Hyppää sisältöön
Kaksi miestä ja yksi nainen istuvat nurmikolla ja katsovat tietokonetta hymyillen.
Home Opiskelijan sivut Opintojen suunnittelu

Opintojen suunnittelu

Opintojen suunnittelun lähtökohtana on aina opiskelemasi tutkinnon osaamistavoitteet.
Löydät ne oman aloitusryhmäsi opetussuunnitelmasta (OPSista) ja tarkemmat kuvaukset moduuleista, jotka muodostavat koko tutkinnon.

Opinto-opas

Opinto-oppaasta näet koko HAMKin opintotarjonnan.

Moduulikartat

Moduulikartasta voit tarkistaa opintojesi suunnitellun ajoituksen.

Lukujärjestykset

Lukkarit -palvelusta näet oman lukujärjestyksesi.

Opiskeluoikeus

Opiskelijana saat opiskeluoikeuden, kun otat opiskelupaikan vastaan ja ilmoittaudut läsnä- tai poissaolevaksi lukuvuodelle.

AMK-tutkintoon johtavat opinnot on suunniteltu suoritettavaksi 3,5 vuodessa (210 op) tai 4 vuodessa (240 op). Tämän jälkeen sinulla on oikeus opiskella vielä yksi ylimääräinen vuosi.

Ylempään AMK -tutkintoon johtavat opinnot on suunniteltu suoritettavaksi 2 vuodessa (60 op) tai 2,5 vuodessa (90 op). Tämän jälkeen sinulla on oikeus opiskella vielä yksi ylimääräinen lukukausi.

Tutkinnon laajuus ja opiskeluoikeusaika

240 op – 5 vuotta
210 op – 4,5 vuotta
90 op – 3 vuotta
60 op – 2,5 vuotta

Jos et ole ilmoittautunut lukuvuodelle ilmoittautumisaikana, menetät opiskeluoikeutesi. Saadaksesi opiskeluoikeuden takaisin sinun tulee hakea opiskeluoikeuden palauttamista (kts. lisätiedot alta).

Jos et ole suorittanut opintojasi loppuun opiskeluoikeusaikana, ammattikorkeakoulu voi myöntää sinulle harkinnanvaraista lisäaikaa opintojesi loppuun saattamiseksi. Lisäaika voidaan myöntää erityisistä syistä pääsääntöisesti vain kerran ja enintään yhdeksi vuodeksi. Lisäaikaa pitää hakea ennen kuin opiskeluoikeusaikasi päättyy.

Lisäajan hakeminen

Olethan ensin yhteydessä koulutuksesi opinto-ohjaajaan. Saat sähköpostiisi linkin lisäajan hakemiseksi, kun opiskeluoikeusaikasi on päättymässä. Lisäaikaa voi hakea ajalla 1.5.–31.7. sekä 1.11.–31.12.

Hakemuksen käsittelymaksu

Hakemuksen käsittelystä peritään 50 euron maksu hakemuksen yhteydessä. Käsittelymaksu perustuu valtioneuvoston asetukseen 1440/2014, 3§.

Jos et valmistu lisäajalla, voit jatkaa tutkinnosta puuttuvia opintoja avoimessa AMKissa. Voit myös hakea uudelleen opiskeluoikeutta (ks. Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus)

Entinen HAMKin opiskelija, joka on aloittanut opintonsa 1.8.2015 tai sen jälkeen eikä ole saanut tutkintoaan valmiiksi opiskeluoikeusaikana eikä harkinnanvaraisella lisäajalla, voi hakea uudelleen opiskeluoikeutta tutkinnon loppuun saattamiseksi. Opiskeluoikeus myönnetään vain kerran, eikä sille voi hakea lisäaikaa. Opiskeluoikeutta haetaan HAMKin erillishaussa kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella Opintopolku.fi-palvelussa. Uudelleen myönnettävää opiskeluoikeutta voi hakea HAMKin entinen opiskelija, jonka opiskeluoikeus on päättänyt.

Kenelle opiskeluoikeus voidaan myöntää?

 • Olet HAMKin entinen opiskelija ja olet aloittanut opintosi 1.8.2015 tai sen jälkeen,
 • sinulla on opintoja on jäljellä enintään 60 opintopistettä (AMK-tutkinnot) tai 30 opintopistettä (ylemmät AMK -tutkinnot) ja
 • opintosi voidaan hyväksilukea tutkintoon ja tutkinto on mahdollista suorittaa loppuun HAMKissa.

