Apua tiedonhankintaan - Hämeen ammattikorkeakoulu
Apua tiedonhankintaan
tiedonhaku
Opiskelijoita kirjastossa

Apua tiedonhankintaan

Löydä lähteet helpommin

Jos lähteitä ei löydy tai kaipaat vinkkejä tiedonhakuun, tutustu ohjeisiin, osallistu tietoaineistokoulutuksiin tai varaa henkilökohtainen tiedonhaunohjaus.

Tiedonhakuopas; mitä, miksi, miten ja mistä?

Lähteet ja niiden arviointi

Korkeakouluopinnot valmentavat asiantuntijatehtäviin, joissa toimiminen edellyttää kykyä löytää, arvioida ja soveltaa erilaista tietoa. Tämä tiedonhakuopas auttaa sinua etsimään ja valitsemaan laadukkaat lähteet ja antaa myös vinkkejä tiedon eettiseen käyttöön.

Opinnäytetyössä tai muussa asiatekstissä voi käyttää erilaisia lähteitä: kirjoja, tieteellisiä artikkeleita, lehtijuttuja, blogipostauksia. Lähteen luotettavuutta voi arvioida eri tavoin, mm. julkaisukanavan perusteella: tieteellinen aikakauslehti on pätevämpi lähde kuin sanomalehti. On myös hyvä tarkistaa onko julkaisun taustalla kaupallisia, poliittisia tai muita kytköksiä, jotka voivat vaikuttaa lähteen luotettavuuteen. Eräs tapa arvioida luotettavuutta on tutkia kenen äänellä ja kenen näkemyksiä lähteessä kerrotaan.

Onko äänessä asiantuntija?

Kaikki videossa mainitut lähteet voivat olla käyttökelpoisia tilanteesta riippuen.

Tieteelliseltä asiantuntijalta saa taustatietoa, joka asettaa ilmiöt laajempaan mittakaavaan ja johon voidaan viitata vallitsevana totuutena.

Tutkimustiedolle voi saada täydennystä ammatilliselta asiantuntijalta, joka osaa antaa sellaista soveltavaa ja kokemusperäistä tietoa, jota tutkijalla ei ole.

Kokemusasiantuntijan tarinaa voi käyttää asiatekstissä esimerkkinä ja ”keskustelun” herättäjänä, mutta se on vain yhden ihmisen kokemus eikä sitä voi yleistää laajemmaksi totuudeksi.

Lähteiden käyttö – Kerro avoimesti lähteistäsi

Opinnäytetyön teoriaosuuden lähteissä tulee olla tutkittua tietoa. Jos sitä ei ole saatavilla, aiheeseen perehtyminen tulee osoittaa muiden lähteiden avulla. Tieteelliset lähteet ovat opinnäytetyössä oletus: niihin viitataan HAMKin lähdeviitekäytännön mukaisesti, esim.

Jopa 80 prosenttia SM-liigan pelaajista kertoo kärsineensä selkävaivoista (Kiekkonen 2016, 36).

Muita lähteitä käytettäessä kannattaa kertoa, millaisesta lähteestä on kyse. Näin ei tule vahingossakaan väittäneeksi esimerkiksi jääkiekkoilija Teemu Mailasen blogipostausta tieteelliseksi lähteeksi. Huomaatko eron seuraavien esimerkkien välillä?

Selkävaivat ovat Mailasen (2016) mukaan jääkiekkoilijoilla yleisiä.

Mestiksessä pelaava Teemu Mailanen (2016) kertoo blogissaan, että selkävaivat ovat jääkiekkoilijoilla yleisiä.

Ylemmässä esimerkissä Mailasen blogikirjoitukseen viitataan harhaanjohtavasti, kuin se olisi tutkimustietoa. Alemmassa esimerkissä kerrotaan avoimesti, että kyse on blogista.

Kuvat lähteinä

Jos käytät raportissasi kuvia, merkitse myös niihin lähdetiedot ja varmista, että sinulla on käyttöoikeus kuvaan, kts. Aalto-yliopiston ImagOA-opas.

Viittaa, älä plagioi!

Aina kun lainaat toisen ajatusta, tee asianmukaiset viittausmerkinnät. Käytä apuna HAMKin lähdeviiteopasta.

Lähteiden haku

Tutkimustiedonhaku eroaa arjessa tapahtuvasta tiedonhankinnasta. Arkitiedon ja tietellisen tiedon eroista voi lukea Itä-Suomen yliopiston Akateemiset opiskelutaidot-oppaasta, kts. kohta Tiedon määrittelyä.  Tutustu myös Anna Mikkosen blogitekstiin: ”Mitä on tutkimus ja miten sitä luetaan?  sekä ”Mikä on artikkeli”-videoon.

Tutkimustiedon äärelle on useita reittejä. HAMK Finna, Finna.fi ja Google Scholar ovat hyviä aloituspaikkoja.

HAMK Finnasta löytyvät HAMKin kirjaston kirjat, lehdet ja alakohtaiset erityistiedonlähteet, kuten RT Tietoväylä, SFS Online ja Terveysportti, joita hamkilaiset voivat käyttää 24/7 kaikkialla kirjautumalla palveluun HAMKin käyttäjätunnuksilla. Poikkeuksena Epress-palvelun lehdet, joiden käyttö on rajattu kampuksille Eduroam-verkossa. Asiakkaat joilla ei ole HAMKin käyttäjätunnuksia voivat käyttää e-aineistoja paikallisesti kirjastossa lukuun ottamatta SFS Onlinea ja Ellibsin e-kirjoja, joiden käyttö on sidottu HAMKin käyttäjätunnuksiin.

Finna.fi eli kansallinen Finna tarjoaa hakumahdollisuuden useiden eri kirjastojen ja muiden muistiorganisaatioiden kokoelmiin yhdellä haulla. Voit etsiä mm. opinnäytetöitä, kotimaisia lehtiartikkeleita sekä avoimia oppimateriaaleja.

Google Scholar on Googlen tutkimustietoa etsivä hakupalvelu.

Näin saat parempia hakutuloksia tietokannoissa

Hakusanat kuntoon

Tiedonhaun tärkeimpiä vaiheita on osuvien hakusanojen valinta.

  • Mieti, mitkä sanat parhaiten kuvaavat aihettasi.
  • Etsi synonyymeja: mieti, miten eri tavoilla samaa asiaa voidaan kuvata. Apua saat mm. asiasanastoista, esimerkiksi Finto, suomalainen sanasto- ja ontologiapalvelu.
  • Vaihtele käyttämiäsi hakusanoja ja kokeile erilaisia hakusanayhdistelmiä.
  • Älä luovuta, vaikka et saisikaan tyydyttäviä tuloksia heti ensimmäisellä haulla. Tiedonhaku on jatkuva prosessi, jonka edetessä saat uusia ideoita ja löydät uusia hakusanoja.
  • Kannattaa tutustua myös HAAGA-HELIAn hakusanojen ideointi-videovinkkeihin.

Hakutekniikat

Kaikki tietokantahaut toimivat samojen perusperiaatteiden mukaan. Helsingin yliopiston kirjaston ”Tavallisimmat hakutekniikat”-video kertoo lyhyesti hakutekniikoiden käytöstä. Hakutekniikoiden soveltamista käytäntöön voi kokeilla HAMK Finnassa. Tutustu ensin HAMK Finnan hakuohjeisiin.  Jos hakusi eivät heti tuota haluttuja tuloksia, kiinnitä huomioita käyttämiisi hakusanoihin, ja tutustu tietokannan rajausmahdollisuuksiin.

Älä tuskaile yksin lähteiden etsimisen kanssa, kirjasto auttaa

Täsmäapua omaan tiedonhakuusi saat tiedonhaun työpajoista ja muista kirjaston järjestämistä koulutuksista. Tutustu kirjaston koulutuskalenteriin, josta löydät ajantasaiset tiedot. Tervetuloa!

Kirjaston koulutuskalenteri

Jos lähteitä ei löydy ja kaipaat vinkkejä tiedonhakuun, osallistu tietoaineistokoulutuksiin, tiedonhaun pajoihin tai varaa henkilökohtainen ohjausaika informaatikolta. Lisätietoja ja ajankohtaiset aikataulut näet kirjaston koulutuskalenterista (Sway).

 

Tiedonhakutoimeksiannot koulutuksille, tutkimusyksiköille ja hankkeille

Teemme tiedonhakuja ja kirjallisuusselvityksiä koulutuksille, tutkimusyksiköille ja hankkeille, kts. lisätiedot intrasta.

Opinnäytetyöhön ja henkilökohtaiseen opiskeluun liittyviä tiedonhakuja emme tee toimeksiantoina, mutta opastamme ja ohjaamme sinua lähteiden haussa ja tietoaineistojen käytössä mieluusti.  Voit varata henkilökohtaisen ohjausajan kalenterista tai tutustua kirjaston koulutustarjontaan koulutuskalenterissa.

 

Alakohtaiset tiedonlähteet HAMK Finnassa

HAMK Finnan kautta voit käyttää useita laadukkaita tietoaineistoja ja tietokantoja, joiden sisällöt eivät löydy HAMK Finnan perushaussa tai googlaamalla.

 

Kirjaston palveluesitteet

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU