- Tämä tapahtuma on mennyt.
Tutkitun tiedon monet muodot
01.09.2022 klo: 09.30 - 16.00
Tutkittua tietoa voidaan esittää monissa muodoissa. Suomen tiedekustantajien liiton ja Hämeen ammattikorkeakoulun järjestämässä seminaarissa kuullaan kiinnostavia esimerkkejä eri tieteenaloilta ja toiminnoista ja pohditaan, mistä oikean tiedon tunnistaa.
Päivän aikataulu:
9.30–10.00 alkukahvi (HAMK, C-rakennuksen ala-aula)
10.00–10.15 tilaisuuden avaus (HAMK, C-rakennus, auditorio B)
10.15–10.45 Ilari Aalto: Arkeologista tiedeviestintää monimuotoisesti
10.45–11.15 Leena Hangasmaa: Näyttely tiedemediana – tutkittu tieto ja tiedetaidot Sodan ja rauhan keskus Muistissa
11.15-11.45 Hannu Salomaa: The Ulkopolitist paremman ulkopoliittisen keskustelun äänitorvena
11.45–12.45 lounas (omakustanteinen)
12.45–13.15 Antti Kettunen: Verohallinto – parempia palveluita tutkitulla tiedolla
13.15–13.45 Kim Krappala: Tutkija tavattavissa – monitieteistä tiedekasvatusta etäyhteyden kautta
13.45–14.15 Leena Julin: Vihapuhetta Jumalan nimessä – epäkohtien esiinnostaminen taiteen avulla
14.15–14.45 kahvitauko (HAMK, C-rakennuksen ala-aula)
14.45–15.45 Mistä oikean tiedon tunnistaa? Keskustelijoina Sanna-Kaisa Spoof (Tutkimuseettinen neuvottelukunta), Pipsa Havula (Faktabaari) ja Henry Tikkanen (Yle Tiede). Keskustelun juontaa Maria Lassila-Merisalo (HAMK).
15.45–16.00 loppusanat
Seminaariin on vapaa pääsy. Kahvitarjoilu on varattu 30.8. mennessä ilmoittautuneille.
Esiintyjien esittelyt:
Ilari Aalto on arkeologi, tietokirjailija ja palkittu tiedeviestijä. Aalto työskentelee arkeologina turkulaisessa Aboa Vetus Ars Nova -museossa ja tekee Turun yliopistossa väitöstutkimusta keskiajan tiilentekijöiden merkeistä. Museotyössään Aalto on keskittynyt yleisön sitouttamiseen arkeologiaan muun muassa yleisökaivausten ja arkeologisen vapaaehtoistoiminnan kautta. Aalto on kirjoittanut puolisonsa Elina Helkalan kanssa useita tietokirjoja Suomen keskiajasta ja arkeologiasta, ja lisäksi Aalto on vuodesta 2009 pitänyt arkeologista blogia.
Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä kesällä 2021 avattu humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekeskus, joka kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Käsittelemme sotaa ilmiönä kokemushistorian kautta. Ensimmäinen päänäyttelymme Poikkeustila on moderni ja interaktiivinen kokonaisuus, joka avaa suomalaisten kokemuksia toisessa maailmansodassa. FL, etnologi Leena Hangasmaa työskentelee Muistissa lehtorina. Hänen alaansa on tutkimuksen monimuotoinen popularisointi sekä tiedeviestintä.
The Ulkopolitist on vuonna 2011 perustettu kansainvälisen politiikan ilmiöitä sekä suomalaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevä sitoutumaton verkkolehti. Lehden sisällöntuotannosta vastaa lähes sata ulkopolitiikan ja kansainvälisten suhteiden eri osa-alueiden asiantuntijaa. Toimituspäällikkö Hannu Salomaa on valtio-opin postdoc-tutkija Tampereen yliopistosta. Hänen väitöskirjansa käsitteli Suomen asevelvollisuutta, ja postdoc-tutkijana Hannu tarkastelee suomalaisten osallistumista maanpuolustukseen sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmasta.
Verohallinnon tavoitteena on verotulojen varmistaminen, oikeudenmukaisesti toimitettu verotus ja positiivinen asiakaskokemus. Verohallinto hyödyntää monipuolisesti mm. asiakastutkimuksia, dataa, ennakointia ja kyselyitä. Antti Kettunen on Keravalla asuva viestintäsuunnittelija, YTM, joka työskentelee harmaan talouden vastaisessa viestintähankkeessa. Hankkeen tavoitteena on lisätä työmarkkinoille tulevien ymmärrystä verojen maksamisen merkityksestä.
Nuorten tiedeakatemia on monitieteinen tutkijayhteisö, joka pyrkii lisäämään tieteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Nuorten tiedeakatemialla on neljä toiminnallista painopistettä: tiedekasvatus, avoin tiede, viestintä- ja politiikkavaikuttaminen sekä kansainvälinen yhteistyö. Kim Krappala on koulutukseltaan arkeologi ja historian opettaja. Krappala aloitti Tutkija tavattavissa -hankekoordinaattorina syksyllä 2021.
TM, MuM Leena Julin tekee taiteellista tutkimusta tohtorikoulutettavana Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus -tohtorikoulussa. Hän on myös yhteiskunnallista ja toiminnallista musiikintutkimusta harjoittavan Suoni ry:n jäsen. Julin pyrkii laajentamaan kirkkomusiikin käsitettä tunnustuksellisesta, tietyn kirkkokunnan hyväksytyn dogman äänenkannattajasta myös kirkkoa ja uskonnollisuutta tarkastelevaksi kommentoijaksi. Tämän kriittisenkin näkökulman lisäksi hän haluaa taiteen keinoin päästä kiinni kristillisen tradition elämänmakuisiin, ihmisissä uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta resonoiviin sisältöihin.
Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) on opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijaelin, joka edistää hyvää tieteellistä käytäntöä, ennaltaehkäisee tiedevilppiä ja valvoo vilppiepäilyjen tutkintaa. FT, dosentti Sanna-Kaisa Spoof on toiminut TENKin pääsihteerinä vuodesta 2010. Hän toimi Euroopan kansallisten tutkimusetiikkaorganisaatioiden verkoston ENRIOn puheenjohtajana vuosina 2018–2022.
Faktabaari on vuonna 2014 perustettu poliittisesti sitoutumaton faktantarkistuspalvelu. Sen tavoitteena on tukea faktapohjaista julkista keskustelua ja osallistuvaa digiajan demokratiaa. Faktabaari on erikoistunut digitaalisen informaatiolukutaidon edistämiseen ja toimii useilla näitä taitoja tukevilla eurooppalaisilla yhteistyöfoorumeilla. Pipsa Havula on Faktabaarin faktantarkistaja sekä vapaa toimittaja.
Henry Tikkanen on toimittaja ja tieteen popularisoija, joka tunnetaan muun muassa huippusuositusta Tiedetrippi-podcastista sekä tv-sarjasta Viki, Köpi ja Henkka – tieteen armoilla. Tikkanen työskentelee Yle Tiede -toimituksessa, joka tekee video- ja audio-ohjelmia Yle Areenaan sekä Ylen kanaville. Yle Tieteen ohjelmia ovat muun muassa Tiedetrippi, Tiedeykkönen, Pieleen mennyt historia ja Ymmärrä koiraasi. Koulutukseltaan Tikkanen on aate- ja oppihistorian maisteri.
Lisätietoa:
Lisätietoa tapahtumasta: tutkijayliopettaja Maria Lassila-Merisalo, maria.lassila-merisalo@hamk.fi, 050 522 9560.
Lisätietoa tapahtumapaikasta: https://www.hamk.fi/tietoa-hamkista/kampukset-ja-kartat/hameenlinna/