Hyppää sisältöön
Kaksi miestä tutkii yhdessä laitetta josta lähtee sähköjohtoja.
Home Opiskelijan sivut Opiskelijaelämä

Opiskelijan arki

Elämä opiskelijana on muutakin kuin koulua. Tältä sivulta löydät kootusti tarpeellista tietoa opiskeluajan asumiseen ja elämiseen HAMKin kampuskaupungeissa.

HAMKin opiskelijoiden arki riippuu paljon opiskelupaikkakunnasta. Hämeenlinnassa tapahtuu paljon, kun taas Evolla, Mustialassa ja Lepaalla nautit maaseudun rauhasta. Riihimäki, Valkeakoski ja Forssa tarjoavat elämää pikkukaupungissa isompien kaupunkien kupeessa.

Kampussivuille on koottu vinkkejä muun muassa asumiseen, ruokailuun ja liikkumiseen kampuksilla. Lisäksi tietoa löytyy kunkin kampuksen vapaa-ajanviettomahdollisuuksista.

Muista myös HAMK Moves kun mietit liikuntamahdollisuuksia.

Evolta löytyy paljon vapaa-ajan aktiviteettejä.

Opiskelijoille on tarjolla monipuolisesti liikuntamahdollisuuksia: Päärakennuksessa on kuntosali, urheiluhallissa ”Gluubenissa” voi pelata sulkapalloa, koripalloa tai sählyä.

Urheilukentällä ja rantalentopallokentällä pelataan syksyisin ja keväisin jalkapalloa ja rantalentopalloa aina kun halukkaita pelaajia on paikalla. Vuoden kylminä päivinä on järjestetty salibandyn peluuseen mahdollisuus Lammin liikuntahallilla ja sulkapalloon Tuuloksen liikuntahallilla, joissa on tilaa hieman kotoista ”Gluubenia” enemmän. Evon kampuksen vierestä pohjoispuolelta löytyy frisbeegolfrata, jota hoidetaan säännöllisesti.

Opiskelijat osallistuvat aktiivisesti myös muualla järjestettäviin kilpailuihin ja turnauksiin. Erilaisista urheilukilpailuista on tullut myös mestaruuksia. Metsätaitoilu kuuluu läheisesti opetukseen, joten kilpailuja järjestetään syksyisin neljät ja talvisin kolmet. Opiskelijat osallistuvat myös aktiivisesti muualla järjestettäviin metsätaitokilpailuihin. Evolaiset ovat perinteisesti pärjänneet opiskelijoiden metsätaitoilun SM-kisoissa hyvin.

Evon kampus sijaitsee Evon retkeilyalueen keskellä, joten retkeilymahdollisuudet ovat loistavat. Kampuksen yhteydessä olevilla Rautjärvillä on mahdollisuus soutamiseen sekä melomiseen kampukselta löytyvällä kalustolla. Alueen järvissä voi kalastaa normaaleilla kalastusluvilla. Evon virkistyskalastusalueella kalastetaan erillisluvalla ja järviin on istutettu kirjolohta ja taimenta. Evolta löytyy kymmeniä kilometrejä hyviä polkuja ja metsäautoteitä lenkkeilyyn. Talvisin metsiin ajetaan hiihtolatuja opiskelijoiden ja henkilökunnan voimin. Valaistua latua noin kolme kilometriä ja lisäksi olosuhteesta riippuen jopa 25 kilometriin asti valaisematonta latua.

Kampuksen välittömässä läheisyydessä on koulun ampumarata, jota opiskelijat voivat sovitusti käyttää. Radan varustus: 50 m pienoiskiväärirata, 75m ja 150 m kiväärirata sekä haulikkorata yhdellä heittimellä.

Evolla on puutyöverstas, joka on opiskelijoiden käytössä. Puutyöverstaalla voi puutyökurssin käytyään nikkaroida lähes mitä tahansa.

Iltaisin on mahdollisuus rennompaan illanviettoon vihreässä talossa, jossa voi tavata opiskelukavereita ja rentoutua opiskelujen ohessa. Iltaa voi viettää joko istuen, jutellen sekä televisiota katsoen tai pelaten biljardia, pöytälätkää, pingistä tai lautapelejä. Vihreästä talosta löytyy myös kaikkien vapaassa käytössä oleva kotiteatterijärjestelmä. Vihreän talon alakerrassa on lisäksi pieni bändikämppä, jonne kaikki ovat tervetulleita soittamaan ja laulamaan. Kampukselta löytyy myös nuotiopaikka.

Ylisen Rautjärven rantaan sijaitsee Evon rantasauna, joka on iltaisin opiskelijoiden käytössä erikseen määritettyinä aikoina.

Evon hiihtoladut
Evon metsäpojat
HAMKO
Retkeilu ja kalastus Evon alueella

Forssassa on paljon mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon.

Opiskelijoille Forssassa on mahdollisuuksia vaikka mitä, ja etenkin vapaa-aikapuolella. Aktiiviselle liikkujalle on Lamminrannan pohjois- ja etelärannalle rakennettu ulkokuntoilulaitteita, joista eteläpuolen laitteet vahvistavat lihaskuntoa ja pohjoispuolen kestävyyttä. Urheilukentän sisänurkkaan on puolestaan rakennettu crossfit- alue. Muut harrastusmahdollisuudet, liikuntapaikat ja kuntoreitistöt ovat monipuoliset ja urheiluseuroja kaupungista löytyy joka lähtöön, niin paikoista kuin seuroista.

Viihdeuimala Vesihelmi kutsuu ympäri vuoden nauttimaan niin uimisesta kuin kuntosaliharjoitteista. Allasvesi on aina lämmintä eivätkä kuntosalilla säät vaihtele. Tervetuloa viihtymään ja nauttimaan Vesihelmen palveluista. Kesällä puolestaan kutsuvat puhtaat vedet ja monet uimarannat.

Kulttuurielämää on moneen lähtöön – on musiikkia ja teatteria sekä paljon muuta. Tutustu Forssan Teatterin tarjontaan, palkittuihin museoihin, tee lisäopiskeluja kätevästi Wahren-Opistolla, nauti monipuolisesta kirjastosta, tutkia matkailun tarjontaa ja ennen kaikkea, nauti ja virkisty kauniistaluonnosta. Forssassa myös tapahtuu etenkin kesäisin, tapahtumia voit selata tapahtumakalenterista.

Forssan monipuolinen tarjonta odottaa käyttäjäänsä, tervetuloa Forssaan.

Forssan opiskelijayhdistys Famko ry:n survival guide uusille opiskelijoille.

Hämeenlinna voit viettää aikaa:

Lue lisää opiskelijaelämästä Hämeenlinnassa Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.

Hämeenlinnassa toimii satakunta eri urheiluseuraa. Esimerkiksi jääkiekossa, lentopallossa ja sählyssä pelataan Suomen huipulla. Voit myös valita muista lukuisisista harrastusmahdollisuuksista. Tarjontaa löytyy mm. kamppailulajeista-, taideaineista-, musiikista- aina wakeboardingiin saakka. Lue lisää harrastuksista.

Hämeenlinnan kampuksella on liikuntahalli ja kuntosali. Lisäksi HAMKin opiskelijakunta HAMKO tarjoaa monipuolisia liikunta-aktiviteettaja. Lisäksi kannattaa tarkistaa HAMKO:n vapaa-ajan tarjonta.

Hämeenlinnan identiteetin ja brändin yksi tunnistemuoto, valko-oranssi tasaraita, juontuu kaupungin historiasta. Sen perustana on Birger Jaarlin vaakunan tausta. Hashtag #tunnustaraitaa tarkoituksena on kerätä yhteen positiiviset asiat Hämeenlinnasta ja kasvattaa yhteishenkeä.

Hämeenlinnan kaupunki
VisitHameenlinna.fi
Hämeenlinnan liikuntaopas
Verkatehdas
Hämeenlinnan karttapalvelu
Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HAMKO

Lepaan liikuntasalissa voi pelata oppilaskunnan varaamilla vuoroilla sählyä, lentopalloa, sulkapalloa tai koripalloa.

HAMKin Lepaan yksikkö sijaitsee Hattulassa, missä on hyvät mahdollisuudet monipuoliseen ulkoiluun ja liikuntaan. Lepaan yksikön alueella kulkee kahden kilometrin ulkoilureitti, joka toimii talvisin valaistuna hiihtolatuna. Vanajaveden vesistö antaa hyvät mahdollisuudet vesiurheilun harrastamiselle. 9-väyläinen golfkenttä sijaitsee myös oppilaitoksen alueella.

Hattulassa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet Golfin harrastamiseen. Onhan kunnan alueella tai aivan välittömässä läheisyydessä kuusi golfkenttää. Lepaan kenttä on Suomessa harvinainen Pay and Play-kenttä, jolloin pelaamaan pääsee myös ilman Greencard-korttia kokeneemman pelaajan mukana. Lepaalla on myös maksuttomat 9- väyläiset frisbeegolf- ja futisgolf –kentät. Frisbeegolffiin löytyy pienempi kenttä Petäyksestä n. 5 km:n päästä. Lisäksi Parolassa on alueen ainoa tasokas 18 -väyläinen frisbeegolfkenttä. Parolannummella on hieman edellistä helpompi 9-väyläinen frisbeegolfkenttä, joka soveltuu harrastusta aloitteleville.

Hattula panostaa hiihtolatuihin – sään niin salliessa. Kunnan alueelta löytyy n. 60 km reitistöä, josta on yhteys myös Hämeenlinnan latuverkostoon. Koiraharrastajille on myös koirahiihtolatu. Parolan Pallokenttä on seudun ensimmäinen kolmannen sukupolven tekonurmikenttä, jonka tuntumaan valmistuu kesällä 2016 myös hiekkatekonurmikenttä. Samaan yhteyteen on suunniteltu – Lepaan HAMK:in oppilastyön tuloksena – Suomessa vielä kovin harvinainen 9-väyläinen Futisgolfkenttä.

Sisäliikuntatiloja voi Hattulassa varata myös yksityiseen käyttöön. Salitarjonta on kattava. Parolan keskustan Juteinikeskus pitää sisällään myös liikuntahallin. Ammunnan, ampumahiihdon ja ampumajuoksun harrastamiseen eri muodoin on Hattulassa poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet. Ulkoratojen lisäksi löytyy myös 17 -paikkainen ilmapistoolirata. Urheiluseuratarjontana on erityiset mahdollisuudet salibandyn ja jalkapallon harrastamiselle niin tytöille kuin pojille. Tätä järjestävät mm. Parolan Visa , sekä Pekolan Isku. Jos Hattulan lajitarjonta ei riitä, on alle 10 km:n päässä Hämeenlinnassa yli 100 urheiluseuraa ja ainakin saman verran muuta järjestötoimintaa.

Lepaan kampuksen salista voi varata myös itse vuoroja. Oppilaskunnalla on jäsenilleen oma kuntosali, jossa voi kuntoilla.

Lepaan alueella on valaistu noin neljän kilometrin mittainen ulkoilureitti. Talvella reitille tehdään hiihtolatu. Lähellä sijaitsevan Lepaan alakoulun vieressä oleva kenttä jäädytetään talveksi, joten luistelua tai jääkiekkoa voi myös harrastaa.

Golfia voi harrastaa Lepaan pay and play -periaatteella toimivalla kentällä. ​

Lepaalla toimii Lepaan oppilaskunta ry, joka on Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan HAMKO:n paikallisyhdistys. Lepaan oppilaskunta on jo lähes sadan vuoden ajan edistänyt Lepaan opiskelijoiden viihtyvyyttä tarjoamalla opiskelijoille monipuolisia palveluja sanomalehtien tilaamisesta oman rantasaunan käyttöön.

Lepaan oppilaskunta on mukana järjestämässä vuosittaista LEPAA – Puutarha- ja viheralan ammattinäyttelyä yhdessä Kauppapuutarhaliitto ry:n kanssa.​​​

Lepaan oppilaskunta 
Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HAMKO
LEPAA – Puutarha- ja viheralan ammattinäyttely

Opiskelijan vapaa-aika sujuu Mustialassa liikunnallisesti: lajeja riittää aerobicista yleisurheiluun. Koululla on sauna ja kuntosali.

Toukopojat ry on Mustialan kampuksen urheiluseura, joka järjestää jäsenilleen parhaat mahdollisuudet harrastaa lajeja käytettävissä olevien resurssien mukaan ja pitää yllä ja parantaa Mustialan opiskelijoiden yhteishenkeä.

Riihimäki on vireä opiskelukaupunki jossa palvelut, liikuntamahdollisuudet ja hyvät kulkuyhteydet muodostavat toimivan kokonaisuuden. Välimatkat kaupungin sisällä ovat lyhyet ja hyvät palvelut käytettävissä ruuhkattomasti. Noin 95 prosenttia riihimäkeläisistä asuu kolmen kilometrin säteellä rautatieasemalta. Päärata ja moottoritie kiidättävät alle tunnissa Tampereelle ja Helsinkiin.

Riihimäellä pidetään yllä monipuolista liikuntapaikkaverkostoa. Keskeisimmät liikuntapaikkamme ovat uimahalli, Urheilutalo, Peltosaaren liikuntapuisto, Kamppailukeskus sekä ulkoilualueet Riutta, Vahteriston ulkoilureitti ja Varuskunnan pururata. ​

Liikuntapuisto on monipuolinen niin kesä kuin talviaikaankin. Jääurheilua varten on kaksi jäähallia, kesälajeille yleisurheilukenttä sekä tekonurmipintaiset pesäpallo- ja jalkapallokentät.

Luontoon pääsee liikkumaan opastetuille luontopoluille Hatlamminsuolle, Käräjäkoskelle, Hirvijärvelle sekä Vahteristoon.

Riihimäki on monipuolinen kulttuuri- ja tapahtumakaupunki, sillä täällä on paljon nähtävää ja koettavaa musiikin, taiteen, teatterin, museoiden ja kulttuurihistoriallisten nähtävyyksien parissa. Viisi korkeatasoista museota tarjoavat mielenkiintoisia elämyksiä.

Riihimäen kampuksella toimii aktiivinen opiskelijayhdistys Riihimäen Insinööriopiskelijat RINO ry, joka järjestää useita tapahtumia ja yhteistä ohjelmaa lukuvuoden aikana.

Riihimäen insinööriopiskelijat RINO ry Facebookissa
Riihimäen kaupunki

​Valkeakoskella toteutuu ​​suomalainen unelma kaupunkielämästä veden äärellä. Kaupunki sijaitsee oivallisesti kannaksella kahden ison vesistön välissä, neljäsosa kaupungin pinta-alasta on vettä. Luonto alkaa ihan ovelta, keskustan ilmeen luovat kanava ja sen näyttävät riippusillat.

HAMKOn paikallisyhdistys HAVO ry järjestää toimintaa lukuvuoden aikana.

Valkeakosken Insinööriopiskelijat VARO ry on aktiivinen insinööriopiskelijayhdistys, jonka löydät Instagramista ja Facebookista.

Valkeakoski o​​n todellinen liikkuvan ihmisen mansikkapaikka. Yli 150 rekisteröidyn liikuntapaikan joukosta löytyvät mm. uimahalli ja liikuntahalli, jäähalli Wareena ja Korkeakankaan hiihtokeskus. Lisäksi on jalkapallohalli ja Apian urheilukenttä. Kesäaikaan uimarannat Kirjaslammella ja Lotilanjärvellä palvelevat käyttäjiä, Apian uimaranta tarjoaa palveluita myös talvisin avantouinnin myötä. Lisäksi kaupugissa on frisbeegolfratoja, useita kuntosaleja ja monipuolisia ulkoilureittejä.

Monipuolisen ja tasokkaan liikuntapaikkaverkoston lisäksi kaupungista löytyy yli 60 toimivaa liikuntayhdistystä, joiden toiminta kattaa kaikki keskeisimmät urheilulajit ja liikuntamuodot.

​​Valkeakoskella toimii useita aktiivisia urheiluseuroja, joista tunnetuin on jalkapalloseura FC Haka ry. Muita seuroja mm. tanssiseura Rocking Flames ry, Valkeakosken Kiekko-Ahma ry, Valkeakosken Vesiveikot ry ja Valkeakosken Voimistelijat ry.

Valkeako​skella on paljon tarjottavaa myös kulttuurinälkään. Valkeakosken kaupunginteatteri ja Suomen kesäteatteri ovat tunnettuja maanlaajuisesti. Emil Wikströmin taiteilijakoti Visavuori, Voipaalan taidekeskus ja Suomen jalkapallomuseo tarjoavat nähtävää ja koettavaa moneen lähtöön. Elokuvateatterin ohjelmisto on monipuolista. Itseään voi kehittää myös Valkeakoski-opiston laajalla kurssitarjonnalla. Runsas tapahtumatarjonta antaa virikkeitä ja tarjoaa ajanvietettä ympäri vuoden.​

Liikunta Valkeakoskella
Taide ja museot
Kulttuuri ja vapaa-aika Valkeakoskella 
Teatterit
Kulttuuri ja liikunta