International Friendship -ohjelma - Hämeen ammattikorkeakoulu
International Friendship -ohjelma
Ystäväperhetoiminta
Iloisia opiskelijoita

International Friendship -ohjelma

HAMK International Friendship -ohjelma yhdistää HAMKin kansainväliset opiskelijat ja paikalliset asukkaat!

Haluatko uuden kansainvälisen ystävän? Haluatko oppia lisää kieltä tai kulttuuria? Tai haluaisitko mentoroida kansainvälistä opiskelijaa arjen toiminnossa tai vaikka liiketoiminnan näkökulmista? – Liity mukaan, tämä ohjelma on Sinulle!

HAMKissa opiskelee ulkomaalaisia opiskelijoita, jotka kaipaavat paikallisia ystäviä. Kansainvälinen ystävätoiminta antaa opiskelijoille mahdollisuuden tutustua tavalliseen suomalaiseen arkeen, kulttuuriin sekä paikallisiin tapoihin ja täten kasvattaa omaa tukiverostoaan Suomessa. Ystäviksi osallistuville ohjelma antaa mahdollisuuden saada uusia kansainvälisiä ystäviä, joiden kautta voi tutustua uusiin kulttuureihin, harjoitella kieltä tai vaikka keskustella ammatillisista asioista.

Toiminta on vapaaehtoista ja avointa kaikille 18 vuotta täyttäneille henkilöille. Mukaan voit tulla yksin, kaverin kanssa, suomalaisena opiskelijana, perheenä tai yritysedustajana/yrittäjänä. Kohtalainen englannin kielen taito ja halu yhdessä toimimiseen kansainvälisen ystävän kanssa riittää pääsemään alkuun. Yhteinen tekeminen voi olla mitä tahansa kahvihetkistä yhteiseen harrastamiseen, kokkailuun, lenkillä käyntiin, kielen harjoitteluun, museovierailuun tai vaikka yritysvierailuun ja ammatilliseen keskusteluun. Toiminnasta päätätte yhdessä kansainvälisen opiskelijaystävän kanssa. Toimintaan ei kuulu taloudellisia velvoitteita, lähtökohtaisesti jokainen vastaa itse omista kuluistaan ja vakuutuksistaan sekä päättää omasta budjetistaan. Huomioi että opiskelijaystävää ei saa käyttää työvoimana (esim. lastenvahtina), ellei siitä sovita yhteisesti ja kirjallisesti.

Tämän vuoden ohjelma on jo käynnissä, seuraavaa ohjelma käynnistyy syksyllä 2023. 

Ilmoittautumisajan päätyttyä HAMKin henkilökunta yhdistää ohjelmaan mukaan ilmoittautuneet kansainväliset opiskelijat ja ystäväksi ilmoittautuneet.  Pyrimme huomioimaan osallistujien ilmoittautumisessa ilmoitetut toiveet parhaamme mukaan. Tämän jälkeen järjestetään ensimmäinen tapaaminen kampuksella, jossa ystäväohjelmaan osallistuvat sopivat keskenään, miten he aikovat tavata jatkossa sekä vaihtavat yhteystietoja.

Jos ilmenee kysymyksiä tai ongelmia, käänny HAMKin henkilökunnan puoleen ystäväohjelmasta vastaavien HAMKin kampusvastaavien puoleen. Ohjelman perusperiaatteisiin kuuluu huomioida molempien osapuolien hyvinvointi, turvallisuus ja kulttuurierot kaikessa toiminnassa.  Tulemme keräämään osallistujilta palautetta, tämä auttaa meitä kehittämään ja parantamaan kansainvälistä ystävyysohjelmaa.

Muutama sana kulttuurieroista

Opiskelijat tulevat eri kulttuureista, joten on hyvä huomioida, että pienillä asioilla voi olla erilaisia painoarvoja sekä merkityksiä eri kulttuureissa ja tästä johtuen jossain tilanteissa nämä saattavat aiheuttaa väärinkäsityksiä tai hämmennystä. Tällaisissa tilanteissa kannattaa aina pyrkiä keskustelemaan asiasta, jotta asiat eivät jää mietityttämään ja jatkossa osaa huomioida toisen näkökulmia paremmin.

Jos haluat valmistaa ruokaa ystävällesi, varmistathan etukäteen mahdolliset allergiat, ruokavaliot sekä vakaumukset.

Me suomalaiset olemme ylpeitä saunakulttuuristamme, mutta muista kuitenkin, että ulkomaalaiselle saunominen voi olla vieras asia. Jos haluat tarjota saunaelämyksen ystävällesi, kannattaa keskustella asiasta etukäteen.

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU