Ystäväperhetoiminta - Hämeen ammattikorkeakoulu
Ystäväperhetoiminta
Hämeen ammattikorkeakoulu
Iloisia opiskelijoita

Ystäväperhetoiminta

Ystäväperhetoiminta – kulttuurien kohtaamisia

HAMKin ystäväperhetoiminnassa ulkomaalaiset opiskelijat tutustuvat suomalaiseen arkielämään paikallisten perheiden kanssa.

HAMKissa järjestetään ystäväperhetoimintaa syksyllä opintonsa aloittaville ulkomaalaisille opiskelijoille Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Valkeakoskella sekä tammikuussa 2020 aloittaville ulkomaalaisille opiskelijoille Forssassa. Ystäväperhetoiminnan tarkoituksena on paikallisten perheiden avulla tutustuttaa opiskelijat suomalaiseen kulttuuriin, kieleen ja elämäntapaan paikallisten ystävien kautta. Toiminta voi olla esimerkiksi osallistumista normaaliin perhearkeen, yhteistä harrastustoimintaa, ruoanlaittoa, ulkoilua tai vaikkapa elokuvien katsomista.

Ystäväperheellä on toiminnan myötä mahdollisuus tutustua opiskelijan omaan kulttuuriin. Yhteinen kommunikointikieli on yleensä englanti, mutta se voi kielitaidon mukaan olla myös jokin muu vieras kieli (esim. ranska, espanja, venäjä, kiina). Opiskelijan suomenkielen oppimisen kannalta oleellista on myös suomenkielen puhuminen.

Ystäväperhetoiminta on vapaaehtoista, ja opiskelijat ja perheet voivat itse päättää miten, missä ja milloin tapaavat. Toiminta kestää lukuvuoden ajan, mutta perheet ja opiskelijat voivat halutessaan jatkaa yhteydenpitoa tämän jälkeenkin. Osa osallistuvista opiskelijoista on tutkinto-opiskelijoita eli he viettävät Suomessa koko tutkinnon ajan eli noin neljä vuotta, ja osa opiskelijoista on vaihto-opiskelijoita, jotka viettävät Suomessa 3-12 kk opiskeluvaihdon kestosta riippuen.

Tule mukaan ystäväperheeksi

Jos haluat tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin, kehittää ja ylläpitää kielitaitoasi sekä olla ystävänä ulkomaalaiselle opiskelijalle, tule mukaan ystäväperhetoimintaan. Ystävänä voi olla perhe, sinkku, pariskunta, eläkeläispariskunta, yksinhuoltaja – kaikki voivat toimia ystävänä.

Hakuaika alkuvuodesta 2020 käynnistyvään toimintaan Forssassa käynnistyy vuodenvaihteessa. Tammikuun aloitusryhmän toiminta käynnistyy helmi-maaliskuussa ja kestää koko vuoden ajan (perhe ja opiskelija voi ohjelman päättymisen jälkeenkin jatkaa tapaamista, jos molemmat osapuolet niin haluavat).

Ystäväperheeksi Forssan seudun toimintaan voit ilmoittautua tällä sivustolla vuodenvaihteessa julkaistavan linkin kautta.

Hakijoihin ollaan yhteydessä ilmoittautumisajan päätyttyä sähköpostitse.

Hakuaika syksyllä 2019 käynnistyvään toimintaan on päättynyt (jos haluat ilmoittautua mukaan tämän jälkeen, ole yhteydessä suoraan sähköpostilla/puhelimitse). Uusi toimintakausi alkaa taas syksyllä 2020 ja ilmoittautumisaika ystäväperheeksi on elo-syyskuussa 2020. Tarkemmat ohjeet päivitetään tälle sivulle kevään 2020 aikana.

Tervetuloa mukaan!

Ystäväperhetoiminnan säännöt:

  1. Ystäväperhetoiminnan tavoitteena on edistää kansainvälisyyttä ja lisätä tietoa eri kulttuureista sekä opiskelijoiden että perheiden keskuudessa.
  2. Ystäväperhetoiminta on vapaaehtoista, ja opiskelijat ja perheet voivat itse päättää miten, missä ja milloin tapaavat.
  3. Perhe ja opiskelija esitellään toisilleen antamalla molemmille toistensa yhteystiedot. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään HAMKin toimesta: kaikki opiskelijat ja perheet tapaavat toisensa HAMKin järjestämässä tilaisuudessa. Tämän jälkeen opiskelijat ja perheet voivat tavata sopimallaan tavalla.
  4. Perheellä ei ole taloudellisia velvoitteita opiskelijan suuntaan; opinnot, asuminen ja muut kulut ovat opiskelijan itse rahoittamia ja järjestämiä.
  5. Perhe ei saa hyödyntää opiskelijaa työvoimana (esim. lastenhoitajana) ellei asiasta erikseen osapuolten välillä kirjallisesti sovita.
  6. Kaikkien osapuolten hyvinvointi, turvallisuus ja kulttuuriset erilaisuudet tulee ottaa kaikessa toiminnassa huomioon.
  7. Jos jotain kysyttävää tai ongelmia ilmaantuu, opiskelija ja perhe ottavat yhteyttä HAMKin yhteyshenkilöön.
  8. Opiskelijoilta ja perheiltä kerätään palautetta toiminnasta – tämä auttaa toiminnan kehittämisessä.

Lisää tietoa ystäväperhetoiminnasta

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU