Hyppää sisältöön
Home Tutkimus Hankkeet OSUVAT TAIDOT – kansallinen open badge-osaamismerkistö tietotekniikkaa soveltavien ongelmaratkaisutaitojen kehittämiseen

OSUVAT TAIDOT

Kansallinen open badge-osaamismerkistö tietotekniikkaa soveltavien ongelmaratkaisutaitojen kehittämiseen.

Euroopan sosiaalirahaston logo

Perustiedot

Osuvat taidot -hankkeessa kehitetään valtakunnallista osaamismerkkijärjestelmää työelämässä ja opiskeluissa tarvittaville digitaidoille. Oulun ammattikorkeakoulu koordinoi tätä 11 hanketoimijan voimin toteuttavaa hanketta.

Osaamismerkit ovat yleistymässä kovaa vauhtia mikro- ja nanotutkintojen yleistyessä sekä elinikäisen oppimisen teemojen noustua yhä laajempaan tietoisuuteen myös yrityksissä. Osaamismerkit kasvattavat suosiotaan motivoivana ja kustannustehokkaana tapana tunnistaa ja tunnustaa eri tavoin hankittua osaamista.

Osuvat taidot -hankkeessa toteutetaan valtakunnallisesti hyödynnettävä osaamismerkkijärjestelmä, joka mahdollistaa aikuisten tiedon käsittelyn ja hallinnan perustaitojen ja tietotekniikkaa soveltavien ongelmanratkaisutaitojen (PIAAC) varmistamisen tunnistamalla ja tunnustamalla osaamista formaalin koulujärjestelmän ulkopuolella, eri kouluasteilla ja siirryttäessä koulutusmuodosta toiseen.

Hankkeessa määritellään myös työ- ja arkielämän avaintaitojen osaamistarpeet PIAAC-tutkimuksen linjauksiin ja kansallisiin suosituksiin perustuen. Hankkeessa tuotetaan osaamisperusteet tietotekniikkaa soveltavien ongelmanratkaisutaitojen varmistamiseen muussa kuin tutkintotavoitteisessa koulutuksessa. Näitä taitoja ovat erityisesti 1) laitteiden käyttö ja hallinta, 2) tekijänoikeudet ja tietoturva sekä 3) digitaaliset palvelut ja sovellukset.

Kohderyhmänä ovat opetus- ja ohjaushenkilöstö sekä 16-65-vuotiaat ammatillisen koulutuksen, ammatillisen aikuiskoulutuksen ja vapaan sivistystyön opiskelijat.

HAMK Edu -tutkimusyksikkö tuo hankkeeseen vahvan kokemuksen osaamismerkein ohjautuvan oppimisen osalta sekä oppimisanalytiikan mahdollisuuksien paremman
hyödyntämisen osana kansallista osaamismerkkijärjestelmää.

Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja hanke toteutetaan ajalla 1.8.2019 – 31.12.2021.

Hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta https://tieke.fi/hankkeet/osuvat-taidot/

Toteustus

Hankkeessa kehitetään valtakunnallisesti hyödynnettävä open badge-osaamismerkkijärjestelmä. Kehitetty osaamismerkkijärjestelmä mahdollistaa aikuisten tiedon käsittelyn ja hallinnan perustaitojen ja tietotekniikkaa soveltavien ongelmaratkaisutaitojen (PIAAC) varmistamisen tunnistamalla ja tunnustamalla osaamista formaalin koulujärjestelmän ulkopuolella, eri kouluasteilla ja siirryttäessä koulutusmuodosta toiseen. Lisäksi hankkeessa tuotetaan osaamisperusteet tietotekniikkaa soveltavien ongelmaratkaisutaitojen varmistamiseen muussa kuin tutkintotavoitteisessa koulutuksessa.

TAVOITTEET
Hankkeen tavoitteena on kehittää valtakunnallisesti hyödynnettävä open badge- osaamismerkkijärjestelmä, joka mahdollistaa aikuisten tiedon käsittelyn ja hallinnan perustaitojen ja tietotekniikkaa soveltavien ongelmanratkaisutaitojen (PIAAC) varmistamisen tunnistamalla ja tunnustamalla osaamista formaalin koulujärjestelmän ulkopuolella, eri kouluasteilla ja siirryttäessä koulutusmuodosta toiseen. Lisäksi hankkeessa tuotetaan osaamisperusteet tietotekniikkaa soveltavien ongelmanratkaisutaitojen varmistamiseen muussa kuin tutkintotavoitteisessa koulutuksessa

TOIMENPITEET
Hankkeessa suunnitellaan osaamisperusteet heikot tvt-perustaidot omaaville henkilöille ja tietotekniikkaa soveltavien ongelmanratkaisutaitojen kansallinen osaamismerkki- järjestelmä, jota pilotoidaan ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön eri kohderyhmien kanssa. Koulutuksissa hyödynnetään aikaisemmissa hankkeissa rakennettuja koulutuskokonaisuuksia (TAITAVA: Digipolku töihin), joihin tässä hankkeessa rakennettavat osaamismerkit visualisoivat osaamistavoitteet ja ohjaavat osaamisperusteista oppimisprosessia arvioinnin välineenä.

Pilotit varmistavat niihin osallistuvien opiskelijoiden tiedon käsittelyn ja hallinnan perustaitojen osaamista sekä perehdyttävät niiden ohjaajat ja opettajat osaamismerkein ohjautuvaan oppimiseen. Vapaan sivistystyön piloteissa myös ohjaajien osaaminen todennetaan erityisillä ohjausmerkeillä. Pilottien ohjaajien, opettajien ja opiskelijoiden kokemukset kootaan yhteen ja niiden perusteella tarkennetaan eri koulutusmuodoissa ja erilaisille kohderyhmille suunnattavan osaamismerkkien kokonaiskonstellaation mallia ja rakenteita.

TULOKSET
OSUVAT TAIDOT – kansallisen merkkijärjestelmän prosessi ja rakenteet kuvataan tutkimusjulkaisuissa ja malli julkaistaan TIEKE:n palvelussa, jossa järjestelmää myös päivitetään keskitetysti jatkossa. TIEKE:n sivuilta löytyvät myös hankkeessa tuotetut osaamisperusteet tietotekniikkaa soveltavien ongelmanratkaisutaitojen varmistamiseen muussa kuin tutkintotavoitteisessa koulutuksessa. Tämä mahdollistaa yhdenmukaisen, läpinäkyvän ja tasa-arvoisen tavan varmistaa tietotekniikan perustaitoja tulevaisuudessa erityyppisissä koulutuksissa ja eri organisaatioiden toimesta. Malli julkaistaan CC-lisenssoituna ja se on vapaasti eri koulutuksen järjestäjien käytettävissä ei kaupalliseen toimintaan.

Yhteystiedot

Henry Paananen

  • Projektivastaava