Jos et saa tutkintoasi valmiiksi sinulle uudelleen myönnetyn opiskeluoikeuden aikana, voit siirtyä avoimeen AMKiin suorittamaan tutkinnostasi puuttuvat opinnot.

Jos opintoja puuttuu enemmän kuin 60 (AMK-tutkinnot) tai 30 (ylemmät AMK -tutkinnot) opintopistettä, voit opiskella ensin avoimessa AMKissa ja hakea myöhemmin opiskeluoikeutta (ks. kohta: HAMKin tutkinto-opiskelijan opiskelu avoimessa AMKissa opiskeluoikeusajan päättymisen jälkeen).

Jos olet aloittanut opintosi HAMKissa ennen 1.8.2015 tai olet opiskellut toisessa korkeakoulussa ja sinulla on vaadittu määrä opintopisteitä, voit hakea opiskelijaksi HAMKin erillishaussa kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella Opintopolku.fi-palvelussa.

Hakeminen ja aikataulu

Varaa aika koulutuksen opinto-ohjaajalta ja selvitä hänen kanssaan puuttuvien opintojesi tilanne.

Hakeminen Opintopolku.fi-palvelussa 
1. Valitse listasta koulutus
2. Katso hakukohteen tiedot kohdasta Erillishaku: Haku kesken jääneen korkeakoulutukinnon perusteella
3. Täytä hakulomake

Syksyn hakuaika 1.8.-30.11.
Kevään hakuaika 1.12.-31.5.

Hakemuksen käsittelymaksu

Hakemuksen käsittelystä peritään 50 euron maksu. Maksulinkki löytyy hakulomakkeelta. Käsittelymaksu perustuu valtioneuvoston asetukseen 1440/2014, 3§.  SIIRRY MAKSAMAAN KÄSITTELYMAKSU

Jos opiskeluoikeutesi on päättynyt Hämeen ammattikorkeakoulussa, voit ilmoittautua avoimen amkin opiskelijaksi. Tarkista ensin, voitko hakea uudelleen myönnettävää opiskeluoikeutta (ks. Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus).

Opintomaksuvaihtoehdot:

 • 250 €/yksi lukukausi (eli 1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.)
 • 400 €/yksi lukuvuosi (eli 1.8.-31.7. tai 1.1.-31.12.)
 • Voit myös voi valita maksutavaksi 15€/opintopiste, jos se on edullisempi kuin aikaperusteinen maksu (maksu on voimassa yhden lukukauden).

Aikaan perustuvat maksutavat eivät ole sidottuja suoritettavaan opintopistemäärään. Opintomaksut laskutetaan opintoihin ilmoittautumisen jälkeen.

Ilmoittautuminen

 1. Sovi avoimessa suoritettavista opinnoista oman tutkintosi opinto-ohjaajan kanssa
 2. Avaa ilmoittautumislomake
 3. Tunnistaudu
  • Tunnistautuminen tapahtuu Suomi.fi -palvelun kautta käyttämällä joko verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.
  • Jos Suomi.fi -tunnistautumisen kanssa on ongelmaa, suosittelemme tyhjentämään välimuistin tai käyttämään selaimen yksityistä tilaa (incognito).
  • Vain poikkeustapauksessa, eli jos sinulla ei ole mitään Suomi.fi-palveluun sopivaa tunnistautumismenetelmää käytössäsi tai tunnistautuminen ei onnistu selaimen välimuistin tyhjentämisen jälkeen tai incognito-tilaa käyttämällä, voit valita vaihtoehtoisen ilmoittautumislomakkeen ja ohittaa tunnistautumisen.
 4. Täytä ilmoittautumislomake
  • Valitse ilmoittautumisen kohteeksi “Olen HAMKin entinen tutkinto-opiskelija
  • Valitse haluamasi maksutapa
  • Kerro, mitä opintoja suoritat avoimessa amkissa tai liitä liite, jossa ne on lueteltu (nämä on sovittava oman tutkintosi opinto-ohjaajan kanssa etukäteen)
  • Täydennä ilmoittautujan tiedot (tunnistautuminen täydentää osan tiedoista)
 5. Tallenna lomake – saat vahvistuksen ilmoittautumislomakkeen lähettämisestä sähköpostitse

Kun ilmoittautumisesi on vastaanotettu, saat vielä lisäohjeita sähköpostitse. Huomaathan, että avoimen AMKin opiskelijana saat uuden opiskelijanumeron etkä pääse enää aiempien tutkinto-opintojesi Pakki-näkymään.

Lisätietoja käytänteistä saat koulutuksesi opintojen ohjaajalta.

Ilmoittaudu lukuvuodelle ja opintoihin

Opiskelijana sinun tulee ilmoittautua joka vuosi lukuvuodelle läsnä- tai poissaolevaksi sekä huolehtia myös opintoihin ilmoittautumisesta.

Opiskelijan on joka lukuvuosi (1.8.-31.7. välinen aika) ilmoittauduttava läsnäolevaksi tai poissaolevaksi. (Ilmoittautumisohje uudelle opiskelijalle on uuden opiskelijan sivulla.)

 • Ilmoittautuminen tehdään koko lukuvuodelle 1.5. – 31.7. välisenä aikana opiskelijan työpöydällä Pakissa
  • Valitse etusivun ylävalikosta OPINNOT -> Lukuvuosi-ilmoittautuminen (Ohje)
  • Ilmoittaudu läsnäolevaksi tai poissaolevaksi 
 • Muutoksen ilmoittautumiseen seuraavan kevätlukukauden osalta voi tehdä vielä 31.12. mennessä.

Kesken opintojen poissaolevaksi ilmoittautuvan opiskelijan tulee ottaa huomioon HAMKissa tapahtuvat opintojen tarjonnan vuosittaiset vaihtelut ja niiden mahdolliset vaikutukset henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Kaikki koulutukset eivät ala joka vuosi ja koulutuksia voidaan lakkauttaa.

Opiskelijan tulee ilmoittautua erikseen jokaiselle opinnolle, jonka haluaa suorittaa, esim. moduulin opintojaksoille. Opettaja ei voi antaa arvosanaa opiskelijalle, joka ei ole ilmoittautunut.

Opiskelijat ilmoittautuvat opinnoille Pakin tai Tuudon kautta.

Ensimmäisen lukuvuoden jälkeen voit ilmoittautua poissaolevaksi enintään yhden lukuvuoden ajaksi. Poissaoloa ei tällöin lasketa opintojen enimmäisaikaan. Opintojen suorittamisaikaan ei lasketa myöskään opintojen aikaista poissaoloa, joka johtuu asevelvollisuuden, siviilipalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamisesta tai lapsen syntymän tai adoption yhteydessä pidettävästä vanhempainvapaasta (lakisääteiset syyt).

 • Tee ensin Pakissa ilmoittautuminen poissaolevaksi. Jos poissaolollesi on lakisääteinen syy, toimita ilmoittautumisen jälkeen, ennen ilmoittautumisajan päättymistä, todistus lakisääteisen poissaolon syystä HAMKn opiskelijapalveluihin Lähetä dokumentti tällä linkillä
  • Todistus lakisääteisestä poissaolosta tulee toimittaa kevätlukukauden osalta 31.12. mennessä ja syyslukukauden osalta 31.7. mennessä. 
  • Asiakirja/todistus tulee olla voimassa 1.8. tai 1.1. alkavalla lukukaudella 
  • Linkki on aktiivinen vain lukuvuosi-ilmoittautumisaikana 1.5.-31.7. ja kevätlukukauden ilmoittautumisen muutoksia varten  1.10.-31.12.

Poissaolevaksi ilmoittautunut opiskelija ei voi

 • osallistua HAMKin järjestämään opetukseen
 • suorittaa opintoja tai saada merkintöjä opintosuoritusrekisteriin
 • valmistua/saada tutkintoa
 • saada opintotukea tai päivittäistä tuettua ateriaa
 • saada muita opiskelijaetuuksia (esim. matka-alennukset)

Jos olet unohtanut ilmoittautua ilmoittautumisaikana, voit hakea opiskeluoikeuden palauttamista. Pyydä ohjeet opiskelijapalveluista,  [email protected]. Opiskeluoikeus voidaan palauttaa, jos sinulla on opiskeluoikeusaikaa jäljellä. Hakemuksen käsittelystä peritään 50 euron maksu.

Kun suunnittelet opintojasi, tarvitset tietoa

Oman koulutuksesi
opetussuunnitelmasta eli OPSista:

Opinto-oppaassa voit selata 

 • HAMKin koulutusten opetussuunnitelmia, joissa on kuvattu kunkin koulutuksen tavoitteet ja sisältö 
 • HAMKin opintotarjontaa

Voit vaihtaa opinto-oppaan kielen suomi – englanti sivun oikeassa ylälaidassa olevalla painikkeella.

