Hyppää sisältöön
Home Kirjanpitoala on radikaalissa murroksessa – “Tulevaisuuden työtä pitää opettaa nyt”

Kirjanpitoala on radikaalissa murroksessa – “Tulevaisuuden työtä pitää opettaa nyt”

Tekoäly kieputtaa myös kirjanpitoalan kuvioita uusiksi. Taloushallintoalan toimija Rantalaisen ja HAMKin suorastaan symbioottinen yhteistyö vie opiskelijoita aikaan, jossa heidän tuleekin olla.

Rantalaisella sanotaan osuvasti, että tulevaisuus on tiedossa.

“Kyse ei ole ainoastaan siitä, mitä jo tiedetään, vaan siitä kuinka tieto voidaan muuttaa liiketoiminnalliseksi eduksi”, sanoo Rantalaisen palvelutuotannosta vastaava Arto Hiltunen, joka toimii lisäksi HAMKin työelämäasiantuntijana liiketalouden alan näkökulmasta.

“Liiketalouden koulutuksessa pitää huomioida, että työelämän odotukset ovat nykyään hyvin erilaiset. Substanssia tarvitaan, mutta sen rinnalla korostuvat sosiaaliset taidot ja viestintä sekä kyky etsiä, käsitellä ja hyödyntää tietoa.”

Hiltunen näkee, että tekoäly tulee ravistelemaan lähivuosina alaa entisestään ja vaikuttamaan toimenkuviin voimakkaasti.

“Tekoäly muuttaa työn sisältöä radikaalisti, kun ostolaskujen käsittely pääsääntöisesti automatisoituu. Asiakkaille tehtävä raportointi reaaliaikaistuu ja tulevaisuudessa verottajan transaktiopohjainen arvonlisävero poistaa siihen aiemmin liittyneet kiireet. Työn arvo asiakkaalle täytyy tuottaa muun kuin perinteisen debetin ja kreditin kautta”

Rantalainen ja HAMK tekevät laajaa yhteistyötä, johon esimerkiksi harjoittelujen ja opinnäytetöiden lisäksi kuuluu liiketalouden opintokokonaisuuden ja sen eri osien kehittäminen. Rantalainen myös auditoi koulutusta säännöllisesti.

“Tulevaisuuden työelämätaitoja pitää opettaa nyt. Koen HAMKin suhtautuvan myönteisesti työelämälähtöisiin kehitysehdotuksiin, vaikka ne haastavat perinteisen opetuksen”, Hiltunen toteaa.

Viimeisimpänä suurena uudistuksena liiketalouden koulutukseen kehitettiin kokonaan uusi palkkahallinnon moduuli. Se sai alkunsa erään HAMKin opettajan vietettyä TET-jaksonsa Rantalaisella ja tämän todettua, että koulutusohjelma kaipaisi tältä osin päivitystä.

Hiltunen toteaa vastavuoroisen kumppanuuden hyödyttävän kaikkia osapuolia.

“Tästä hyötyvät niin Rantalainen työnantajana, HAMK oppilaitoksena, opiskelijat tekijöinä ja koko Kanta-Hämeen alue, unohtamatta laajemmassa kuvassa myös tulevaisuuden työelämää.”

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Maailman parastajat -kumppanit

Me HAMKissa teemme vuosittain yhteistyötä noin tuhannen yrityksen ja organisaation kanssa. Maailman parastajat -kumppaneiden kanssa rakennamme tulevaisuutta sitoutuneesti ja pitkäjänteisesti.

Logo: Kumppanina Maailman parastajat HAMK