmestari (AMK)2-3
Rakentaminen, ylempi AMK2-3
Sairaanhoitaja (AMK)1
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, kriisityö, ylempi AMK1
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen, ylempi AMK1
Sosionomi (AMK)1
Sähkö- ja automaatiotekniikka, insinööri (AMK)3
Teknologiaosaamisen johtaminen, ylempi AMK1
Terveydenhoitaja (AMK)1
Tieto- ja viestintätekniikka, insinööri (AMK)2-3
Tietojenkäsittely, tradenomi (AMK)2-3
Tulevaisuuden liikennejärjestelmät, ylempi AMK2-3
Älykkäät palvelut digitaalisessa ympäristössä, ylempi AMK2

 

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU