Hyppää sisältöön
Nainen katsoo ylöspäin ulkona ja varjostaa auringon heistumista silmiin kädellään. Takana keltaseinäinen ja punakattoinen vanha rakennus.
Home Tutkimus Vastuullinen TKI-toiminta

Vastuullinen TKI-toiminta

Vastuullinen TKI-toiminta HAMKissa

Hamkilainen vastuullinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI-toiminta) edistää yhteiskunnallista kehitystä kokonaisvaltaisesti niin ekologisesti, taloudellisesti kuin sosiaalisestikin kestävämpään suuntaan. Edistämme TKI-toiminnassamme YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. 

Vastuullisen TKI-toimintamme tukijalkoina ovat yhtäältä vakiintuneet vastuulliseen tieteeseen luettavat osa-alueet ja toisaalta luottamuksellinen kaupallistamiseen, yrittäjyyteen ja muuhun liiketoimintaan liittyvä yritysyhteistyö. 

HAMKissa vastuullisen tieteen käytäntöihin kuuluvat tutkimusetiikka, yhdenvertaisuus ja saavutettavuus (DEIA), avoin tiede sekä vastuullinen tutkijanarviointi. 

Tuemme yrityksiä avoimessa innovaatiotoiminnassa, jossa yrityksen innovaatioprosessiin kuuluu yhteistyö muiden toimijoiden, kuten tiedon tuottajien tai käyttäjien kanssa. 

Eettisyys ja vastuullisuus

Luotettavan ja uskottavan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan perusta on toiminnan eettisyydessä. Tutkimusetiikka on osa vastuullista TKI-toimintaa. Eettinen tarkastelu kattaa koko TKI-prosessin kaikissa hankkeissa mm. tietosuojan ja tietoturvan kautta. Hyvän tieteellisen käytännön noudattamista edellytetään kaikissa hamkilaisissa TKI-hankkeissa. 

HAMK on sitoutunut muiden suomalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimiin ohjeisiin ja käytöntöihin.

HAMKin käytännöistä on tarkemmin verkkosivullamme.

Avoimuus

Avoimuus on tieteen ja tutkimuksen keskeinen periaate, joka tähtää tutkimustulosten laajempaan läpinäkyvyyteen, toistettavuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Avoin tiede ja tutkimus voidaan nähdä jatkumona, joka kattaa koko tutkimusprosessin ja tutkimuksen tekemisen toimintakulttuurin. Avoimen tieteen ja tutkimuksen myötä tutkimustulokset ovat nopeasti muiden tutkijoiden saatavilla, jolloin niiden hyödyntäminen monipuolistuu ja tehostuu. 

HAMKissa avoimesta tieteestä ja tutkimuksesta käytetään nimitystä avoin TKI-toiminta, joka tarkoittaa avoimien toimintamallien hyödyntämistä HAMKin tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa sekä opetuksessa. HAMKin avoin TKI-toiminta perustuu avoimen tieteen viitearkkitehtuuriin sekä FAIR-periaatteisiin TKI-aineistojen elinkaaren hallinnassa. 

HAMKin avoin TKI-toiminta pyrkii siihen, että tutkimusetiikan ja juridiikan (mm. luottamuksellisuus, liikesalaisuudet, salassa pidettävä ja tekijänoikeuksin suojattu materiaali) asettamissa rajoissa hankkeissa käytetyt menetelmät, aineistot, tulokset ja tuotokset ovat kaikkien halukkaiden käytettävissä. HAMKin avoimen TKI-toiminnan käytännöt mahdollistavat yritysten, päätöstentekijöiden ja kansalaisten osallistumisen tutkimukseen. Käytäntöihin kuuluvat julkaisujen avoin saatavuus (open access), tutkimusprosessin avaaminen, aineistojen hallinnan suunnittelu ja datan jatkokäytön varmistaminen.

HAMKin avoimuuteen liittyviä periaatteita ja linjauksia on avattu tarkemmin verkkosivuillamme.

Tutkimuslupa HAMKissa

Kohdistuuko tutkimuksesi HAMKin toimintaa, henkilökuntaan tai opiskelijoihin? Jos, niin ennen tutkimuksen aloittamista tarvitset tutkimusluvan HAMKilta.

Vastuullinen tutkijan arviointi

Olemme HAMKissa sitoutuneet Vastuullisen tutkijanarvioinnin kansalliseen suositukseen sekä kansainväliseen sopimukseen tutkimuksen arvioinnin uudistamisesta (CoARA). Tämä tarkoittaa, että noudatamme tutkijoiden rekrytoinnissa ja urakehityksessä vastuullisen arvioinnin yleisiä periaatteita, joita ovat läpinäkyvyys, integriteetti, tasapuolisuus, pätevyys ja monimuotoisuus:

  • Läpinäkyvyydellä tarkoitetaan, että arviointiprosessi ja sen vaiheet on avoimesti kuvattu ja kaikkien toimijoiden ymmärrettävissä. Arviointityössä tehdyt valinnat täytyvät olla perusteltuja ja luotettavasti dokumentoituja.  
  • Integriteetillä tarkoitetaan, että arviointityössä noudatetaan rehellisyyttä, yleistä huolellisuutta ja tarkkuutta.  
  • Tasapuolisuudella tarkoitetaan, että jokaista arvioidaan yhdenvertaisesti ja puolueettomasti. Arviointi tulee tehdä vain olennaisten, kaikkien osapuolten tietoon saatettujen tekijöiden pohjalta.  
  • Pätevyydellä tarkoitetaan, että arvioijat tuntevat vastuullisen tutkijanarvioinnin periaatteet ja käytännöt. Arvioitsijoilla tulee olla arvioinnin edellyttämä sisällöllinen osaaminen ja heidän on tunnettava arviointiprosessin tavoitteet ja menetelmät.  
  • Monimuotoisuudella tarkoitetaan, että arvioinnissa huomioidaan tutkimuksen ja tutkimustuotosten monimuotoisuus.  

Näiden yleisten periaatteiden lisäksi kehitämme omia tutkijanarviointiimme liittyviä prosesseja jatkuvasti kansallisen suosituksen pohjalta.

CoARA on eurooppalainen tutkimusrahoittajien, tutkimuslaitosten ja tiedejärjestöjen yhteenliittymä, joka pyrkii uudistamaan tutkimuksen arvioinnin käytäntöjä. Liityimme osaksi CoARA-yhteisöä lokakuussa 2023 ja olemme mukana myös Tieteellisten Seurain Valiokunnan koordinoimassa Suomen kansallisessa CoARA-järjestössä, joka pyrkii edistämään CoARA-sopimuksen tavoitteita suomalaisille organisaatioille suunnatuilla käytännön toimilla. Osana CoARA-yhteisöön liittymistä tulemme valmistelemaan oman CoARA-toimintasuunnitelmamme, joka julkaistaan vuoden 2024 aikana.

Vastuullinen TKI-toiminta

Tutustu tarkemmin avointa ja vastuullista toimintakulttuuria edistäviin käytäntöihimme ja periaatteisiimme.