Avoin TKI-toiminta ja opetus

Hämeen ammattikorkeakoulu

AJANKOHTAISTA

Ajankohtaiset koulutukset

Avoimen tki-toiminnan koulutustarjonnan keväällä 2019 löydät tästä.

Lisäksi Hamkin kirjasto järjestää useita tiedonhankintaan liittyviä avoimia koulutuksia myös tki-toimijoiden työn tueksi. Kirjaston kevään 2019 koulutustarjontaan voit tutustua tästä.

 

Esimerkkejä koulutusaiheista

Ota haltuun avoin tki-toiminta kutsumalla asiantuntijamme tutkimusryhmäsi tapaamiseen. Räätälöimme koulutuksia tarpeesi mukaan muun muassa seuraavista aiheista:

 • Avoin julkaiseminen

Tutustutaan avoimen julkaisemisen (open access) vaihtoehtoihin Hamkissa. Esitellään OA-lehtien hakusivustoja (esim. DOAJ, Julkaisufoorumi). Käydään läpi tiiviisti rinnakkaistallentamisen käytännöt Hamkissa.

 • Aineistonhallinta ja DMPTuuli

Mitä aineistonhallinnalla tarkoitetaan ja miksi se on tärkeää? Käydään läpi aineistonhallinnan perusteet. DMPTuuli-ohjelma tutkimusaineistonhallintasuunnitelman laatimiseen. Käydään läpi perustoiminnot DMPTuuli-työkalusta, joka ohjaa tutkijaa aineistonhallintasuunnitelman laatimisessa rahoittajan ja tutkimusorganisaation ohjeiden mukaisesti.

 • Suunnittele ja raportoi julkaisusi

Miksi julkaisuista on tärkeää ilmoittaa? Mitkä julkaisut sopivat julkaisutiedonkeruuseen ja mitkä eivät? Käydään läpi julkaisusuunnitelman tekemistä, julkaisutiedonkeruun periaatteita sekä julkaisun tietojen lähettämistä kirjastolle.

 • Tutkimusdatan avaaminen

Mitä hyötyä tutkimusdatan avaamisesta on? Mitä on huomioitava tutkimusdataa avattaessa? Käydään läpi tutkimusdata-arkistoja (esim. IDA, Aila) ja tutustutaan CreativeCommons-lisensseihin.

 

TUKEA JA NEUVONTAA

Hyödynnä avoimuuden tukipalvelut!

Avoimuuden tukipalvelut helpottavat tutkimustyön tekemistä ja säästävät aikaa tutkimukselle. Palveluita tarjotaan HAMKin ServiceDeskissä sekä TKI-toimijoita lähellä olevissa lähipalveluissa. Palveluita kehitetään jatkuvasti asiakkaiden tarpeet huomioiden.

Avoimuuden tukipalvelut HAMKissa kattavat muun muassa julkaisemisen tuen, julkaisutiedonkeruun, julkaisujen rinnakkaistallentamisen, tutkimusdatan elinkaaren hallinnan ja aineistonhallintasuunnittelun tuen, hankeviestinnän suunnittelun tuen sekä avoimuuden edistämisen koko organisaation tasolla. Avoimuuden tukipalvelut tuotetaan HAMKissa moniammatillisesti avoimen TKI-tuen tiimin toimesta.

Avoimen TKI-tuen tiimin löydät:

kirjasto.tki-tuki@hamk.fi

Service Desk: TKI-tuki

Avoimen TKI-tuen tiimi: Anna Mikkonen, Katja Laitila, Nina Hynnä, Leenakaija Lehto, Toni Pulliainen, Elina Wathén ja Jaana Lamberg.

 

Avoimuuden asialla

Ihmisiä koneiden ääressä
 • Kuka omistaa TKI-aineistot?LUE LISÄÄ

  TKI-hankkeissa syntyy monenlaisia aineistoja, mutta aineistojen omistajuuteen ei ole olemassa yksiselitteisiä sääntöjä. Kenelle kuuluvat oikeudet TKI-hankkeissa syntyviin […]

 • Kirjastotädistä avoimuuden mentoriksiLUE LISÄÄ

  Tutkimus- ja tiedemaailmaa viime vuosina ravistellut avoimen tieteen ja tutkimuksen esiinmarssi on tuonut suuria muutoksia myös perinteiseen kirjasto- ja tietopalveluammattilaisen […]

 • Avoin julkaiseminenLUE LISÄÄ

  Avoin eli open access (OA) -julkaiseminen tarkoittaa sitä, että julkaisu on verkossa avoimesti luettavissa ilman maksuja tai muita rajoitteita. Avoin julkaiseminen on hyödyllistä, […]

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU