Ohje - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ohje

Kestävän kehityksen harjoittelu

13.11.2018 10:19

Kotimaan harjoittelu

Yhteensä 30 op eli 20 täysiaikaista viikkoa, jotka suoritetaan mieluiten opintojen toisen ja kolmannen vuoden jälkeen – siis kahdessa jaksossa. Usein opiskelija saa parhaan hyödyn, kun tekee harjoittelut eri paikoissa – ihannetapauksessa ainakin toisen ulkomailla. Täysiaikaisuus tarkoittaa TES:n mukaista viikkotuntimäärää.

Harjoitteluun sopivia organisaatioita on joka lähtöön. Perinteisesti kekeläiset ovat harjoitelleet esimerkiksi jätehuoltoyrityksissä, kuntien ja kaupunkien teknisessä tai ympäristötoimessa, mutta myös raskaassa teollisuudessa; telakoilla, lannoitetehtaissa, turvesoilla. Harjoittelu media-alan organisaatiossa tukee viestintätaitoja, sosiaaliset taidot kehittyvät nuoriso- ja varhaiskasvatuksen hommissa. Unohtaa ei sovi tutkimuslaitoksia (Luonnonvarakeskus, GTK yms.), eikä kolmannen sektorin toimijoita; kehitysyhteistyöjärjestöt, luonnonvaroja suojelevat ja hyödyntävät organisaatiot.

Harjoittelupaikan hankkiminen tarkoittaa oman CV:n päivittämistä, yhteydenottoja – soita, laita sähköpostia, sovi tapaaminen, käytä nettilomakkeita – ja muutoinkin harjoita oma-aloitteisuutta. On tyypillistä, ettei tärppää heti ensimmäisellä yrityksellä. Ympäristösuunnittelija (AMK) työllistyy hyvin monipuolisesti eri aloille, joten etsintä kannattaa suunnata sinne, mikä Sinua kiinnostaa.

Palkkaus ​on Sinun ja työnantajan välinen asia. Palkallinen työharjoittelu tarkoittaa työsopimusta, jolloin myös vakuutusturva tulee työnantajan toimesta. Käytä mielellään myös työsopimussuhteisessa harjoittelussa harjoittelusopimuslomaketta, jonka palautat alkuperäisenä harjoittelunvalvojalle.
Palkattomassa harjoittelussa vakuutusturva on Hamkin puolesta hoidettu (Laki opiskeluun liittyvissä työhön rinnastettavissa olosuhteissa syntyneen vamman tai sairauden korvaamisesta 460/2015). Huomioi kuitenkin, että laki korvaa ainoastaan työaikana ja työhön välittömästi liittyvillä matkoilla sattuneet vahingot. Vapaa-ajan vakuuttamisesta päätät ja huolehdit itse.

Sopimukset liitteineen tulee hoitaa kuntoon sekä ennen että harjoittelun jälkeen.

 • ennen harjoittelua: kaksisivuinen harjoittelusopimus, johon tulee työnantajan, harjoittelijan ja harjoitteluvalvojan kuittaus. Alkuperäinen kappale harjoittelunvalvojalle. Huom! Koulunvakuutus on voimassa vasta kun paperi on palautettu kuitattuna!
 • harjoittelun aikana: täytä päivittäistä tuntiseurantaa ja kerää aineistoa raporttiin
 • harjoittelun jälkeen: kirjoita raportti mallipohjalle ja liitä mukaan kuukausiraportit ja työtodistus
 • palauta harjoittelunvalvojalle – kaikki paperit kerralla!

Pisteet, ne kalliit opintopisteet merkataan sille lukuvuodelle, jolloin ne tosiasiallisesti on suoritettu. Kesäaikaan suoritettavista harjoitteluista merkataan pelkän sopimuksen perusteella ne opintopisteet, jotka on ehditty suorittaa 31.7. mennessä – ne kirjataan siis päättyvälle lukuvuodelle. Mikäli harjoittelu ja jatkuu elokuun puolelle ja mikäli harjoittelun raportointi on tekemättä, pidätetään kirjattavasta opintopistemäärästä vastaava osa. Ne kirjataan sitten uudelle lukuvuodelle, kunhan raportointi on tehty. Ehdoton takaraja edelliselle lukuvuodelle kirjattavien suoritusten osalta on syyskuun puoliväli, jolloin Kela tarkistaa opintopistekertymän. Huolehdithan, että olet 55 op suorittaneiden joukossa!

Harjoittelunvalvojana toimii Monna Alatalo – meilaa, soita, sovitaan tapaaminen – harjoittelu voi avata tulevalle ympäristösuunnittelijalle (AMK) oven uudenlaisille urille. Tartu rohkeasti tilaisuuteen!

Yhteystiedot: ​Monna Alatalo (@hamk.fi), 040 725 5884. Kotikampus Mustiala, Forssassa noin kerran viikossa ja/tai sopimuksen mukaan​

Ulkomaan harjoittelu

Where on earth would I go? Ihan minne vaan. Apurahoitus suosii Erasmus+ maita (EU-maat ja Norja, Liechtenstein, Islanti, Makedonia ja Turkki), mutta lähtökohtaisesti voit valita vapaasti. Kekeläiset ovat lähteneet mm. Romaniaan, Italiaan, Tansaniaan, Islantiin, Yhdysvaltoihin, Thaimaahan.. Listalla on kehitysyhteistyöprojekteja (joista muutamasta kehkeytyi sitten myös opinnäytetyö), työtä matkailun parissa, sosiaalikasvatusta nuorileiriohjaajana, maatilaharjoittelua luomutilalla jne. Tutustu SOLEMOVE-ohjelmassa aikaisempiin harjoittelukokemuksiin!

Sitä matka-apurahaako saa? Kyllä, jos harjoittelu kestää vähintään 90 päivää (harjoittelusopimukseen JA -todistukseen merkitty aika), harjoittelu on koulutusohjelman hyväksymää ja kerryttää vähintään 5 op/reissukuukausi, joka täysimääräisesti merkitään tutkintoosi. Euroopan ulkopuolelle harjoittelutuki on eur 250/kk. Erasmus+ maissa se on 13,50/pvä tai 11,50/pvä riippuen siitä, onko harjoittelumaa ensimmäisen vaiko toisen kalleusluokan kategoriassa.

Miten prosessi käynnistyy? Löydä itsellesi kiinnostava työpaikka, jossa tehtävät kehittävät ammatillista osaamista ja joka tuntuu kiinnostavalta. Laadi lyhyt kuvaus ja laita harjoittelunavolvojalle sähköpostia. Kun paikka on hyväksytty – toimi seuraavasti:

 1. Laadi harjoittelusopimus; Erasmus+ maahan on oma lomake ja muihin maihin omansa
 2. Varmistu, että sopimuksen kesto on min. 3 kk ja max sen verran, mitä Sinulla on harjoittelupisteitä vielä suorittamatta. 1 viikko tuottaa 1,5 op. Minimissään Sinulla tulee siis olla 15 opintopistettä suorittamattomia harjoittelupisteitä! Kun lomake on työnantajan allekirjoittama, kuittaa itse ja toimita harjoittelunvalvojalle.
 3. Pyydä opintosihteeriltä englanninkielinen opintosuoritusote (Transcript of Records). Opintojesi tulee olla edenneet normaalisti.
 4. Kirjaudu SOLEMOVE-järjestelmään, jonne lataat työharjoittelusopimuksen ja opintosuoritusotteen.
 5. Harjoittelunvalvoja hyväksyy rekisteröitymisen ja saat hyväksymissähköpostin.
 6. Kirjaa pankkiyhteystiedot ym. SOLEGRANT-ohjelmaan.
 7. Varaa lennot ja tee muu matkajärjestelyt (Ilmoita Kelaan, hoida rokotukset, viisumi yms.)
 8. Erasmus+ vaihdokit saavat sähköpostiinsa linkin kielitestiin, joka tehdään ennen ja jälkeen harjoittelun joko englanniksi tai ko.maan kielellä (saatavana esim. espanja, ranska, saksa).
 9. Varmistu, että vakuutusturvasi on riittävällä tasolla. Palkattomissa harjoittelussa HAMK-opiskelijavakuutuskorvaa tapaturmat työajalla ja välittömästi työhön liittyvillä matkoilla. Yhdysvaltoihin ​ja Kanadaan HAMKIn vastuuvakuutus ei ole voimassa!
 10. Lähde rohkeasti reissuun, tee työt ja elä!
  Huom! Kun tulee vaikeuksia, voit olla yhteydessä harjoittelunavalvojaan, mutta muista ettei HAMK ole sopimuskumppani, eikä näin ollen voi puuttua työsuhteessa mahdollisesti ilmeneviin ongelmiin. Erasmus+ rahoituksessa työpaikan vaihto EI ole mahdollinen – apuraha peritään takaisin, mikäli harjoittelu ei toteudu sopimuksen allekirjoittaneessa organisaatiossa vähintään kolmen kuukauden ajan.
 11. Muista pyytää työtodistus. Erasmus+ harjoittelija voi käyttää lomakkeen mallipohjaa.
 12. Reissun jälkeen raportoi SOLEMOVE-ohjelmaan, lataa työtodistus sinne.
 13. Tee harjoitteluraportti mallipohjalle ja palauta harjoittelunvalvojalle.
 14. Erasmus+ vaihdokit tekevät kielitestin kakkososan ja saavat 20% apurahasta, kun kaikki paperityöt on tehty (Solemovessa ”After Exchange” -osio)

Kysyttävää? ​Olen mielelläni apunasi! Meilaa, soita, sovitaan tapaaminen: Monna Alatalo (@hamk.fi), 040 725 5884.

Kestävän kehityksen omat harjoitteluohjeet

Harjoitteluraportti (docx)

kuukausikirjanpito (xlsx)

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU