Kevytyrittäjyys - Hämeen ammattikorkeakoulu
Kevytyrittäjyys
Liiketalouden kehittaminen ihminen kannettavalla tietokoneella
Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjänä sinulla on mahdollisuus tarjota osaamistasi, ammattitaitoasi tai harrastusten kautta kertyneitä taitojasi yrityksille, yhteisöille tai yksityishenkilöille. Kevytyrittäjänä et ole työsuhteessa palvelunostajaan, vaan suoritat hänelle toimeksiannon, jonka ehdoista, hinnasta ja toteutuksesta sovit suoraan ostajan kanssa. Kevytyrittäjyyden voit aloittaa etsimällä itsellesi sopivan palveluntarjoajan, näitä ovat esimerkiksi Pooli (tiituksen tarjoama palvelu) tai OP. Palveluntarjoaja huolehtii kaikesta tarvittavasta paperityöstä kuten kirjanpito, eläke- ja työttömyysturva, verotus ja lainsäädäntö. Koska kevytyrittäjyyspalveluissa palvelulaskutus veloitetaan vain asiakaslaskutuksesi yhteydessä, sinulle ei koidu säännöllisiä kiinteitä kuluja tai palvelumaksuja, toisin sanoen maksat palveluista vain kun sinulla on laskutusta.

Miten se toimii?

Kevytyrittäjyys on hyvin joustava tapa tehdä töitä oman aikataulusi mukaan ja ilman yrittäjyyden tuomaa paperinpyöritystä. Sinä sovit toimeksiannosta asiakaan kanssa, teet toimeksiannon ja kevytyrittäjyyspalveluntarjoajasi hoitaa paperityöt ja laskutuksen. Markkinoilla on tarjolla erilaisia kevytyrittäjäpalveluntarjoajia, voit tutustua tarjontaan netissä. Kevytyrittäjyys on yrittäjyyttä y-tunnuksella tai ilman, valitse palvelu sinun tarpeesi mukaan. Y-tunnus mahdollistaa vähennysten tekemisen liiketoiminnasta ja on ehkä aiheellisempi, jos esim. myyt tuotteita, etkä palveluja.

Tarjolla olevia kevytyrittäjyyspalveluja

Tutustu tarkemmin palveluntarjoajien palvelusisältöön ja löydä sinulle sopiva palveluntarjoaja. HAMK tekee yhteistyötä Tiitus kevytyrittäjyyden sekä OP kevytyrittjäyyden kanssa, heidän palvelutarjontaan pääsee tutustumaan alla olevista linkeistä:

Pooli kevytyrittäjyys (ilman y-tunnusta toimiminen)

OP kevytyrittäjyys (y-tunnuksella toimiminen)

OP Kevytyrittäjä -esite 

 

Tiitus kevytyrittäjyyden toimeksiantojen välittämisalustana

Hämeen ammattikorkeakoulu  tarjoaa opiskelijoilleen ja valmistuneille HAMK Talents/Tiitus alustan, jonka kautta eri toimijat voivat tarjota toimeksiantoja kevytyrittäjille. Kevytyrittäjäprofiilisi on selattavissa palvelun kautta, ja palveluista kiinnostuneet voivat kontaktoida sinua suoraan järjestelmän kautta. Huomioithan että sinun täytyy täyttää profiiliisi taustatiedot ja osaamisesi huolellisesti, jotta toimeksiantajat näkevät kykysi.

Tee Tiitukseen kevytyrittäjäprofiili

Minulla on jo profiili Tiituksessa, kuinka lisään kevytyrittäjästatuksen

 

Kevytyrittäjyysopinnot

HAMKissa on tarjolla myös kevytyrittäjyys opintokokonaisuus, jossa toimit yrittäjänä ja teet toimeksiantoja. Opintojen aikainen itsensä työllistäminen ja yrittäjyyden kokeilu omaan alaan liittyvien toimeksiantojen tai freelancer-toiminnan kautta.. Laajuus henkilökohtainen, riippuen toimintasi laajuudesta. Raportontitapa oppimispäiväkirja, joka sisältää toimeksiannot, työmäärän laajuuden, toimeksiantajien arviot sekä oman osaamisen reflektoinnin. Opintokokonaisuus löytyy Pakista tunnuksella:LT00DE01-3001 Kevytyrittäjyys 2 – 15 op​.

Apua yrittäjyyteen  

Alueesi Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa, kun yrityksen perustaminen, kevytyrittäjyys tai liikeidean kehittely tulee ajankohtaiseksi. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy. Luotettava tieto antaa varmuutta omille päätöksillesi. 

Jos olet jo perustanut yrityksen, mutta yritystoiminta on vielä alussa ja kaipaat neuvoja, kannattaa ottaa yhteyttä Uusyrityskeskukseen. Uusyrityskeskuksissa autetaan myös kehittämään sivutoimisen yrityksesi päätoimiseksi tai jos olet kiinnostunut ostamaan jo toimivan yrityksen. Klikkaa lähimmän Uusyrityskeskuksen sivuille – ilmoittaudu infoon tai varaa aika henkilökohtaiseen neuvontaan.