Opetussuunnitelmien (ops) hakuohje: 

Opetussuunnitelmat on ryhmitelty opintojen aloittamisvuoden mukaan. Tammikuussa alkavien ryhmien opsit ovat edellisenä syksynä alkaneen lukuvuoden opetussuunnitelmissa. Löydät tarkemman kuvauksen koulutuksen opsista i-kirjaimen takaa. Opsin rakenteessa näkyy opintojen ajoittuminen eri lukuvuosille. 

Klikkaamalla opinnon nimi -riviä, näet myös julkaistun toteutussuunnitelman.

Jos tarvitset opetussuunnitelmasta tulosteen tai et löydä etsimääsi opetussuunnitelmaa, ota yhteyttä [email protected] ja kerro, minkä koulutuksen ja aloitusryhmän opetussuunnitelmasta on kyse.

HAMKin lukuvuosittain tarjolla olevat moduulit näet myös moduulikartoista.

Opintotarjonnan hakuohje:

Voit tutustua opintotarjontaan rajaamalla hakua haluamillasi hakuehdoilla. Voit rajata hakua esimerkiksi opetuskielellä, koulutusalalla, koulutuksella, ryhmällä tai luokittelulla. Jos haluat poistaa valitsemasi hakuehdon, valitse sarakkeesta ylimmäisenä oleva tyhjä vaihtoehto. Voit poistaa valinnat ja aloittaa haun rajaamisen kokonaan uudelleen palaamalla edelliselle sivulle ja tulemalla takaisin haku -näkymään.

Opinto-oppaan etusivulta löytyy pikahakuina:

 • avoimen AMKin, vapaasti valittavia ja verkko-opintojaksoja
 • englanninkielisiä opintojaksoja
 • vaihto-opiskelijoille sopivia opintojaksoja
 • toteutuksilla käytettävät oppimateriaalit

Kaikkia hakutuloksia voi järjestellä otsikkorivillä.

Valitsemalla hakutuloksista haluamasi opinnon, pääset tutustumaan tarkemmin opinnon toteutustietoihin. Toteutussuunnitelmassa kerrottu ilmoittautumisaika koskee HAMKin tutkinto-opiskelijan ilmoittautumista Pakissa: https://pakki.hamk.fi.

Vapaasanahaku: 

Haku on merkkijonohaku. Voit hakea esimerkiksi hakuehdolla “metsätal” ja haku palauttaa tuloksia, joissa on sana “metsätalous”, “metsätalouden”, “metsätaloutta” ja “metsätalousinsinööreille”.  Vapaasanahaussa ei voi käyttää esim. erikois- tai jokerimerkkejä. 

HAMKin opinto-opas löytyy osoitteesta hamk.opinto-opas.fi 

Jos tarvitset opetussuunnitelmasta tulosteen tai tietoa jostain vanhasta opetussuunnitelmasta, ota yhteyttä [email protected] ja kerro, minkä koulutuksen ja aloitusryhmän opetussuunnitelmasta on kyse. 

HOPS

Henkilökohtaisesta opiskelusuunnitelmasta eli HOPSista

jossa on kaikki tutkintoosi kuuluvat opinnot ja toimintoja opintojen suunnitteluun. Oman HOPSin löydät Pakista.

Ohjeita pakin käyttöön:

 • Opintoihin ilmoittautuminen
  Tällä videolla neuvotaan opintoihin ilmoittautuminen ja ilmoittautumisen peruminen.
 • Opintojen valinta HOPSilla
  Tällä videolla neuvotaan, kuinka voit valita valinnaisia opintoja HOPSillesi.
 • Opintojen ajoitus HOPSilla
  Tällä videolla kerrotaan, kuinka suunnittelet opintojesi ajoitusta pitkällä aikavälillä.
 • Viestit HOPSilla
  Tällä videolla kerrotaan HOPSin 4 eri viestitoiminnosta (HOPS-tehtävät, HOPS-hyväksynnät, merkinnät ja sopimukset).

AHOT

Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen – AHOT

AHOT tarkoittaa opiskelijan aiemmin hankitun osaamisen tai muualla opintojen aikana hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Ideana on, että sinun ei tarvitse opiskella uudelleen sitä tutkintoosi sisältyvää osaamista, jonka jo osaat, vaan tutkinnon tavoitteiden mukainen osaaminen huomioidaan osaksi opintojasi.

Apua opintojen suunnitteluun?