Hyppää sisältöön
Tummatukkainen nainen istuu luokassa katsoo kameran ohi ja hymyilee. takana muita ihmisiä istumassa.

Valmistuminen

Onneksi olkoon! Opiskelusi HAMKissa on loppusuoralla ja on aika ottaa viimeiset askeleet siihen liittyen.

Tutkinto-opiskelijan valmistuminen

Voit aloittaa valmistumisprosessin VALO -palvelussa, kun olet suorittanut vähintään 80% AMK-tutkinnosta tai 50% YAMK-tutkinnosta. Huomioi, että prosessin eri vaiheisiin on varattava käsittelyaikaa ja että loma-ajat voivat viivästyttää hakemuksen käsittelyä. 

Alla muistilista valmistumisen viimeisiin askeliin.

Milloin voin valmistua?

Valmistumispäiväksi tutkintotodistukseen kirjataan se päivämäärä, jolloin olet jättänyt valmiin hakemuksen.  HUOM! kesäloma-aikana jätetyt hakemukset käsitellään elokuussa ja saat tutkintotodistuksen elokuun aikana. 

Huomioithan valmistumisen ajoituksessa opintotuen säännökset, lisätietoa asiasta: kela.fi/opintotuki

Tutkintotodistuksen toimitusaika on enintään kolme viikkoa valmistumispäivän jälkeen. Tieto tutkinnon suorittamisesta näkyy kuitenkin OmaOpintopolku -palvelussa valmistumispäivän jälkeen kun tieto on kirjattu opiskelijarekisteriin. (Viive voi olla 1-2 päivää).

Sähköinen tutkintotodistus

Saat ladattua tutkintotodistuksen linkistä, joka lähetetään sähköpostilla, kun todistus on valmis. Linkki on voimassa 28 päivää lähetyspäivästä. Sähköpostin lähettäjä on noreply.documents (at)hamk.fi (katso myös roskaposti). Tutkintotodistuksesta ei lähetetä erikseen tulostetta. 

Suomenkielisestä koulutuksesta opiskelija saa suomenkielisen tutkintotodistuksen. Englanninkielisestä koulutuksesta opiskelija saa sekä suomen- että englanninkielisen tutkintotodistuksen. 

Tutkintotodistus sisältää Diploma Supplementin, joka on kansainväliseen käyttöön tarkoitettu tutkintotodistuksen englanninkielinen liite. Diploma Supplementin tarkoitus on lisätä tutkintojen kansainvälistä vertailtavuutta ja helpottaa opiskelua ja työnhakua ulkomailla valmistumisen jälkeen. 

Sähköinen tutkintotodistus on virallinen todistus, joka ei vaadi erillistä oikeaksi todistamista. Todistuksen voi toimittaa liitetiedostona viranomaisille tai työnantajalle. Sähköisestä tutkintotodistuksesta voit tulostaa tulosteita, mutta virallinen tutkintotodistus on vain sähköisessä muodossa. Huom! Tallenna sähköinen tutkintotodistus huolella useampaan paikkaan itsellesi, myös varmuuskopio.  

Valmistumisjuhla

Juhlimme kaikkia valmistuneita Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa kaksi kertaa vuodessa.

Seuraava valmistumisjuhla järjestetään 14.6.2024 Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksen auditoriossa klo 14.00 alkaen. Juhlaan ovat tervetulleita kaikki ajalla 1.1.-31.7.2024 valmistuvat.

Valmistujan muistilista

Kirjaudu Pakkiin ja varmista, että olet suorittanut kaikki tarvittavat opinnot, ja että ne on kirjattu Pakkiin.

Kirjaudu Pakkiin ja valitse VALO – valmistumispalvelu 

 • jos olet jo vastannut AVOP-kyselyyn tai et muusta syystä voi vastata, ota yhteys opinto-ohjaajaasi.
 • huomioi, että AVOP-kyselyyn pitää vastata yhdellä kertaa loppuun asti – järjestelmä ohjaa sinut takaisin Valo-valmistumispalveluun kyselyyn vastaamisen jälkeen ja opinto-ohjaajallesi lähtee automaattinen viesti hakemuksestasi.
 • huomioi, että kyselylinkki vie sinut järjestelmän ulkopuolelle – odota uudelleenohjausta takaisin valmistumisjärjestelmään, kun olet vastannut kyselyyn. 

Ongelmatilanteet AVOP-kyselyssä tai Valmistumispalvelu Valossa

Valmistumispalvelun käyttämiseen liittyvien ongelmatilanteiden ratkaiseminen:

Valo-valmistumispalvelu toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Mozilla Firefox tai Edge 

Valo toimii sillä kielellä, jolla käytät Pakkia. Voit vaihtaa kielivalintaa vaihtamalla Pakin käyttämän kielen

Jos järjestelmä ei toimi, kokeile ensin kirjautua ulos, sulkea selain ja kirjautua takaisin. Kokeile toista selainta. Jos tämä ei auta – lähetä viesti osoitteeseen [email protected]

Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, tarkista, että käytät Pakkia oikealla opiskeluoikeudella

mikäli opinto-oikeutesi ei johda tutkintoon, et voi luoda valmistumishakemusta

AVOP-kyselyyn vastaamiseen liittyvät ongelmat: 

 • AVOP-kyselyn linkki ei ole aktiivinen – tarkista onko sinulla tarpeeksi suorituksia (amk-tutkinnot, vähintään 80% ja yamk-tutkinnot, vähintään 50% opinnoista). Suoritusten pitää olla kirjattu vähintään edellisenä päivänä 
 • Olet jo vastannut kyselyyn: ota yhteys omaan opinto-ohjaajaasi 
 • AVOP-kyselyyn vastaaminen on jäänyt kesken etkä pääse enää uudelleen vastaamaan – ota yhteys [email protected] (selitä tilanne, kerro nimesi ja koulutus, josta olet valmistumassa lähettämässäsi viestissä) 
 • Et muusta syystä voi vastata – ota yhteys opinto-ohjaajaasi 
 • Mikäli opinto-oikeutesi ei johda tutkintoon, et näe AVOP-kyselylinkkiä valmistumisjärjestelmässä, etkä voi luoda valmistumishakemusta.  

 • Odota opinto-ohjaajan yhteydenottoa: sopikaa valmistumiskeskustelun ajankohta. Opinto-ohjaaja ottaa sinuun yhteyttä noin viikon kuluessa.
 • Huomioi, että VALOon merkitystä valmistumiskeskustelun ajankohdasta ei tule erillistä sähköpostia. Näet keskusteluajan kirjautumalla Valoon.

Seuraa valmistumishakemuksen muistilistaa, ja merkitse vaiheita tehdyksi.

 • voit merkitä asioita tehdyksi omaan tarkistuslistaasi jo ennen valmistumiskeskustelua – muista tallentaa merkinnät 
 • varmista, että kaikki merkinnät ovat oikein ennen kuin etenet seuraavaan vaiheeseen. Vastauksia ei voi enää tämän jälkeen muokata tai poistaa.

Saat vahvistuksen valmistumisestasi sähköpostitse sekä näet sen Valo-palvelussa. Valmistumisajan ja juhlapäivän näet tämän sivun yläosasta.

Vastuu ammatinharjoittamisoikeuden hakemisesta on siirtynyt valmistuneille.

 • Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja: Tee hakemus välittömästi valmistumispäivän jälkeen Valviran sähköisen asioinnin kautta.
 • Sosionomi: Tee ammattioikeushakemus välittömästi valmistumispäivän jälkeen Valviran sähköisen asioinnin kautta.
 • Ylempään (AMK) -tutkintoon valmistuvat eivät tee hakemusta Valviraan, ainoastaan sosionomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittaneet voivat halutessaan hakea maksullisen  rekisterimerkinnän.
 • Et tarvitse koululta kopioita todistuksesta hakemukseen.
 • Hakemusten käsittelyaika Valviralla on noin 30 päivää hakemuksen jättämisestä. Terveydenhuollon ammattilaiset saavat toimia tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä 30 päivää valmistumisensa jälkeen toisen henkilön johdon ja valvonnan alla.
 • https://valvira.fi/etusivu

Voit liittyä HAMKin alumniksi suoraan valmistumishakemusta täyttäessäsi. Jos kuitenkin jostain syystä et ole vielä liittynyt, nyt on hyvä hetki! Tutustu Alumnitoimintaamme ja liity mukaan!

Käy läpi sähköiset materiaalit ja lataa itsellesi tärkeät asiat omalle koneellesi.

Kulkukortin palauttamisesta voit kysyä kampuksen vahtimestarilta lisätietoja.

Kopioita HAMKia edeltävien oppilaitosten tutkintotodistuksista voi tiedustella ko. paikkakunnan kaupunginarkistosta tai maakunta-arkistosta.

Huom! Sosiaali- ja terveysalalta valmistuneet eivät tarvitse Valviralle rekisteröitymiseen oikeaksi todistettuja tutkintotodistuskopioita jos tekevät hakemuksen sähköisesti Valviran sivuilla.

Sähköisen tutkintotodistuksen uudelleenlähetys on ilmainen. Hamk on myöntänyt sähköisiä tutkintotodistuksia lokakuusta 2021 alkaen.

Tee tilaus sähköpostiin koulutuksentukipalvelut(at)hamk.fi

Hinnat:

Todistuskopioiden maksut 1.10.2023 alkaen:
50 euroa / sähköisestä tutkintotodistuksesta oikeaksi todistetut tulosteet
50 euroa / paperinen tutkintotodistus (AMK ja YAMK, sisältää kaikki sivut)
10 euroa / ammatillisten erikoistumiskoulutuksen todistus (tutkinnon jälkeiset lisäopinnot)

Voit tilata oikeaksi todistettuja kopioita tutkintotodistuksesta tai erikoistumiskoulutuksen todistuksesta HAMK Shopista.

Toimitus pääsääntöisesti viikon sisällä tilauksesta.

Lisätietoja  [email protected]

Huom! Opintopolku.fi /Oma opintopolku -palvelussa voit myös tarkastella suorituksiasi ja jakaa opintotietojasi.

Suuret matkat tehdään ihmisen kokoisin askelin

Tilaa HAMKin uutiskirje niin pysyt tulevaisuudessakin mukana matkassa!