Ohje - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ohje

Tietojenkäsittelyn harjoittelu

08.06.2020 15:44

Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluu harjoittelu, joka tutustuttaa sinut työelämään, työntekijöiden asemaan ja työympäristöön sekä edistää ammattitaitoasi ja urakehitystäsi. Perehdyt ohjatusti ammattitaitojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen. Harjoittelu on erityisesti päiväpuolella myös tärkeä työllistymiskeino. Tutustu myös blogissamme tietojenkäsittelyn harjoittelua koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin!

Harjoittelun teet opintojen aikana kotimaassa, ulkomailla tai omassa yrityksessä.

Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa harjoittelu on laajuudeltaan 30 opintopistettä, joka vastaa 20 viikon eli noin 5 kuukauden kokopäiväistä työtä. Harjoittelu voidaan suorittaa yhdessä tai useammassa jaksossa.

Harjoittelu aloitetaan päiväopinnoissa useimmiten opintojen loppuvaiheessa eli kolmannen vuoden neljännen periodin jälkeen.

Verkkotutkinnoissa on omat AHOT-tavat harjoittelua varten niille, jotka ovat alan töissä.

Harjoittelusopimuksen löydät tuosta vierestä oikealta alhaalta. Harjoittelua käsitellään myös moodlessa työtilassa Harjoittelu (tietojenkäsittely), avain tkharjoittelu, sekä ryhmien infotyötiloissa.

Henkilökohtainen harjoitteluprosessi toteutetaan FUNityssä.

Harjoittelun tavoitteet

Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluvan harjoittelun tavoitteena on, että

  • saavutat koulutusohjelman opetussuunnitelmassa ilmaistut ammatinhallinnan kannalta keskeiset valmiudet
  • perehdyt työelämään ammattialamme näkökulmasta
  • harjaannut jatkuvaan itsesi ja ammattialaa kehittävään työskentelyyn ja yrittäjyyteen
  • työllistyt opintojensa päättyessä
  • voit sijoittua kansainvälisiin alan tehtäviin.

Henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa (HOPS) laatiessasi asetat harjoittelusi tavoitteet niin, että opinnot, harjoittelu ja opinnäytetyö tukevat kokonaisuutena ammatillista kasvuasi. Ohjatun harjoittelun ja oppimisen edetessä tavoitteesi täsmentyvät ja tarkentuvat. Harjoitteluksi käyvät ammattia vastaavat tehtävät.

Harjoittelu-tiedostot

HANDBOOK of Vacanciens (.pdf) 

Harjoittelu ulkomailla

Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmasta voit lähteä sekä opiskelemaan että harjoittelemaan ulkomaille. Tämä on erittäin suositeltavaa kaikille, vaikka kielitaitosi olisi kuinka hyvä. Toisin päin ajatellen jokaisen opiskelijan kielitaito riittää ulkomaille lähtöön. Jokaisesta vaihdosta opiskelija saa sekä kultuurikokemusta että paremman kielitaidon ammattiasioiden lisäksi.

Harjoittelu 5 kk

Tietojenkäsittelyllä on varsin poikkeuksellisesti mahdollisuus lähteä harjoitteluvaihtoon joko Espanjaan tai Puolaan ilman, että itse tarvitsee harjoittelupaikkaa järjestää.

spain internship logo

​Eniten vaihtoja on tehty Spain Internshipin toimesta Sevillaan ja Barcelonaan. Siellä työtehtävät liittyvät verkkosivuihin ja hakukoneoptimointeihin, katso HANDBOOK of Vacancies.pdf.

In case you have some students interested in the vacancies they can send their application to info@spain-internship.com or make their application online: http://apply.spain-internship.com/

​Samu Lehtimäki: ”Työharjoitteluni aikana Espanjassa, opin millaista on työskentely kansainvälisessä ympäristössä vieraassa kulttuurissa. Spain-Internshipissä noin puolet työntekijöistä oli espanjalaisia ja puolet suomalaisia, joten työskentelykielenä käytettiin Englantia. Työtehtäviini kuului erilaisten sisällönhallintajärjestelmien ylläpito ja päivittäminen sekä erilaiset websivujen hallinnointiin liittyvät tehtävät. Työharjoittelun aikana sain arvokkaita kokemuksia vieraassa kulttuurissa työskentelystä, sekä opin paljon sisällönhallintajärjestelmistä sekä web-sivuilla käytettävistä koodikielistä. Spain-Internship järjesti myös yhteistyökumppaneiden kanssa paljon erilaisia tapahtumia ja retkiä vapaa-ajalla esimeriksi Marokkoon, Portugaliin sekä Gibraltarille, mikä mahdollisti muiden opiskelijoiden tapaamisen myös työn ulkopuolella.

Voin suositella työharjoittelua ulkomailla kaikille niille, jotka haluavat kansainvälistyä sekä saada arvokasta työkokemusta ulkomailta. ”

barona logo ​Uusi kohde on Puola, jonne suomalainen Barona järjestää helpdesk-paikkoja. Täällä tosin kielitaito ei niin paljon kohene, sillä käytetty kieli on usein suomi. Järjestelyt ovat huippuluokkaa.
thomas more -logo Belgiassa Geelissä on Thomas More Kempenin yliopisto, sen tarjonta. Heillä ei ole käytännössä valmiuksia opetustarjontaan, mutta ovat mielellään järjestämässä harjoittelupaikkoja. Yhteyshenkilö Tinne Van Echelpoel <tinne.vanechelpoel@thomasmore.be> joka sanoi ”When you give me some more information about your students, their competences and the kind of projects they are interested in, I can search for placements with our strategic partners.
erasmus intern -logo ​Työnantajat ilmoittavat sivustolla avoimista harjoittelupaikoista ja opiskelijat puolestaan voivat luoda profiilin omasta osaamisestaan. Kannattaa käydä katsomassa.

Harjoittelupaikat Aasiassa

Asia Exchangen kautta voi hakea työharjoitteluun mm. Kiinaan, Thaimaahan ja Indonesiaan. Tarjolla on satoja paikkoja useiden eri alojen opiskelijoille. Lisätietoa ja haku: http://www.asiaexchange.org/fi/vaihto-aasiassa/tyoharjoittelu/

CALL FOR STUDY ABROAD AND INTERNSHIP APPLICATIONS – ASIA EXCHANGE

Hankuk University of Foreign Studies (Seoul, South Korea)
http://www.asiaexchange.org/study-abroad/study-in-korea/

Universiti Putra Malaysia (Kuala Lumpur, Malaysia)
http://www.asiaexchange.org/study-abroad/study-abroad-in-malaysia/

Kasetsart University (Bangkok, Thailand)
http://www.asiaexchange.org/study-abroad/study-in-bangkok/

Siam University (Bangkok, Thailand)
http://www.asiaexchange.org/study-abroad/study-in-bangkok/

Prince of Songkla University (Phuket, Thailand)
http://www.asiaexchange.org/study-abroad/study-in-phuket/

Shanghai University (Shanghai, China)
http://www.asiaexchange.org/study-abroad/study-in-china/

Udayana University (Bali, Indonesia)
http://www.asiaexchange.org/study-abroad/study-in-bali/

Mataram University (Lombok, Indonesia)
http://www.asiaexchange.org/study-abroad/study-abroad-lombok-indonesia/

Asia Exchange’s study abroad and internship opportunities are for freemover students. The language of instruction is English. Application is done via Asia Exchange at www.asiaexchange.org.

The application deadline for Spring 2017 semester is in September-October 2016 and for Autumn 2017 semester in April-May 2017. More info on our website.

Asia Exchange offers internships in China, Thailand and Indonesia, for example. There are hundreds of places available for students from different fields of study. Learn more at http://www.asiaexchange.org/study-abroad/internships/ 

Terveisin,
Anna-Mari Pietikäinen, Asia Exchange

ASIA EXCHANGE
Vuorikatu 3, 33100 Tampere
www.asiaexchange.fi
www.facebook.com/asiaexchange

Halutessasi voit olla ensin opiskeluvaihdossa ja sen jälkeen lähteä harjoitteluvaihtoon. Joskus tämä onnistuu jopa käymättä välillä Suomessa.

Kuka voi hakea?

Asia Exchangen lukukausimaksulliset vaihdot ovat tarkoitettu freemovereille, jotka lähtevät oman yliopistonsa vaihtokohteiden ulkopuoliseen vaihtoon. Opetuskieli on englanti.

Lisätietoa hakumenettelystä:

http://www.asiaexchange.org/fi/ohjeet/hakumenettely/ 

http://www.asiaexchange.org/fi/ohjeet/kuka-voi-hakea/

 

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU