Opinnäytetyö
Opinnäytetyön tavoitteena on vahvistaa sekä yleisiä työelämävalmiuksia että alakohtaisia ammatillisia kompetensseja.
Opinnäytetyöt kohdennetaan työelämän tarpeisiin ja haasteisiin ja ne toteutetaan kehittämisprojekteina tai osana tutkimusyksiköiden hankkeita.
Opinnäytetyöntekijän pikalinkit
Viimeksi päivitetyt sisällöt merkitty korostetulla värillä.
Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyön laajuus on 15 op ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon 30 op.
YAMK-tutkinnon opinnäytetyö on laajempi ja tarkastelutavaltaan syvällisempi ja analyyttisempi kuin AMK-tutkinnon opinnäytetyö.
Työn tarkoituksena on AMK-tutkinnossa toimia siltana opiskelun ja työelämän välillä, helpottaa opiskelijan siirtymistä työelämään sekä auttaa opiskelijaa luomaan yhteyksiä oman alan toimintaympäristöön ja -kulttuuriin.
YAMK-tutkinnossa tavoitteena on luoda, tuottaa ja kehittää osaamista alueen työelämän ja yhteiskunnan kehittämisen tarpeisiin.
Opinnäytetyön vaiheet
Ammattikorkeakoulututkinnon (AMK) opinnäytetyön tehtyäsi osaat
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) opinnäytetyön tehtyäsi osaat
Opinnäytetyön prosessi
Opinnäytetyö etenee prosessina, joka dokumentoidaan Wihi-järjestelmässä. Wihi on opinnäytetyön ohjaukseen ja hallinnointiin suunniteltu järjestelmä, joka seuraa opinnäytetyön etenemistä ja tallentaa opinnäytetyöprosessin aikaiset tapahtumat, tiedostot, viestinnän ja aktiivisuuden. Ohjeita Wihin käyttöön löydät opiskelijan Wihi-ohjeista.
Opinnäytetyö alkaa aiheen suunnittelusta, aihe-ehdotuksen luomisesta, toteuttamistavan valinnasta ja etenee suunnittelu- ja toteutusvaiheen kautta viimeistelyvaiheeseen, jossa opinnäytetyö julkaistaan, arvioidaan ja arkistoidaan.
Opinnäytetyön prosessiin kuuluu olennaisena seminaarityöskentely – suunnitelmaseminaari, väliseminaari ja loppuseminaari, jossa esitellään valmis opinnäytetyö. Seminaarikäytännöt vaihtelevat koulutuksittain. Koulutusten omat opinnäytetyöohjeet löydät moodlesta (learn.hamk.fi).
Opinnäytetyöprosessin aikana syntyy asiakirjoja, kuten esimerkiksi tutkimuslupapäätös ja tietosuojailmoitus, joille on HAMKin arkistonmuodostussuunnitelmassa (AMS) määritelty mm. säilytysaika, säilytyspaikka ja säilytyksestä vastaava taho. Opiskelijan tulee tarkistaa omat velvollisuutensa asiakirjojen säilyttämisessä tarkistuslistasta.
Ennen opinnäytetyön aloittamista on hyvä tutustua opinnäytetyön eettisiin periaatteisiin, julkisuuteen, aineiston hallintaan sekä saavutettavuuteen ja kestävään kehitykseen. Kannattaa tutustua myös koko opinnäytetyöprosessin kulkuun ja siihen liittyvään ohjeistukseen sekä suorittaa Opinnäytetyön osaaja -osaamismerkki, josta lisätietoa löytyy Opinnäytetyön suunnittelu ja toteutus -sivulta.
Ammattikorkeakoulun opinnäytetyön toteuttamistapa ja rakenne voivat vaihdella ammattialan ja toimeksiannon mukaan.
Opinnäytetyö on joko tutkimuspainotteinen, toiminnallinen, portfolio- tai artikkelimuotoinen.
Kaikista opinnäytetöistä tulee toteuttamistavasta riippumatta koostaa raportti, jossa on johdanto, tietoperusta, toteutus ja tulokset sekä johtopäätökset ja pohdinta. Tietoperustalla tarkoitetaan asiaan liittyvää teoriataustaa ja aiempaa tutkimustietoa. Työn osat rakentuvat eri tavoin opinnäytetyön toteuttamistavan mukaan.
Opinnäytetyö on korkeakoulututkinnon osa, jonka tulee olla avoimesti arvioitavissa. Hyväksytyt opinnäytetyöt ovat välittömästi julkisia. Tätä asiaa ei voi sopimuksella muuttaa. Julkisuudella taataan opinnäytetöiden objektiivinen ja tasapuolinen arviointi.
Tarkemmin opinnäytetyön julkisuutta ja tekijänoikeuskysymyksiä kuvataan ’Ennen opinnäytetyön aloittamista’ -sivulla.
Tutkimuspainotteinen opinnäytetyö
Toiminnallinen opinnäytetyö
Portfolio-opinnäytetyö
Artikkeliopinnäytetyö
Opinnäytetyön arviointi
AMK-tutkinnon sekä YAMK-tutkinnon opinnäytetyöt arvioidaan keskeisten arviointikriteerien näkökulmista. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö on laajempi ja tarkastelutavaltaan syvällisempi ja analyyttisempi kuin ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö, mikä huomioidaan myös arvioinnissa. Hyväksytyt opinnäytetyöt arvioidaan asteikolla 1–5. Opinnäytetyön eri toteuttamistavoissa arviointikriteerit ovat erilaisia, jotka esitellään jokaisen toteuttamistavan kohdalla seuraavassa, mutta kaikissa arviointikriteereissä noudatetaan yhtenäistä arviointiasteikkoa.
- Kiitettävä 5 – toteutuu kiitettävästi
- Hyvä 4 – toteutuu hyvin
- Hyvä 3 – toteutuu pääosin hyvin
- Tyydyttävä 2 – toteutuu jossain määrin puutteellisesti
- Tyydyttävä 1 – toteutuu puutteellisesti
- Hylätty suoritus – opinnäytetyössä ei ole saavutettu tasoa tyydyttävä 1.
Opinnäytetyön arviointiin tyytymätön opiskelija voi hakea oikaisua tutkintolautakunnalta, tarkemmat ohjeet tutkintosäännössä.
Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen säätiö palkitsee vuosittain laadukkaita HAMKin opinnäytetöitä HAMK-stipendeillä. Jokainen koulutus voi esittää yhtä opinnäytetyötä palkittavaksi. Koulutuksen tulee pyytää lupa opinnäytetyön tekijältä/tekijöiltä työn palkittavaksi esittämiseen. Palkitut työt julkistetaan HAMKin julkisilla verkkosivuilla.
Palaute opinnäytetyöprosessista
Opinnäytetyöprosessin kehittäminen edellyttää jatkuvaa palautteen keräämistä. Opinnäytetyöprosessia ja siihen liittyvää ohjausta kehitetään opiskelijoiden ja tilaajan antaman palautteen perusteella. Opiskelijoilta kerätään palautetta systemaattisesti palautekyselyllä. Kun opiskelijan opinnäytetyö on valmis ja arvioitu, järjestelmä lähettää opiskelijalle automaattisesti sähköpostin, jossa on linkki palautekyselyyn.
Ennen 1.1.2023 aloitetut opinnäytetyöt
Mikäli olet aloittanut opinnäytetyöprosessin vanhojen ohjeiden voimassaolon aikaan (ennen 1.1.2023), voit silti siirtyä käyttämään tämän sivuston ohjeita. Varsinaisia sisällöllisiä muutoksia ohjeisiin ei ole tullut, joitain ohjeistuksia on tarkennettu ja liitteiden saavutettavuutta parannettu. Edellinen opinnäytetyöopas (1.1.2020) on saatavissa pdf-tiedostona.