Lean-koulutus yhdistää työn ja tekijän - Hämeen ammattikorkeakoulu
Lean-koulutus yhdistää työn ja tekijän

Lean-koulutus yhdistää työn ja tekijän

24.05.2022 09:08

HAMK toteuttaa LEAN-asiantuntija -työvoimakoulutuksen, jossa opiskellaan Lean-menetelmiä ja kehitetään yhteistyöyritysten toimintaa käytännönläheisiä projektitöitä tekemällä. Hakuaika koulutukseen on käynnissä ja koulutus alkaa lokakuussa 2022. Yhteistyöstä kiinnostuneet yritykset ja organisaatiot voivat ottaa yhteyttä koulutuksen yhteyshenkilöihin HAMKissa.

 
Array

LEAN-asiantuntijakoulutuksessa opitaan Lean-johtamisfilosofian perusteita ja erityisesti Lean SixSigmaan perustuvaa kehittämistyötä. Koulutus antaa opiskelijalle kattavat tiedot ja taidot toimia Lean-osaajana organisaation laatu-, kehittämis- ja tuotannonjohtotehtävissä useilla eri toimialoilla, kuten valmistava teollisuus, palvelusektori, julkishallinto sekä sosiaali- ja terveysala. Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä ja se on hyväksiluettavissa amk-opinnoissa. Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta ja koulutuksen ajalta maksetaan työttömyysetuutta sekä kulukorvausta. 

Kohderyhmä

Koulutukseen voivat hakea kaupallisen, teknisen tai muun soveltuvan koulutusalan korkeakoulu-, ammattikorkeakoulu- tai opistotutkinnon suorittaneet henkilöt. Aiempaa Lean-osaamista ei edellytetä. Koulutus on tarkoitettu työttömille ja työttömyysuhan alaisille TE-palvelujen asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa TE-palvelujen järjestelmässä. Koulutukseen on mahdollista hakea asuinpaikkakunnasta riippumatta, mutta koulutukseen sisältyy lähiopetusta, joka toteutetaan Tampereella.

Sisältö

Koulutus noudattaa American Society of Qualityn (ASQ) Lean Leader -koulutussisältöjä. Lean-aiheisesta opetuksesta vastaavat kokeneet kouluttajat, joilla on Lean SixSigma -menetelmäosaamista.

Koulutuksessa opiskellaan muun muassa seuraavia aiheita:

 • Lean-johtamisfilosofian perusteet
 • Value Stream Mapping (VSM) eli arvovirtakuvaus
 • Prosessin virtaus ja tasapainotus
 • Lean-ongelmanratkaisutyökalut
 • Lean-mittarit, tuottavuuden jatkuva parantaminen
 • Organisaation sitouttaminen, johtamisen perusteet
 • 5S-menetelmä
 • Statistical Process Control (SPC) eli tilastollinen prosessin ohjaus
 • Kestävän kehityksen näkökulma organisaatioiden kehittämistoiminnassa
 • Lean-kehittämisprojekti
 • Lisäksi mm. työnhakuun, tuotteistamiseen ja viestintään liittyviä teemoja

Toteutus

Koulutus toteutetaan ajalla 26.10.2022-25.4.2023 ja lomajakso on 23.12.2022-1.1.2023. Koulutukseen sisältyy monimuoto-opintoja sekä työssäoppimisjaksoja. Koulutuksen aikana on yhteensä 40 lähiopetuspäivää Tampereella. Työssäoppimisjaksoilla toteutetaan Lean-menetelmiä soveltamalla kehittämisprojekti yritykseen tai soveltuvaan organisaatioon. Teoria- ja työssäoppimisjaksot vuorottelevat koulutuksen aikana ja opiskelijan osaaminen syvenee vaiheittain koulutuksen edetessä. Projektityön toteuttaminen liittyy kiinteästi koulutuksen toteutustapaan, sillä LEAN-asiantuntijakoulutus on myös yrityksen kehittämiskoulutus. Koulutuksen on HAMKilta tilannut Pirkanmaan ELY-keskus.

HAMK tukee ja ohjaa opiskelijoita yhteistyöorganisaatioiden löytymisessä, sillä koulutuksen rakenteen ja toteutuksen kannalta on tärkeää, että työssäoppimispaikat ovat tiedossa jo koulutuksen alkuvaiheessa. Koulutukseen hakeutuessa opiskelijan olisi hyvä jo valmiiksi miettiä ja kartoittaa itseä kiinnostavia yrityksiä ja organisaatioita. Ennen koulutuksen alkua HAMK käy läpi ja hyväksyy mukaan tulevat organisaatiot ja kehittämistyöt.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma HOPS, jonka toteutumista seurataan koulutuksen aikana. Opiskelijat saavat opintojen ja kehittämisprojektien etenemiseen jatkuvaa tukea ja ohjausta koulutuksen aikana. Tavoitteena on, että koulutuksen päätteeksi opiskelijat työllistyvät joko työssäoppimispaikkoihin tai muihin organisaatioihin.

Lataa koulutuksen esite tästä

Infotilaisuus

Koulutuksen infotilaisuus järjestettiin Teams-etäyhteydellä 1.9.2022. Voit tilata infotilaisuuden materiaalin sähköpostilla koulutussuunnittelijalta osoitteesta heini.liminka@hamk.fi.

Näin haet koulutukseen

Hakuaika koulutukseen on käynnissä ja se jatkuu 3.10.2022 saakka. Tässä koulutuksessa opiskelijavalintoihin liittyviä haastatteluja tehdään jo hakuaikana, joten kannattaa hakea pian!

Hakuohjeet:

1.) Lähetä ansioluettelosi eli CV:si HAMKiin sähköpostitse osoitteella heini.liminka@hamk.fi. Osaamisprofiiliasi voidaan esitellä ansioluettelosi tietojen perusteella koulutuksen yhteistyöyrityksille.

2.) Täytä hakemus koulutukseen TE-palveluiden Oma asiointi -palvelussa. Koulutuksen koulutusnumero TE-palveluiden järjestelmässä on 706851. Painamalla TÄSTÄ pääset oikean työvoimakoulutuksen sivulle. Sivulla ovat tarkemmat hakuohjeet ja sivun alareunassa on linkki hakulomakkeelle. Voit myös seurata hakemuksesi tilannetta ja tarkistaa valintatietosi TE-palvelujen Oma asiointi -palvelussa. 

Tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja sen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saat TE-palvelujen koulutusneuvonnasta.  

Lisätietoja 

Koulutussuunnittelija Heini Liminka, puh. 050 346 2497, heini.liminka@hamk.fi

Asiakkuuspäällikkö Siri Pekuri, puh. 040 843 1282, siri.pekuri@hamk.fi

 

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU