Työnhakutaidot
Työnhakutaitojen kartuttaminen on suunnitelmallista
Työnhakuun tarvitaan tavoite ja motivaatio. Hyvä tavoite kuvaa aina jonkin asian saavuttamista. Palaa ajoittain suunnitelmaasi ja tarkista, että etenet. Muokkaa suunnitelmaa kokemustesi ja oppimasi mukaan. Tee listoja tai laatikoita ja tee suunnitelmastasi konkreettinen. Listaa työtehtävien ja työpaikkojen top5 ja selvitä niistä kaikki mahdollinen soittamalla, menemällä rekrymessuille, tutustumalla työnantajaan tai vaikka osallistumalla kurssille. Hio taitojasi ja paranna valmiuksiasi.
Kuinka kunnossa työnhakutaitojen roadmapin etapit sinulla ovat?
Etsitään reipasta ja itsenäistä? Tunnet olevasi, mutta miten sen kerrot työhakemuksessa?
Ei riitä, että vakuutat olevasi oma-aloitteinen tai kohtelias. Kuvaa lyhyesti, miten nuo vaatimukset tai ominaisuudet näkyvät käytännön toimissasi opiskelussa, vapaa-aikana tai työhistoriassasi. Mitä muut sanovat sinusta? Kuvaile jokin esimerkkitilanne tai kerro lyhyt tarina. Aloita vahvasti, lopeta vahvasti. Lisää työhakemukseen linkit: suosittelijasi, verkostosi, some, videoCV. Työhakemus on lyhyt 1xA4 ja sen liitteenä aina CV.
Tärkeimmät työnhaussa käytettävät dokumentit ovat edelleen työhakemus ja ansioluettelo eli CV. Peilaa aina hakemustasi ja ja CV:täsi haettavaan tehtävään ja mahdolliseen työpaikkailmoitukseen. Mikäli haet avoimella hakemuksella, selvitä mitä vaatimuksia tai tarpeita työnantajalla olisi. Muista myös, että kaikkia vaatimuksia sinun ei tarvitse täyttää. Jos jotain keskeistä osaamista puuttuu, mieti, miten olisit valmis kehittymään.
Ansioluettelolla ei ole yhtä ainoaa oikeaa mallia. Se saa olla persoonallinen, mutta sen tulee olla helposti silmäiltävä ja selkeä. Tee tärkeän asian löytymisestä helppoa – otsikoi ja ryhmittele. Korosta niitä asioita, jotka ovat haettavan paikan kannalta merkityksellisiä. Kuvaile työtehtäviä tarkemmin tuomalla esiin vastuualueesi ja saavutuksesi. Olisiko ripaus luovuutta osuvaa vai arvostetaanko perinteistä lähestymistapaa?
Tekemällä videoCV:n voit erottautua joukosta. Se on lyhyt hissipuhe sinusta ja sopivuudestasi työhön. Jäsennellyn, lyhyen ja puhemaisen esityksen lisäksi videolla korostuvat valaistus, tausta, rajaus ja pukeutuminen. Mieti, miten ne parhaiten tukevat esittäytymistäsi.
Voit kuvata videon mobiililaitteellasi; tarkista videon koko ja jakamisasetukset. Sopiva pituus videolle on noin 1 – 3 minuuttia.
Millaisesta CV:stä työnantajat kiinnostuvat?
Eurooppalainen CV Europass -sivustolla voit tehdä cv:n useilla kielillä.
Työhaastattelussa halutaan saada selville, kuinka hyvin sovit avoinna olevaan työtehtävään ja mikä on motivaatiosi. Työnantajan tärkein tehtävä on täyttää avoinna oleva tehtävä sopivimmalla hakijalla.
Haastattelu edellyttää valmistautumista: hanki tietoa työnantajasta, lue tarkkaan millaiseen hakemukseen olet vastannut, mitä tehtävää hakenut ja mitä ilmoituksessa on sanottu. Kertaa omaa osaamistasi läpikäymällä CV:täsi ja valmistaudu kertomaan myös osaamisen aukoista. Valmistaudu kysymään kysymyksiä työtehtävästä ja työnantajasta. Kirjoita niitä muistiin.
Työhaastattelutilanteessa pieni jännitys ei haittaa, voit pitää esillä muistilappuja ja työnhakuilmoitustakin oman hakemuksesi, portfolion tai muun olennaisen materiaalin lisäksi.
Haastatteluissa on yleensä kolme vaihetta ja usea haastattelija: alkukevennyksellä puretaan jännitystä ja tavoitteena on luoda yleiskuva haastateltavasta. Keskivaiheen kysymyksillä selvitetään motivaatiotasi, työuraasi, arvojasi ja asenteitasi. Loppuvaiheessa käydään läpi työtehtävän käytännön asioita.
Haastattelun jälkeen pohdi, miten meni. Ellet tule valituksi, selvitä mitkä tekijät painottuivat valinnassa ja mitkä vaikuttivat siihen, ettet tullut valituksi.
Sinulta kysytään ja sinulta ei saa kysyä Työnhakijan muistilista Työelämän ABC-vihkosessa.
Tee vaikutus työhaastattelussa TE-palveluiden tietopankki.
Yksinkertaiset toimet aloittavat verkostoitumisesi. Mieti, missä haluat olla mukana tai missä oman alasi kollegat ovat ja kohtaavat toisiaan. Pohdi, mitä alallasi tapahtuu ja missä siitä kerrotaan. Tapahtumiin osallistuminen mahdollistaa luontevan verkostoitumisen. Mene mukaan, ole kiinnostunut ja aloita juttu, jätä itsestäsi hyvä kuva ja jaa samalla käyntikortti tai kutsu someen.
Urapolulla.fi -sivuston avulla voit analysoida, pohtia ja laatia verkostokarttasi käytännön toimia varten. Näy somessa, jos se on sinulle mielekästä ja työnhaun kannalta järkevää.
Miltei joka viides suomalainen on luonut tunnukset työelämän yhteydenpitoon tarkoitettuihin somepalveluihin. Aktiivisesti käytettynä se merkitsee käytännön verkottumista haluttuihin asiakkaisiin, yhteistyökumppaneihin, kollegoihin sekä muihin intressiryhmiin. Uusien suhteiden solmiminen somessa on luontevaa ja yhteydenpito voi johtaa alan uuteen tietoon ja työtarjouksiin. Palveluiden ja alustojen käytön yleisyys voi olla alakohtaista, mutta mahdollisuudet verkostoitumiseen ovat globaalit. Voiko olla ammattilaisena yksin?
HAMKin opiskelijana voit luoda osaamis- ja verkostoitumisprofiilisi Hamk Talents-alustalle. Olet työnantajien käytettävissä myös valmistumisesi jälkeen. Alusta on osa työnantajien käyttämää Tiitus -työpaikkatoria.
Verkostoituminen somessa on eri asia kuin fyysinen verkostoituminen. Ammattilainen verkostoituu kutsumalla kumppaneita, liittymällä ryhmiin, tiedottamalla, jakamalla. Toiminta somessa voi olla seurailevaa, osallistuvaa, aktiivista. Ammattilainen toimii profiilinsa mukaan ja julkaisee luettavaa, katsottavaa, mielipiteitä.
Avuksi verkostoitumiseen Tee Urapolulla.fi -sivuston verkostoitumistehtäviä.
Hamk Talents Luo oma osaamisprofiilisi Hamk Talents sivustolle. Sivusto on käytössäsi myös valmistumisen jälkeen.
Tiitus on opiskelijan ja työelämän kohtauspaikka