IT-palvelut

IT-palvelut

04.12.2018 15:23

HAMKin tietohallinto tarjoaa opiskelun tueksi useita tietojärjestelmiä, joista yleiskuvaukset julkisilla sivuilla ja ohjeet kirjautuneille käyttäjille. www.hamk.fi/digitaalisuus sivustolla myös yhteistyökumppaneille ohjeita sekä tukea opintoihin.

Opiskelijan IT-palvelut

Aloittaessaan opiskelun opiskelija saa henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen, jolla hän pääsee kirjautumaan moniin eri järjestelmiin ja oppilaitoksen tietokoneille. Vastaamme mm. laitteiden ja tietojärjestelmien toimivuudesta ja opastamme niiden käytössä ja neuvomme ongelmatilanteissa.

ServiceDesk auttaa ongelmatilanteissa

Pääasiallinen palvelukanavamme on ServiceDesk, johon voit tehdä palvelupyynnön web-lomakkeella ympäri vuorokauden. Palvelupyyntöjä käsitellään toimistotyöaikana ja niiden etenemisestä tulee pyynnön tekijälle sähköpostitse tilannetietoa sekä tarvittaessa lisäkysymyksiä.​​​ HelpDeskistä saat apua myös puhelimitse arkisin klo 8.00 – 16.00 numerosta 03 6463000.

Unohtuiko salasana?

Jos olet unohtanut salasanasi, voit tilata itsellesi uuden alla olevasta linkistä. Tarvitset uuden salasanan tilaamiseen pankkitunnukset. Mikäli kirjautuminen ei onnistu salasanan vaihdonkaan jälkeen tai et pysty vaihtamaan salasanaa, soita ServiceDeskin päivystykseen.

Salasanan vaihto

Opiskelijoiden oman koneen käyttö toivottavaa HAMKissa

Oppiminen HAMKissa voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta. Onkin toivottavaa, että opintonsa aloittavat HAMKin opiskelijat hankkisivat oman kannettavan tietokoneen, jollei sitä jo ole. Etenkin vaativammassa tietojenkäsittelyssä ja tietyissä erityissovelluksissa käytetään myös koulun tietokoneita, joten oman koneen ei tarvitse olla erityisen tehokas.

HAMKin tiloissa opiskellessa voidaan hyödyntää langatonta tietoliikenneverkkoa.

Yleiset IT-palvelut

Palvelukohtaiset ohjeet intrassa (vaatii kirjautumisen) >>

Opiskelijoiden yleiset työvälineet ja IT-palvelut HAMKissa:

Käyttäjätunnus ja salasana

Opintojen alussa annetulla käyttäjätunnuksella ja salasanalla pääsee käyttämään HAMKin tarjoamia palveluita, esim. koulun tietokoneet, moodle yms.

HAMK tarjoaa opiskelijoilleen lisäksi pilvipalveluina Office 365-palvelut ja YouTube kanavan, joihin kirjautumisessa käytetään sähköpostiosoitetta etunimi.sukunimi@student.hamk.fi tai tunnus@student.hamk.fi muotoa. Lisätietoja palvelun yhteydessä.

Unohtuneen käyttäjätunnuksen salasanan voi resetoida omilla useimmilla verkkopankkitunnuksilla tai vaihtaa palvelussa: patu.hamk.fi

Lisätietoja intra.hamk.fi >(vaatii kirjautumisen)

Tallennustilat

Tallennustilaa tarjotaan HAMKin verkkolevyiltä, sekä omaan henkilökohtaiseen käyttöön (ns. kotihakemisto) että yhteiseen käyttöön jaetuilla verkkolevyillä. Lisäksi käytettävissä on OneDrive for Business -pilvipalvelu. OneDrive palvelun synkronointi omalle koneelle voi aiheuttaa paikallisen levytilan loppumisen jos käyttäjä on ladannut pilveen suuria määriä tiedostoja. HAMKin palvelimella olevat tiedostot varmistetaan tietohallinnon toimesta.

Myfiles palvelu tarjoaa HAMKin verkkolevyt käytettäväksi myös omilta laitteilta ja koulun verkon ulkopuolelta pelkän www-selaimen kautta.

Langaton verkko

Opiskelijat voivat käyttää omia laitteitaan HAMKin rakennuksissa, jolloin heillä on mahdollisuus käyttää langatonta verkkoa. Käytettävissä on joko eduroam (kirjautuminen opiskelijatunnuksilla) tai HAMKvisitor, johon on erillinen salasana saatavissa ilmoitustauluilta.

Työskentelytilat

Opiskelijoilla on yleensä mahdollisuus työskennellä koulun vapaina olevilla koneilla.

Tulostaminen

Tulostaminen on mahdollista useimmilta koulun koneilta. Myös väritulostus on mahdollista. Opiskelijoilla on tulostuskiintiö, jonka jälkeen tulostaminen on maksullista. Myös omilta laitteilla tulostaminen on mahdollista tietyille tulostimille.

Ohjelmistojakelu

HAMKn opiskelijana voi ostaa muutamista paikoista ohjelmistoja opiskelijahintaan. Lisäksi Microsoft tarjoaa täyden Office ProPlus-paketin maksutta opiskelijoille Office 365 –palvelun kautta, joten opiskelijat saavat opiskelunsa ajaksi käyttöönsä tutut Office-työkalut kotikoneilleen ja muille omille laitteilleen. Office-paketin voi asentaa viidelle PC:lle/Macille sekä viidelle tabletille. Opiskelijoiden maksuton Office-paketti on Microsoft-sopimusten etu, joka tarjotaan Office 365:n kautta ja se on voimassa niin kauan kuin korkeakoululla on itsellään voimassa oleva sopimus.

Etäyhteydet

Opiskelijoilla on mahdollisuus opinnoissaan käyttää virtuaalikoneita, joihin saa yhteyden myös HAMKin ulkopuolelta. Näin ollen käytettävissä on lähes kaikki palvelut, jotka ovat käytettävissä HAMKin verkossa. Perustiedot koneiden käyttöön saa moduulin opettajalta.

Sähköposti

Jokaiselle luodaan automaattisesti Office 365-sähköposti, jonka loppuosa on opiskelijoilla @student.hamk.fi. Sähköposti on osa O365-pilvipalveluita, joten pääset siihen käsiksi HAMKin Intrasta http://intra.hamk.fi

Opiskelijoiden omat laitteet

Opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää omia laitteitaan opiskellessaan HAMKissa. Koneille tarjotaan langaton verkko, pääsyt verkkolevyijen tiedostoihin sekä tulostusmahdollisuus.

Office 365-palvelut

Microsoftin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti opiskelijoilla on käytettävissään Outlook-sähköposti, kalenteri, Yammer, OneDrive for Business ja Intra-sivustot sekä SharePoint -työtilat pilvipalveluna.

Yammer

Yammerissa toimii HAMKin virallinen tiedotuskanava. Käyttäjät voivat luoda Yammeriin omia ryhmiään, joissa he voivat viestiä omalle ryhmälle tilapäivityksiä. Ryhmät voivat olla avoimia eli halukkaat voivat liittyä tai ne voivat olla suljettuja, jolloin vain ryhmään kutsutut henkilöt näkevät viestit. Yammeriin on myös omat mobiilisovelluksensa Androidille, IOS:lle ja Windows Phonelle.

Moodle

Moodle on HAMKin oppimisalusta, joka toimii verkko-opetuksessa sekä lähiopetuksen tukena useissa opinnoissa. Moodlesta löytyy usein opintoihin liittyvä materiaali, virtuaaliset keskustelualueet, tehtävät sekä niiden palautukset.

Exam

Exam on joustava ratkaisu tenttimiseen. Sen avulla on mahdollista tehdä tentti sähköisesti. Tentit tehdään tietokoneella automaattisen kulunvalvonta-, verkko-, video- ja äänivalvonnan alaisuudessa.

Exam-ohjeet löytyvät Opetuksen digityökalut -sivustolta: https://blog.hamk.fi/ohjeet/tag/exam/

MOT-kielikone

Opiskelijoilla on käytettävissään HAMKin työasemilla tai sisäverkossa MOT-kielikone palvelu, jossa on tarjolla sanakirja, kielentarkistimet ja konekääntäminen.

Verkkotapaamiset

Opiskelijoilla on käytettävissään etätapaamisiin, ryhmätyöskentelyyn Skype for business ja etäopiskeluun Zoom ja WebEx, riippuen opintojaksosta. Skype for business vaatii omalle koneelle asennuksen. Skype for businessin client-versio, jolla osallistuminen äänien kanssa on mahdollista, on saatavilla verkosta.

ePortfoliopalvelu - kyvyt.fi

Oma osaaminen näkyväksi Kyvyt.fi ePortfoliopalvelussa. Markkinoimalla omaa osaamistaan voi helpommin työllistyä jo opintojen aikanakin. Palvelu jää opiskelijoille käyttöön opintojen päätyttyä, jolloin voi tehdä yksilöllisen portfoilion työnhakutilanteessa ko. työnantajalle. Opiskelun aikana tehdyt työt kannattaa hyödyntää osaamisen näkyväksi tekemisessä.

YouTube

HAMKilla on Youtubessa oma kanavansa. Pääset kirjautumaan Youtubeen HAMKin opiskelijatunnuksillasi (sähköpostiosoite).

Lisätietoja ja ohjeita videointiin hamk.fi/digitaalisuus

Kannettava tietokone opiskelua varten

Tässä on muutamia HAMKin tietohallintopalveluiden (vain suuntaa antavia) suosituksia eri käyttöön tarkoitettujen kannettavien tietokoneiden teknisistä ominaisuuksista. Yleensä kannettavan tietokoneen hintaluokka kertoo millaiseen käyttöön kannettava soveltuu.

Omaa konetta voi käyttää kevyimmillään ns. päätteenä. Tällöin opiskelija ottaa omalta kannettavalta tietokoneeltaan yhteyden HAMKin virtuaalityöasemaan (VDI-kone), jossa voi käyttää kaikkia HAMKissa käytettäviä perusohjelmia (esim. Word ja Excel) sekä joitakin ammattiaineohjelmia. VDI-käytössä ohjelmat ajetaan palvelintietokoneessa ja kannettava toimii vain näyttöpäätteenä. HAMKin VDI-koneiden käyttö on mahdollista myös kotoa käsin. VDI-koneiden käyttöön soveltuva kannettava tietokone maksaa yleensä alle 400 euroa.

Opiskelija saa opiskelunsa ajaksi veloituksetta omalle Windows- tai MacOS-tietokoneelleen Microsoftin Word-, Excel- ja Powerpoint-ohjelmat sekä talletustilaa 1000 Gt OneDrive for Business-verkkolevylle. Perusohjelmien käyttö kannettavassa tietokoneessa sujuu ainakin jotenkin kaikilla myynnissä olevilla kannettavilla. Perusohjelmien sujuvaan käyttöön riittävä kannettava tietokone maksaa noin 400 – 600 euroa.

Graafinen työskentely (esim. kuvankäsittely, CAD-työskentely ja pelit) vaatii riittävän tehokkaan prosessorin ja tehokkaan näytönohjaimen, muuten graafinen työskentely kannettavalla tietokoneella on hidasta. Graafisia ohjelmia käytetään kannettavassa tietokoneessa siksi, koska niiden VDI-käyttö ei aina ole mahdollista. Graafiseen työskentelyyn sopivat kannettavat tietokoneet maksavat noin 600 – 800 euroa. ​

Kannettavan tietokoneen käyttöjärjestelmänä voi olla Windows 7 / 8 / 10 ja suosittelemme 64-bittistä Windows-versiota. HAMKissa käytettävät ammattiohjelmat ovat Windows-ohjelmia, joiden käytössä ei tarvita kosketusnäyttöä. Opiskelussa käytettävistä ohjelmista vain osaa voi käyttää opiskelijan omalla kannettavalla ja muita ohjelmia käytetään HAMKin tietokoneilla.

Opiskelussa voi myös käyttää Linux- ja Applen MacOS –koneita, mutta opiskeltavien Windows-pohjaisten ammatti­sovellusten ajaminen niissä vaatii esimerkiksi erillisen virtualisointiohjelmiston käyttämistä ja omaa teknistä osaamista. VDI-koneiden käyttö sujuu Linux- ja Applen MacOS-koneilla ilmaisen VMwaren VDI-asiakasohjelman avulla.

Kooste:

KäyttötapaProsessoriKeskusmuistiNäytönohjainNäytöntarkkuusLevytilaKäyttöjärjestelmä
Virtuaalikoneen (VDI) käyttöKaikki käyKaikki käyKaikki käy1366 x 768Vähintään 32 GtWindows, (koneneet IT-osaajat myös: Linux, Chrome, Mac/apple OS)
Perusohjelmien käyttö omalla kannettavallaIntel i3 tai AMD:n vastaavatVähintään 4 GtKaikki käyVähintään 1366 x 768Vähintään 256 GtWindows 7,8 tai 10
Graafinen työskentely omalla kannettavallaIntel i5 tai AMD:n vastaavatVähintään 6 GtVähintään Intel HD 4400 tai vastaavaVähintään 1920 x 1080Vähintään 500 GtWindows 7,8 tai 10

HAMKssa on kattava langaton verkko (WLAN), johon opiskelija voi liittää oman kannettavan tietokoneensa. Eduroam-verkkoon opiskelija pääsee liittymään omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan. Eduroam-verkko on käytössä useimmissa Suomen korkeakouluissa ja monissa eurooppalaisissa korkeakouluissa. Hamkissa on käytössä myös yhteistyötiloja ja perinteisiä atk-luokkia, joissa voidaan esimerkiksi tehdä tietokoneilta enemmän vaativaa laskentaa.

Lisätiedot tarvittaessa sähköpostitse Jari Kivelältä: jari.kivela@hamk.fi .

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU