Webinaarisarja kotipuutarhan hoidosta ja suunnittelusta - Hämeen ammattikorkeakoulu
Webinaarisarja kotipuutarhan hoidosta ja suunnittelusta
Hämeen ammattikorkeakoulu
Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Webinaarisarja kotipuutarhan hoidosta ja suunnittelusta

14.05.2020 klo: 14.00 - 14.40

|Toistuva Tapahtuma (näytä kaikki)

Tämä tapahtuma esiintyy joka viikko torstai klo: 14.00. Tapahtumasarja päättyy 14.05.2020

Kasveja kiviaidalla

Haluaisitko oppia lisää kotipihan ja –puutarhan hoidosta tänä keväänä? Kiinnostavatko ekologinen kestävyys ja terveydelliset vaikutukset puutarhanhoidon näkökulmasta? Tervetuloa osallistumaan kevään kolmiosaiseen webinaarisarjaan!

 

Webinaareissa tarjoillaan ajankohtaisia vinkkejä mm. omatarveviljelyyn sekä kerrotaan hiiliviljelyn (hiilen varastoitumista maaperään sitovan viljelyn) mahdollisuuksista omassa kotipuutarhassa. Webinaarisarja on osa Hämeen ammattikorkeakoulussa meneillään olevia Carbon 4.0 ja Kaupunkiviljelystä järkiruokaa -hankkeita.

Webinaarit järjestetään kolmena torstaina 30.4., 7.5. ja 14.5. klo 14 alkaen.

 

Kotipuutarhan suunnittelu ja hoito – webinaarisarjan aiheet ja webinaarilinkki:

• To 30.4. klo 14.00-14.40 Oma piha työleirinä vai henkireikänä? Webinaarin voi katsoa tallenteena täällä.
• To 7.5. klo 14.00-14.40 Kasvien paikat tontilla – miten sovittaa elinvoimainen kasvillisuus yhteen salaojien ja routasuojausten kanssa? Webinaarin voi katsoa tallenteena täällä.
• To 14.5. klo 14.00-14.40 Ravinne- ja hiilikierrot puutarhassa – mitä yksittäisellä pihalla voi tehdä ravinnekuorman vähentämiseksi ja hiilen sitomiseksi? Webinaarin voi katsoa tallenteena täällä.

Webinaarit ovat kaikille avoimia ja niihin osallistutaan ilman erillistä ilmoittautumista. Webinaareihin pääsee osallistumaan täällä. Webinaareihin mahtuu  500 osallistujaa ja webinaarit on katseltavissa myöhemmin tallenteena.

Jokaisen webinaarin alussa HAMK Bion tutkijayliopettaja Outi Tahvonen alustaa aihetta noin 20 minuutin luennolla, minkä jälkeen yleisö voi esittää kysymyksiä.

Tahvonen on hankkeen projektipäällikkö ja tutkimusyksikkö HAMK Bion tutkijayliopettaja. Hän on opettanut 12 vuotta viheralaa Hämeen ammattikorkeakoulussa, Lepaalla ja väitellyt Aalto Yliopistossa vuonna 2019 yksittäisen pientalopuutarhan merkityksestä kaupunkivihreän kokonaisuudessa.

 

Osallistu myös kyselyyn

Parhaillaan Kaupunkiviljelystä järkiruokaa ja Carbon 4.0 -hankkeissa on käynnissä piha- ja puutarhaharrastuksen kyselytutkimus. Kyselyssä selvitetään mm. pientaloalueiden asukkaiden ajatuksia pihan ja puutarhan käyttötarkoituksista, kaupunkiviljelystä ja hiilen sidonnasta puutarhassa. Tavoitteena on ymmärtää paremmin oman pihan merkitystä ja tehtäviä asukkaille. Lisäksi kyselyn tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä toimintatapoja, joilla kaupunkiviljelyä ja yksityisten pihojen hiilensidontaa voidaan tulevaisuudessa tukea. Kysely on suunnattu hämeenlinnalaisille. Kyselyyn pääsee vastaamaan täällä.

Lisäksi Hämeenlinnan kantakaupungissa asuvilla pientaloasukkailla on mahdollisuus osallistua laajempaan seurantatutkimukseen. Seurantatutkimuksessa seurataan yksityiskohtaisemmin pihaan liittyvää päätöksentekoa ja tietopohjaa ja seurantatutkimukseen osallistuville tarjotaan ilmaista pihaneuvontaa sekä pihapuuntaimi. Seurantatutkimukseen on mahdollista ottaa mukaan noin 25 pihaa. Osallistumishalukkuudesta voi kertoa kyselyn lopussa 17.5.2020 mennessä. Seurantatutkimuksessa yhdistyy ihmistieteinen ja biologinen lähestymistapa ja se toteutetaan HAMKin tutkimusyksiköiden HAMK Bion ja HAMK Edun yhteistyönä.

Kaupunkiviljelystä järkiruokaa -hankkeen tavoitteena on luoda kaupunkiviljelyyn toimintamalli, joka kehittää hajautetun ruuan tuotannon tapoja, tiloja ja paikkoja kaupunkirakenteessa. Toteuttajat ovat Hämeen ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja), Hämeenlinnan kaupunki, Hämeen Martat ja Kauppapuutarhaliitto. Hanke on ympäristöministeriön rahoittama ravinteiden kierrätyksen edistämiseksi ja Saaristomeren tilan parantamiseksi.

Carbon 4.0 -hankkeessa tarkastellaan digitalisaation hyödyntämistä hiilen ja ravinteiden sitomiseen liittyvissä biologisissa prosesseissa. Carbon 4.0 koostuu useasta osaprojektista, josta yksi on Hiili kaupunkivihreässä. Hanke toteutetaan yhteistyössä HAMKin neljän eri tutkimusyksikön kanssa ja sen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Lisätietoja

Outi Tahvonen
Tutkijayliopettaja,
HAMK Bio -tutkimusyksikkö
Hämeen ammattikorkeakoulu
0403519352
outi.tahvonen@hamk.fi

Tiedot

Päivämäärä:
14.05.2020
Aika:
14.00 - 14.40

Tapahtumapaikka

verkossa

Järjestäjä

HAMK

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU