Ilmastolukiot Lepaan kampuksella - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ilmastolukiot Lepaan kampuksella
opiskelija kasvihuoneessa
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Ilmastolukiot Lepaan kampuksella

31.08.2022 klo: 08.00 - 02.09.2022 klo: 13.00

opiskelija kasvihuoneessa

Ilmastolukiot kokoontuvat Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuksella 31.8-2.9.2022 osana Ilmastolukioiden ja HAMKin yhteistyökokonaisuutta. Lukiolaisten ehdotuksesta olemme rakentaneet toiminnallisen tapahtuman, jossa ilmastoteemaan ja siihen liittyviin kysymyksiin  pureudutaan yhdessä ja monialaisesti. Tapahtuma koostuu eri teemallisista kokonaisuuksista, joita tutkitaan yhdessä lukiolaisten ja opettajien kanssa. Opiskelijat tuovat tapahtumassa myös esille omia projektejaan, joita aiheen ympärillä on työstetty.

Ilmastolukiot ja Hämeen ammattikorkeakoulu tuottavat yhteistyössä kolmipäiväisen tapahtuman lukiolaisille ja lukioiden edustajille, jossa paneudutaan ilmastoteemaan. Ohjelmassa on käytännön työskentelyn lisäksi paljon dialogisuutta, verkostoitumista ja tutustumista Lepaan kampukseen. Tapahtuman keskiössä on saada lukiolaisten ääni kuulumaan, ja luoda ilmastohuolista ilmastotoiveita. 

Keskiviikon 31.8. ohjelma

Mahdollisuuksien ovia ja käytännön lasiseiniä 

Ilmastoreksit kohtaavat heti eskiviikkona pohtimaan miten johtajana voisimme ajatella ja toimia isommin. Tarjolla on vertaiskeskustelua, työkaluja ja napakkaa suuntautumista. Miten luomme todenmukaisen tilannekuvan lukiomme ilmastokunnosta? Session alustavat Hämeen ammattikorkeakoulun kestävyysasiantuntijat Mervi Friman ja Mona-Anitta Riihimäki.

Ilmastolaskuri

HAMKin kestävä kehitys-koulutuksen lehtorit Johanna Salmia ja Ulla-Maija Knuutti kertovat HAMKin ja Ilmastolukioiden yhdessä tuottamasta hiilijalanjälkilaskurista, jonka avulla mikä tahansa oppilaitos voi kartoittaa omia kehittämisen paikkojaan ja löytää vahvuutensa ilmastotoiminnassa. Kartoitetaan mitä ilmastolaskurin eteen on jo tehty, ja miten sitä voisi kehittää vielä eteenpäin? Miten voisimme innovoida laskurista vielä tehokkaamman, ja käyttäjäystävällisemmän?

Lepaan kasvun ihme

HAMK tutustuttaa opiskelijat ja opettajat Lepaan kampuksiin ja sen eri toimintoihin. Kampukselta löytyy puutarhoja, niittykoealoja, konehalleja ja kasvihuone joka tuottaa tomaatteja myös kaupalliseen myyntiin. Tutustumiskierroksella käydään läpi erilaisia mahdollisuuksia, miten koulu voisi kasvattaa esimerkiksi omaa syötäväänsä ja miten kasvien kasvun ihme on yksi hyvinvoinnin lähde. Kestävyysteema ulottuu Lepaalla aina kasvihuoneista konehalleihin.

 

Torstain 1.9. ohjelma

Mitä lukioissa tapahtuu? 

Lava on vapaa koulujen omille uutisille ja tekemisille, ja aikaa annetaan pienille puheenvuoroille . Opiskelijat saavat esitellä omia projektejaan ja lukioiden toimintaa paremman huomisen puolesta.

Anarkiasta globaaliin vastuuseen ja yhteinen ylisukupolvinen tarina 

Miten minusta tuli minä? Kuulemme tarinoita siitä, miten tekemisen palo ei ajan myötä sammu vaan voimistuu. Koijärvi-liike oli Suomessa keväällä 1979 syntynyt ympäristöliike, joka kokosi hajanaiset ympäristöaktivistien ryhmät yhdeksi vihreäksi kansanliikkeeksi. Tästä on vuosien myötä edetty globaaliin yhteistyöhön ja kansanliikkeeseen, myös politiikan kentällä.  Keskustellaan toiminnan ja kokemuksien ylisukupolvisuudesta ja yhteisen tarinan luomisesta. Miten nuorten asiantuntijuus ja tulevaisuudenlukutaito voisi toimia kaikessa ympäristötyössä? Olisimmeko sen nuorille velkaa?

Kuinka kuulun? Erätauko-dialogit

Dialogisuuden avulla etsitään omaa paikka ilmastovaikuttamisessa, sekä -toimimisessa. Torstaina järjestetään Erätauko-pohjainen keskustelusessio siitä, miten ilmastoahdistus muutetaan toiminnaksi ja mietitään, mitkä voisivat olla minun keinoni vaikuttaa. Miten tavoitettaisiin kaikki, ja miten ilmastotavoitteista tulisi yhteisiä, ja niihin saisi kytkettyä yhteisön voima? Erätauko-sessiot järjestetään rinnakkaisina opiskelijoille ja opettajille.

 

Perjantain 2.9. ohjelma

Laskurista appiin

HAMKin Design Factoryn edustajat tulevat kertomaan Design Factory-toiminnasta ja erilaisista mahdollisuuksista kehittää ilmastolaskuriin liittyvää applikaatiota.

 

Lisätietoja tapahtumasta:
Jussi Tomberg
Projektipäällikkö
Ilmastolukiot
Tel +358. 44 7039186
Jussi.tomberg@ouka.fi

Ilmastolukiot-hanke:
Opetushallituksen rahoittama Ilmastolukiot-hanke keskittyy pilottilukioiden hiilijalanjäljen arviointiin, korjaustoimiin ja toimenpidesuunnitelman laatimiseen kohti hiilineutraalia lukiota. Nuoret tarvitsevat kestävän tulevaisuuden rakentamisessa myös kouluyhteisönsä tuen. Yksilöiden korostamisen sijaan tarvitaan yhdessä tekemistä, kunnianhimoa, sitoutumista ja kestävän elämäntavan priorisointia myös oppilaitoksissa. Lukiota tarkastellaan ilmastokestävyyden oppimisympäristönä ja mukaan muutokseen otetaan kouluyhteisö sidosryhmineen. Hämeen ammattikorkeakoulu on mukana hankkeen ohjaamisessa ja erityisesti kouluyhteisön hiililaskennassa.
https://www.ilmastonmuutoslukioihin.fi/

Lisätietoja Lepaan kampuksesta:
https://www.hamk.fi/tietoa-hamkista/kampukset-ja-kartat/lepaa/

 

Tiedot

Alkaa:
31.08.2022 klo: 08.00
Loppuu:
02.09.2022 klo: 13.00
Tapahtumaluokka:
Tapahtuman avainsanat:
, , , ,
Tapahtuman koulutusalat:

Järjestäjät

HAMK
Ilmastolukiot

Tapahtumapaikka

Lepaan kampus
Lepaantie 129
Lepaa, 14610 Suomi
+ Google Map