Ohje - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ohje

Muotoilun opinnäytetyö​​​​

06.05.2019 10:11

Alla on kuvattu opinnäytetyöprosessin kulku. Opinnäytetyön voi muotoilussa aloittaa siinä vaiheessa, kun on kolmannella vuosikurssilla ja pääaineopintoja sekä muita ammatillisia opintoja on riittävästi tehtynä. Pääsääntöisesti opinnäytetyön voi aloittaa kolmannen vuoden keväällä ja viimeistään se on aloitettava neljäntenä opiskeluvuotena.  Opinnäytetyö on näyttö osaamisesta, joten siinä ei opetella uutta asiaa vaan näytetään muotoilun opinnoissa tai aikaisemmin hankittu osaaminen.  Opinnäytetyö on mitoitettu 15 op mittaiseksi, se tarkoittaa n. 10 viikon työskentelyä (3-4 kk).  Opinnäytetyön voi myös tehdä osittain kesäaikana. Alkuvaiheessa on tärkeää, että esittelet ideapaperisi (aiheidea) ja mind mapin opinnäytetyökoordinaattorille (Mirja Niemelä: lasi ja keramiikka sekä jalkine, Pirjo Seddiki: vaatetus).  Näin sinut saadaan parhaiten ohjauksen piiriin ja nimettyä sinulle henkilökohtainen opinnäytetyön ohjaaja pääaineestasi.

Opinnäytetyöprosessiin kuuluu osallistuminen muotoilun opinnäytetyöverstaisiin ja opinnäytetyöseminaareihin. Verstaiden aikataulun on nelosten lukujärjestyksissä ja se painottuu 2 ja 3 periodeihin. Erilaisia seminaarityyppejä on kolme; aiheseminaari, väliseminaarit ja loppuseminaari. Osallistut näihin seminaareihin sekä opinnäytetyön tekijän ominaisuudessa että seminaariseuraajan/kuuntelijan ominaisuudessa. Muotoilun opinnäytetyöprosessiin kuuluu seurata 3 aiheseminaaria, osallistua 3 väliseminaariin sekä seurata 4-6 loppuseminaaria (seuranta opinnäytetyöpassilla). Jokainen opiskelija myös toimii opponenttina yhdessä opinnäytetyössä.

Opinnäytetyön aihevalinta käsitellään ja hyväksytään ideapaperivaiheessa (aiheidea, ks. ideapaperilomake). Aiheen hyväksymisen jälkeen opiskelijalle nimetään henkilökohtainen opinnäytetyön ohjaaja. Aiheenvalintaa tarkempi opinnäytetyösuunnitelma esitelläänaiheseminaarissa. Jo pitkälle työstettyä opinnäytetyötä käsitellään  väliseminaarissa tuutortunneilla.  Lopuksi opiskelija esittelee julkaisuvalmiin (tai lähes julkaisua vaille valmiin työn) työn loppuseminaarissa. Loppuseminaari esitys kestää 30 minuuttia ja myös se arvioidaan.
Opinnäytetyöhön liittyvät tarkemmat muotoilun ohjeet ja aineistot löytyvät moodlesta. Kun aloitat opinnäytetyösi pyydä salasana sinne Mirjalta tai Pirjolta.

Tarkempia ohjeita löydät oheisista prosessikaaviosta, ont-infosta sekä ont-muistilistasta: ​

prosessikaavio2018.pdf

ont-muistilista 2017-2018.pdf

Opinnäytetyön jälkeen opiskelija on usein jo lähellä valmistumista. Huolehdithan siis ettei sinulla ole opintoja rästissä. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä opintojen ohjaajaan (Aija Lundhal) ja tarkistaa yhdessä HOPSin tilanne. Todistuksen anominen tapahtuu opintotoimistossa.

Opinnäytetyöpassi, tulosta tästä itsellesi!
Opinnäytepassi.pdf

Muotoilun opinnäytetyö-koordinaattorit: Mirja Niemelä ja Pirjo Seddiki

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU